26 mld. euro s-au evaporat de pe cea mai mare piaţă a României

Autor: Ciprian Botea Postat la 15 ianuarie 2013 14 afişări

Piaţa valutară de la Bucureşti a înregistrat anul trecut tranzacţii de 415 miliarde de euro, adică de trei ori Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, în scădere cu echivalentul a 26 miliarde de euro faţă de anul anterior.

Piaţa valutară de la Bucureşti a înregistrat anul trecut tranzacţii de 415 miliarde de euro, adică de trei ori Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, în scădere cu echivalentul a 26 miliarde de euro faţă de anul anterior. Aceasta este a doua scădere anuală consemnată din 2004 încoace şi se datorează încetinirii exporturilor şi importurilor, dar şi apetitului redus al investitorilor străini pentru activele denominate în lei. Scăderea anterioară a fost consemnată în 2009, când criza a şters 112 miliarde de euro de pe cea mai mare piaţă a României. Volumele tranzacţionate pe piaţa valutară au fluctuat semnificativ de la o lună la alta, respectiv de la o medie zilnică de 1,4 miliarde de lei în noiembrie la o medie de 1,9 miliarde de lei în luna mai. După o toamnă apatică, interesul investitorilor pentru piaţa valutară de la Bucureşti a revenit în decembrie, ceea ce s-a văzut şi în aprecierea cu 3,5% a leului în faţa euro în numai o lună. Cursul de schimb a coborât în prezent pe palierul de 4,38 lei/euro, fiind cu trei puncte procentuale sub nivelul mediu de anul trecut. Cursul de schimb a fluctuat semnificativ pe parcursul anului, ajungând de la 4,32 lei/euro în ianuarie la aproape 4,64 lei/euro în luna august, în condiţiile în care şi volumul tranzacţiilor a fluctuat de la o lună la alta. Sentimentul pozitiv faţă de leu şi activele denominate în lei se bazează în principal pe aşteptări de menţinere a stabilităţii politice.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piaţa valutară,
tranzacţii valutare
/actualitate/26-mld-euro-s-au-evaporat-de-pe-cea-mai-mare-piata-a-romaniei-10467893
10467893
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.