Danske Bank: Leul romanesc "s-a comportat remarcabil de bine"

Postat la 18 mai 2010 67 afişări

Leul romanesc s-a comportat remarcabil de bine, tinand cont de amploarea crizei economice si financiare din tara, insa tensiunile din Grecia si cresterea creditelor neperformante ale bancilor vor fi "o provocare serioasa" pentru politica monetara a BNR, apreciaza analistii Danske Bank.

Inflatia continua sa scada, iar activitatea economica "e in cadere libera", ceea ce a a facut BNR sa relaxeze politica monetara. Marja de manevra in acest sens a bancii centrale este insa "foarte limitata", intrucat dobanzile au coborat deja in mod semnificativ, cred analistii danezi. Trebuie amintit aici ca Danske a publicat o nota inainte de sedinta din 4 mai a consiliului BNR, in care prevedea ca banca centrala va lasa dobanda neschimbata, intrucat nu sunt conditii ca s-o scada. BNR a scazut insa atunci dobanda de politica monetara cu 0,25%, aducand-o la 6,25% pe an.

Danske estimeaza un curs de 4,30 lei/euro peste trei luni si de 4,40 lei/euro peste 12 luni, fata de 4,18 in prezent. Pentru dolar, previziunile sunt 3,58 lei/dolar peste trei luni si 3,46 lei/euro peste 12 luni, fata de 3,38 in prezent.

Fata de prognoza de luna trecuta pentru pietele emergente, care indica pentru moneda romaneasca 4,60 lei/euro peste 12 luni, e de notat ca asteptarile bancii s-au imbunatatit pentru leu, ca si pentru raportul dintre euro si coroana ceha, in vreme ce pentru forint si zlot s-au inrautatit. Pentru toate monedele din zona insa sunt anticipate deprecieri fata de dolar in urmatoarele 12 luni.

In ultimele zile, euro s-a indreptat catre pragul de 4,2 lei, ramanand insa putin peste 4,19, iar marti, cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 4,1949 lei/euro, comparabil cu cel din primele zile ale lunii ianuarie.

"Economia si pozitia financiara ale Romaniei ar putea fi afectate puternic de problemele din Grecia, ceea ce ar atrage presiuni asupra leului, in contextul unei prezente semnificative a bancilor grecesti pe piata romaneasca", afirma cea mai noua analiza a bancii daneze, semnata, intre altii, si de Lars Christensen, citat in conferintele de presa drept "prietenul Lars" de catre guvernatorul Mugur Isarescu, din cauza pesimismului specific cu care priveste pietele emergente, dar si a prognozelor de curs leu/euro care in cele din urma nu s-au realizat.

In topul primelor zece banci din Romania, doua sunt din Grecia - Alpha Bank si Bancpost, detinuta de grupul EFG, reprezentand in total 10,8% din valoarea activelor bancare ale tarii.

Danske considera ca, pana la un punct, stabilitatea leului se datoreaza interventiilor "semnificative" ale BNR pe piata si se indoieste ca pe termen lung o asemenea politica este sustenabila, afirmand ca exista indicii ca imprumuturile indoielnice sau imposibil de rambursat "cresc rapid", ceea ce pune presiune asupra leului si franeaza redresarea creditarii, cu consecinte asupra investitiilor si a consumului privat.

La sfarsitul lui martie, ponderea creditelor clasificate ca "pierdere" in totalul portofoliului bancilor era de 13,4%, raportat la 6,5% cu un an in urma, conform BNR.

Verdictele Danske Bank:

EUROPA CENTRALA SI DE EST - "Criza datoriilor grecesti s-a extins clar in zona, cele mai lovite fiind forintul si zlotul"

CEHIA - "Economia continua sa se stabilizeze… nu asteptam insa o revenire puternica in acest an"

UNGARIA - "Economia s-a miscat in bine in ultimele 2 trimestre, dar consumul privat si investitiile raman modeste"

POLONIA - "Perspectiva continua sa fie relativ pozitiva… cu riscuri legate de relatia cu zona euro, principalul partener comercial"

ROMANIA - "De la boom la prabusire, prea devreme de apreciat daca exista o tendinta sustinuta de redresare; conditiile de pe piata muncii se inrautatesc"

BULGARIA - "De la boom la prabusire, cu scaderi in toate domeniile, in special in piata imobiliara, intens supraincalzita inainte de criza"

ESTONIA - "Un prim trimestru relativ slab" si o prognoza de scadere a economiei cu 0,7% (estimarea Comisiei Europene vizeaza o scadere de 0,1%)

LETONIA - "Semne evidente de progres", dar economia va scadea cu 4% anul acesta

LITUANIA - "Nivel mare de incertitudine" si o prognoza de scadere cu circa 2,2%

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
leu,
euro,
dolar,
danske,
christensen,
isarescu
/actualitate/afaceri/danske-bank-leul-romanesc-s-a-comportat-remarcabil-de-bine-6132535
6132535
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.