Nori pe ulita investitorilor

Postat la 03 noiembrie 2009 17 afişări

Instabilitatea politica si schimbarile legislative prognozate incep sa puna probleme dezvoltarii pietei tehnologiei solare din Cehia, comenteaza Czech Business Weekly.

Potrivit cifrelor Ministerului Industriilor de la Praga, la nivelul lunii august 2009, Cehia era al optulea producator de energie solara din Uniunea Europeana in pofida climatului mai putin favorabil decat in tarile mai sudice, cu mai multe zile cu soare pe ansamblul anului. Insa situatia s-ar putea schimba. Un dus rece a venit la sfarsitul lunii august, cand ministerul si-a exprimat intentia de a modifica legea care permitea Biroului pentru Reglementarea Energiei sa reduca pretul energiei verzi cu 5% in fiecare an.

Guvernul si-a explicat decizia prin faptul ca pretul modulelor solare a scazut cu mai mult de 40% in ultima perioada, in timp ce capacitatea instalata de productie a energiei solare a crescut de mai multe ori in ultimii trei ani. Intr-adevar, capacitatea centralelor de energie solara a crescut cu 1.500%, de la 3,4 MW in 2007 la 54 MW in 2008. La sfarsitul lunii iunie 2009, capacitatea respectiva atinsese deja 80 MW.

Ministerul Industriilor afirma ca mentinerea in forma actuala a legii privind reducerea treptata a pretului energiei verzi va aduce profit numai investitorilor: "Acum am ajuns la un punct in care noile centrale solare construite sunt intr-o pozitie favorabila comparativ cu alte surse de energie regenerabila", se preciza intr-un comunicat al institutiei, care sustine ca daca nu se va schimba legea, de la bugetul statului vor fi cheltuite la anul 3 miliarde de coroane (peste 115 milioane de euro) numai pentru energia solara, iar "contributia ar putea creste dramatic in urmatorii ani".

Pentru energia solara, tariful reglementat era de circa 14 coroane per kilowatt ora (0,5 euro/kWh) in 2007, insa de atunci pretul a scazut cu o medie de 5% pe an. Comparativ, pretul pentru energia traditionala se situeaza acum la 2 coroane/kWh, adica 7 eurocenti.

"Ne asteptam la schimbari similare pe mai multe piete, nu doar in Cehia", a declarat Kerstin Schmidt, manager de vanzari pentru Europa de Est al REC Solar, producator german de energie intrat de curand pe piata ceha. Schmidt a mentionat ca, dupa victoria crestin-democratilor Angelei Merkel la alegerile din luna septembrie, se asteapta ca si Germania sa se indeparteze de investitiile in energia verde si sa mizeze tot mai mult pe relansarea solutiilor energiei nucleare. }inand cont de aceste circumstante, producatorii de energie solara privesc 2010 drept un an plin de provocari.

"Speram sa nu apara schimbari majore. Exista un context prielnic pentru dezvoltare, iar aceste schimbari ne-ar afecta activitatea", mai spune Schmidt. Totusi, afacerile merg inainte. REC Solar si-a anuntat intrarea pe piata ceha la 1 octombrie 2009 printr-un parteneriat cu un distribuitor si dezvoltator local. Compania considera piata ceha drept foarte atractiva si tinteste o productie totala de 550 MW in 2010. Saptamana trecuta compania Lumen International a anuntat ca va construi centrale fotovoltaice in valoare de 20 de milioane de euro, a caror productie va fi de 10 GWh pe an. Regulus, liderul pe piata energiei solare din regiune, vrea sa-si continue dezvoltarea anul viitor cu o extindere in Germania, Italia, Spania, Franta, Romania, Polonia, Ucraina si Marea Britanie. Expertii se asteapta ca norii de vreme rea sa treaca, iar politicienii sa isi revizuiasca atitudinea dupa alegerile parlamentare din mai 2010.

Pe scurt

  • ENERGIE

    Pleaca nemtii, vin rusii.

    Anuntul companiei energetice germane RWE ca se retrage din proiectul centralei nucleare bulgare de la Belene a impartit spiritele la Sofia. Din cauza problemelor de finantare, RWE a abandonat planul de a participa la constructia centralei de la Belene, care ar urma sa implice o investitie de 4 miliarde de euro si sa aiba o capacitate de 2.000 MW. Noul guvern de la Sofia a facut cunoscut ca va angaja un consultant care sa ajute autoritatile sa atraga alti investitori, desi tot procesul ar putea dura pana la un an si jumatate. Tot din cauza costurilor ridicate, greu de acoperit in perioada de criza, guvernul intentioneaza sa reduca participatia statului la proiectul de la Belene de la 51% (restul fiind detinut pana acum de RWE) la circa 20-30%, ceea ce i-ar permite totusi sa aiba un vot decisiv in raport cu ceilalti investitori in privinta deciziilor privind centrala. Organizatia Greenpeace, care a criticat intens proiectul, a salutat iesirea din ecuatie a RWE, in timp ce presa ruseasca a scris ca solutia problemei Belene este implicarea investitorilor rusi. Compania energetica NEK, care reprezenta statul bulgar in proiectul centralei, deja contractase serviciile firmei rusesti Atomstroiexport pentru a construi cele doua reactoare ale centralei.

  • IT

    Roboteul norocos.

    Producatorul eston de software Massi Miliano a castigat saptamana trecuta in Silicon Valley o competitie internationala a celor mai inovatoare proiecte lansate de start-up-uri, informeaza Äripäev.ee. Proiectul cu care estonii au castigat, intrand astfel in atentia fondurilor de investitii, din randul carora s-a recrutat juriul competitiei, este un robot virtual destinat magazinelor online de imbracaminte, cu ajutorul caruia potentialii clienti pot incerca online produsele, in functie de masurile si culorile pe care le doresc. Denumit Fits.me, robotul este, in viziunea presei estone, urmasul Skype in materie de produse care atrag atentia finantatorilor de start-up-uri din Silicon Valley. "Gratie Massi Miliano, Estonia devine tot mai cunoscuta in lumea tehnologiei IT drept o ", a declarat Andrus Virg, reprezentantul in Silicon Valley al Enterprise Estonia, o organizatie de promovare a oportunitatilor de investitii in Estonia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
estonia,
estonia,
energie,
RWE,
/actualitate/afaceri/nori-pe-ulita-investitorilor-5078451
5078451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.