Retelele comerciale castiga prima batalie cu industria alimentara: eliminarea termenelor de plata de 12 zile

Postat la 14 ianuarie 2010 36 afişări

Reprezentantii producatorilor si procesatorilor din industria alimentara au acceptat amendamentul adus Legii comertului cu produse alimentare de catre marile lanturi de magazine, si anume eliminarea prevederii prin care acestia din urma sunt obligati sa plateasca produsele in termen de 12 zile de la receptie.

Ministerul Agriculturii a mediat o dezbatere intre reprezentantii industriei alimentare si cei ai marilor retele de magazine, cu privire la modificarea legii privind comercializarea produselor alimentare. Ambele parti au cazut de acord cu eliminarea termenelor de plata de 12 zile si stabilirea lor ulterioara prin negocieri individuale, de la caz la caz, intre magazine si producatori.

Singura exceptie de la regula o vor face producatorii de carne de pui, care vor extinde termenele de plata, dar le vor pastra fixe.

Urmatorul pas in modificarea legii va fi facut saptamana urmatoare, cand se vor clarifica anumiti termeni, pentru ca legea sa poata fi aplicata fara echivoc.

Marile retele comerciale au criticat formularea Legii comercializarii produselor alimentare, pe motiv ca discrimineaza jucatorii aflati in intregul lant de productie-distributie incluzand prevederi doar pentru comercianti, contine definitii financiar-contabile gresite si are un limbaj confuz.

Legea are ca scop eliminarea taxelor impuse de retaileri producatorilor, care nu au legatura cu activitatea de comert. In prezent exista aproximativ 13 taxe, a caror valoare a reprezentat in 2008 8% din cifra de afaceri a marilor operatori comerciali.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/retelele-comerciale-castiga-prima-batalie-cu-industria-alimentara-eliminarea-termenelor-de-plata-de-12-zile-5334196
5334196
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.