Pot sa va poluez?

Postat la 15 iulie 2008 19 afişări

In vreme ce Statele Unite incearca sa gaseasca o directie de actiune impotriva incalzirii globale, experienta practica in materie de piete de emisii de noxe de carbon din Uniunea Europeana ridica o intrebare cruciala, aceea daca sistemele de acest fel isi vor putea atinge scopul de a limita poluarea.

Sustinatorii comertului liber cu emisii de noxe de carbon, care implica mai intai stabilirea unor praguri de emisii de gaze cu efect de sera si apoi incurajarea companiilor sa cumpere si sa vanda permise de poluare, privesc acest tip de abordare ca pe una dintre cele mai ieftine si mai eficiente modalitati de a controla emisiile de noxe in economiile avansate. Candidatii americani la presedintie Barack Obama si John McCain sprijina si ei ideea.

 

Totusi, in Europa, care a creat acum trei ani cea mai mare piata de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera, primele semne arata ca intregul sistem ar putea esua. Emisiile de acest tip continua sa creasca in multe sectoare, in loc sa scada. “In momentul de fata suntem in pericol sa pierdem inca un deceniu in lupta impotriva incalzirii globale”, spune Hugo Robinson de la Open Europe, un grup de cercetare din Londra.

Agentia Europeana pentru Mediu a anuntat recent ca emisiile din fabricile si uzinele care tranzactioneaza certificate de poluare au crescut cu 0,4% in 2006 fata de anul precedent si cu 0,7% in 2007, acesti doi ani fiind primii in care s-a aplicat sistemul.

 

Europenii au luat un start timpuriu in eforturile de a limita incalzirea globala, promovand protocolul de la Kyoto si impunand in 2005 un sistem de piata libera pentru limitarea emisiilor provenind de la aproximativ 12.000 de instalatii industriale care produc de la electricitate, sticla, otel pana la ciment, celuloza si hartie. Companiile cumpara sau vand permisele de poluare in functie de cum reusesc sa se incadreze sau nu in tintele de poluare pe care si le-au stabilit.

 

Oficialii Uniunii Europene recunosc ca gestionarea unei piete atat de vaste a fost mai complicata decat s-au asteptat. “Bineinteles ca a fost ambitios sa faci o piata pentru ceva care nu poate fi observat si sa te astepti apoi sa vezi schimbari imediate de comportament”, spune Jacqueline McGlade, directorul executiv al Agentiei Europene pentru Mediu. “Este usor sa spui acum, privind in urma, ca am fi putut fi mult mai duri.” Un mare pas gresit a fost facut inca de la inceput, cand unele dintre guvernele participante la noul sistem au alocat unora dintre marii poluatori prea multe certificate de tranzactionare de emisii de noxe. Aceasta a facut ca piata sa treaca pe langa colaps dupa ce valoarea acestor certificate a scazut la jumatate si au inceput sa apara primele

intrebari cu privire la validitatea sistemului. 

 

De atunci, autoritatile europene au promis o serie de schimbari si pretul permiselor de emisii de noxe si-a revenit in mare parte. Totusi, o lupta feroce de lobby este in plina desfasurare, in paralel cu incercarea autoritatilor de reglementare din UE de a imbunatati situatia din segmentele de piata cu probleme, prin cresterea taxelor pentru companiile poluatoare si diminuarea numarului de certificate eliberate. Bruxe­l­lesul cauta de asemenea sa-si consolideze supravegherea asupra pietei si sa nu lase lucrurile la discretia guvernelor nationale, care s-au dovedit mai sensibile la lobby-ul corporatiilor. “Ce vedeti acum in Europa astazi sunt adevaratele politici pentru piata de emisii de noxe de carbon”, spune David Victor, directorul Programului de energie si dezvoltare durabila de la Universitatea Stanford.

 

Companiile mari consumatoare de energie, precum termocentralele si producatorii de otel si aluminiu, au atacat propunerile care ii vor obliga sa cumpere si mai multe certificate decat in trecut. In cei trei ani cand au participat la prima faza a pietei, emisiile de carbon in sectorul producatorilor de fier si otel din Marea Britanie au crescut cu peste 50%, potrivit unor documente ale parlamentului britanic. Producatorii de electricitate, companiile petroliere, producatorii de otel si liniile aeriene sunt printre cei care se zbat sa-si protejeze propriile interese, unii amenintand chiar ca-si vor ingheta investitiile in Europa daca sistemul nu este ameliorat pentru nevoile lor.

Intre timp, tarile mai sarace din UE, in frunte cu Ungaria, cer modificarea certificatelor de poluare, despre care spun ca sunt prea ieftine si ca risca sa le submineze cresterea economica. Propunerile UE sunt de asemenea atacate de ecologisti, care vor sa limiteze folosirea de catre poluatori a unui numar mare de astfel de certificate din cadrul unui program de compensare al Natiunilor Unite. Acesta consta in oferirea de fonduri pentru tarile sarace pentru investitii care ar trebui sa reduca emisiile de noxe de carbon, dar eficienta programului a fost pusa sub semnul intrebarii. “Intensitatea activitatii de lobby creeaza asa o nesiguranta cu privire la modul cum opereaza pietele, incat nimeni nu este interesat sa investeasca in tehnologii mai nepoluante in Europa”, spune Robinson de la Open Europe.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
poluare,
energie,
incalzire globala,
emisii,
noxe
/special/pot-sa-va-poluez-2784023
2784023
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.