200.000 de angajaţi din Bucureşti lucrează în clădiri de birouri mai vechi de 10 ani

Autor: Ioana Matei Postat la 25 aprilie 2019 60 afişări

În Bucureşti, peste 200.000 de angajaţi lucrează în clădiri de birouri construite de firme private, care au o vechime mai mare de 10 ani şi peste 250.000 de angajaţi sunt în clădiri de birouri inaugurate în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de compania imobiliară ESOP Consulting l CORFAC International.

200.000 de angajaţi din Bucureşti lucrează în clădiri de birouri mai vechi de 10 ani

Chiriaşii caută clădiri noi cu sisteme de climatizare moderne, eficiente energetic şi din punct de vedere al costurilor de întreţinere, cu spaţii verzi şi facilităţi care sporesc confortul angajaţilor. Clădirile mai vechi de 10-15 ani, care au parcurs câteva cicluri de închiriere, au nevoie de investiţii pentru a ţine pasul cu noile clădiri de birouri care se livrează acum şi de aceea lucrările de modernizare sunt necesare şi se realizează cu materiale noi, atât în zonele de recepţie, cât şi în spaţiile destinate închirierii. Deocamdată aceste exemple sunt puţine.

„Marii proprietari de clădiri de birouri au deschis direcţia de renovare, după 10-15 ani de existenţă a unei clădiri şi este recomandat ca şi proprietarii clădirilor de talie medie să aibă în vedere astfel de investiţii, într-o piaţă  cu o concurenţă în creştere.

54% dintre clădirile de birouri cu o vechime mai mare de 10 ani şi care au spaţii libere sau se vor elibera au acces la metrou şi ar avea şanse mai mari în competiţie cu clădirile noi dacă ar beneficia de lucrări de modernizare, dacă zonele de recepţie ar avea un upgrade din punct de vedere estetic iar spaţiile interioare ar fi remodelate şi li s-ar adăuga facilităţi care să stimuleze productivitatea angajaţilor, cum ar fi spaţii de relaxare, de fitness, restaurante sau mini-lounge-uri cu cofee-point-uri şi gustări”, spune Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Printre îmbunătăţirile care se aduc în prezent clădirilor de birouri din Bucureşti se numără remodelarea zonelor de recepţie şi a celorlalte spaţii comune, reamenajarea grupurilor sanitare, zone de networking (integrate inclusiv în exteriorul clădirii, în spaţiile verzi) şi de asemenea aducerea diverselor funcţiuni complementare (spaţii de luat masa sau săli de sport), toate gândite pentru a energiza şi consolida spiritul de comunicare din imobil.

În Germania, un studiu similar arată că 73% dintre angajaţi cred că biroul ar avea nevoie reală de transformare şi majoritatea şi-ar dori să aibă spaţii deschise, dar cu mai multe funcţiuni, astfel încât să poată permite lucrul în echipă, dar şi lucrul individual când este cazul, potrivit studiului realizat de firma de arhitectură, proiectare şi planificare Gensler.

Printre recomandările acestora se numără investiţiile în metode specifice care fac ca birourile deschise să funcţioneze, cum ar fi reducerea zgomotului, crearea unui ecosistem dinamic şi cu mai multe module pentru locurile de muncă care promovează conexiunea şi colaborarea, precum şi investiţii în tehnologie de colaborare virtuală.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.