Dar poate are dreptate

Postat la 15 martie 2010 10 afişări

Ministrul de finante Jacek Rostowski a devenit deja celebru pentru cel putin doua motive: administreaza finantele Poloniei, singura tara din UE care n-a intrat anul trecut in recesiune, realizand o crestere a PIB de 1,7%, si isi permite sa critice, oricat de politicos, politicile FMI fata de tarile din Europa.

Rasplatit deja cu titlul de "ministrul de finante al anului" de catre publicatia The Banker, Rostowski a fost laudat de revista respectiva pentru ca a decis sa reduca in loc sa majoreze cheltuielile statului spre a combate criza si ca astfel a asigurat nu numai o traversare lina a lui 2009, ci si-a si inscris tara pe o traiectorie clara spre zona euro, in care are sanse intacte sa intre in 2015. In acelasi timp, spre deosebire de tari ca Ungaria, Romania, Ucraina sau Letonia, ce au apelat la linii de credit obisnuite stand-by de la FMI, cu tot cortegiul de tinte trimestriale si conditii impuse, Polonia a negociat si obtinut acces la o facilitate de cu totul alt tip a FMI - linia de credit flexibila, special conceputa pentru tarile cu necesitati mari de finantare pe termen scurt, dar cu finante publice solide, inflatie redusa, un istoric bun de finantare de pe pietele externe in conditii favorabile si rezerve valutare suficient de mari (in viziunea FMI, a fost vorba de tari ca Mexic, Columbia, Peru, Chile, Coreea sau Singapore), astfel incat termenii imprumutului nu contin si tinte (conditii) specifice de indeplinit pentru cheltuieli si venituri bugetare. Polonia a obtinut 20,6 miliarde de dolari de la FMI in virtutea acestei facilitati de credit.

Saptamana trecuta, Rostowski a criticat insa abordarea FMI fata de tarile europene, apreciind ca acestea au ajuns la datorii publice impovaratoare din cauza sfaturilor date de Fond de a se imprumuta mai mult si a cheltui mai mult. El l-a citat pe premierul spaniol José Luís Rodríguez Zapatero, care s-a plans de paradoxul ca anul trecut era sfatuit sa majoreze cheltuielile, pentru ca acum sa fie acuzat ca a facut un deficit fiscal prea mare.

"Politici corecte sunt cele pe care le-am urmat noi, de a permite stabilizatorilor automati sa actioneze in economie pana la un punct si apoi sa corectam rezultatul, in loc sa adoptam masuri de expansiune fiscala", a declarat ministrul, preluat de Financial Times. Polonezul a adaugat ca el personal a respins sfaturile primite de la FMI, de a stimula cresterea cu pretul majorarii deficitului, si sustine ca problema datoriilor publice in tari ca Grecia, Irlanda sau Spania e un pericol mai mare decat criza care a lovit Europa Centrala si de Est.

Pe scurt:

  • TURISM

    Veniti la Athos. Pragmatici, grecii din industria turismului cauta raspunsuri la criza acolo unde ele se pot gasi: Organizatia de Turism pentru Muntele Athos si Oficiul National de Turism al Greciei au organizat la Sofia un eveniment de promovare a vizitelor la Muntele Athos pentru fratii ortodocsi bulgari, scrie Novinite. Prezentarea ofertelor din acest an, la hotelul Hilton din capitala bulgara, a fost insotita de un dineu de gala unde meniurile au fost preparate de calugarul Epifanos de la Muntele Athos. Desi Grecia este o destinatie foarte populara printre bulgarii care pleaca in strainatate in vacanta, aleg mai curand nordul tarii, Salonicul sau Kavala, fara a se osteni sa ajunga si la manastirile din Peninsula Athos. Promotorii turismului grec au incercat sa demonstreze si ce posibilitati de relaxare le sunt oferite, in zona adiacenta muntelui, femeilor care vin aici, stiut fiind ca accesul in manastirile de pe munte este interzis femeilor.

  • REFORME

    Taiati, taiati, taiati. Banca Mondiala recomanda Ucrainei sa dubleze pretul la gazele pentru piata interna si sa creasca treptat varsta de pensionare, cu cate sase luni in fiecare an, pana cand se va ajunge de la limita actuala de 55 de ani la 60 de ani. Directorul BM pentru Ucraina, Belarus si Moldova, Martin Raiser, a afirmat ca astfel de reforme sunt necesare pentru a elimina un gen de subventie care greveaza de mult bugetul tarii, respectiv pentru a depasi impasul din sistemul de asigurari sociale, unde cheltuielile statului pentru plata pensiilor ajung la 17% din PIB, unul din cele mai ridicate niveluri din lume. Pe de alta parte, agentia de rating Fitch considera ca daca noua administratie de la Kiev instalata dupa alegeri va adopta un buget in parametrii conveniti cu FMI si va adopta politici in consecinta, atunci programul de reforma cu FMI va reintra in normal, ceea ce va imbunatati si ratingurile tarii. Kievul asteapta reintoarcerea misiunii FMI la sfarsitul acestei luni.

  • PETROL SI GAZE

    A gasit MOL petrol. Grupul de petrol si gaze MOL a anuntat o descoperire "promitatoare": rezerve de petrol si gaze in perimetrul Akri-Bijeel din Kurdistanul irakian. Compania ungara a forat la adancimi de pana la 4.300 de metri si a extras circa 3.200 de barili de titei si 150 de gaze, ceea ce ar putea insemna ca rezerva totala ar putea depasi un miliard de barili echivalent petrol. MOL intentioneaza sa investeasca anul acesta 43,3 milioane de dolari pentru explorari si foraje in zona, unde controleaza 10% dintr-o companie petroliera numita Pearl Petroleum si cote de 20%, respectiv 80% din proiectele Shaikan si Akri-Bijeel. In perimetrul Shaikan, testele au relevat prezenta unor rezerve ce s-ar putea situa intre 1,9 si 7,4 miliarde de barili echivalent petrol

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/dar-poate-are-dreptate-5741411
5741411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.