Povestea lui Mosaburo Makita, omul care a fondat compania de unelte electrice folosite azi de meşterii şi utilizatorii casnici din întreaga lume

Autor: Andra Stroe Postat la 30 noiembrie 2023 20722 afişări

Mosaburo Makita s-a numărat printre cei care nu au ars etape: pasionat de mecanică încă din copilărie, a urmat o facultate de profil, nu s-a dat în lături în a face ucenicie în ateliere, a lucrat ca inginer pentru alte companii şi, când a simţit că e pregătit să revoluţioneze piaţa, a pus bazele propriei companii, Makita, astăzi un gigant cu prezenţă internaţională.

Născut într-o familie de negustori de lemn din Japonia, în 1894, Mosaburo Makita a fost, încă de la o vârstă fragedă, extrem de interesat de mecanică, pasiune pe care părinţii săi au făcut tot posibilul să o încurajeze, văzând potenţialul pe care fiul lor îl avea.

Astfel, peste ani, tânărul a reuşit să se înscrie la o şcoală de ingineri din Tokyo,  unde a avut ocazia să îşi consolideze abilităţile de inginerie. În paralel cu noţiunile teoretice a explorat şi latura practică a acestui univers, mergând în ucenicie la diverse ateliere de mecanică, pentru a învăţa să construiască singur diverse maşinării. După terminarea studiilor a lucrat ca inginer pentru diverse companii, deprinzând totodată cunoştinţe despre piaţă şi preferinţele consumatorilor, experienţe care l-au ajutat ca, în 1915, convins că va putea să revoluţioneze industria, să pună bazele Makita Corporation. Piatra de temelie în pornirea businessului a fost achiziţia liniilor de producţie ale unei fabrici din Tokyo, Meiji Electric, care se confrunta în acel moment cu dificultăţi financiare, fapt care i-a determinat pe proprietari să îşi vândă echipamentele către Makita.

Primii ani din istoria businessului au fost plini de provocări, fiind marcaţi de resursele încă limitate şi de competiţia acerbă. În 1958 fondatorul a creat însă o unealtă care avea să dea startul succesului în evoluţia businessului: prima rindea electrică fabricată în Japonia, care i-a transformat în pionieri pe această nişă. Ulterior, gama companiei a fost extinsă cu alte produse, printre care bormaşinile şi ferăstraiele electrice, Makita reuşind să evolueze într-unul dintre cei mai mari jucători globali din industrie, odată cu extinderea operaţiounilor pe alte pieţe.

În paralel cu activitatea antreprenorială, Mosaburo Makita a reuşit să se dedice şi vieţii de familie, dar şi activităţilor caritabile şi hobby-urilor personale. Căsătorit cu Yuki Makita, cuplul a avut trei copii. Printre pasiunile fondatorului s-au numărat grădinăritul şi artele japoneze.
În prezent, compania – prezentă şi în România – are, la nivel internaţional, o echipă de peste 18.000 de angajaţi, şi a închis anul 2022 cu venituri de

5,8 miliarde de dolari.

 

Carte de vizită

Mosaburo Makita, fondator, Makita Corporation

1. S-a născut pe 17 martie 1894, în Nagoya, Japonia;

2. A studiat inginerie în Tokyo şi, după absolvire, a lucrat o perioadă ca inginer;

3. În 1915 a pus bazele companiei Makita, şi a inventat o serie de unelte electrice care au adus succesul businessului;

4. A fost căsătorit cu Yuki Makita, alături de care a avut trei copii, iar printre pasiunile sale s-au numărat grădinăritul şi artele japoneze.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.