Planeta somerilor

Postat la 07 aprilie 2009 19 afişări

De la avocatii din Paris pana la muncitorii din fabricile chinezesti si la bodyguarzii din Columbia, pandemia somajului se extinde rapid in toata lumea. Pentru pietele emergente, aceasta inseamna incurajarea politicilor contrare pietei libere; pentru tarile occidentale, inseamna un val de protectionism.

 

Pierderile de locuri de munca la nivel global cauzate de recesiunea care a inceput in SUA in decembrie 2007 ar putea ajunge la o ametitoare cifra de 50 de milioane pana la sfarsitul acestui an, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii de sub egida ONU. Incetinirea cresterii in economia globala a cauzat deja pierderea a 3,6 milioane de locuri de munca in SUA.

 

Ratele mari ale somajului, in special in randul muncitorilor tineri, au dus la proteste in state ca Letonia, Chile, Grecia, Bulgaria si Islanda si au determinat greve in Marea Britanie si Franta. In ianuarie, guvernul islandez - tara a carei economie este asteptata sa se contracte cu 10% in acest an - a fost obligat sa demisioneze, iar premierul a devansat alegerile generale, dupa saptamani de proteste ale islandezilor nemultumiti de somajul in crestere si de majorarile de preturi.

 

Noul coordonator al serviciilor de informatii din SUA, Dennis C. Blair, a spus recent in fata Congresului ca instabilitatea cauzata de criza economica globala a devenit cea mai mare amenintare de securitate la adresa SUA, devansand terorismul. “Aproape toata lumea a fost luata prin surprindere de viteza de crestere a somajului si un plan de contracarare a acestui fenomen este asteptat cu febrilitate”, spune Nicolas Veron, expert la Bruegel, un centru de cercetare din Bruxelles care se concentreaza pe rolul Europei in economia globala. 

 

In economiile emergente precum cele din Europa de Est exista temerea ca somajul ar putea incuraja o abandonare a politicilor de piata libera, pro-occidentale; in statele dezvoltate, temerea este ca somajul ar putea determina cresterea eforturilor de a proteja industria locala in dauna schimburilor comerciale globale.

 

Intr-adevar, unele pachete de stimulare economica din Europa includ protectie pentru companiile autohtone, crescand probabilitatea unor infruntari pe tema protectionismului economic. 

 

In timp ce in SUA, numarul locurilor de munca a inceput sa scada progresiv inca de la sfarsitul lui 2007, ritmul concedierilor in Europa, Asia si alte zone dezvoltate abia acum incepe sa se apropie de cel din America, pe masura ce companiile care s-au abtinut constant de la desfiintari masive de locuri de munca o iau pe calea deschisa de omoloagele lor americane.

 

Fondul Monetar International se asteapta ca pana la sfarsitul acestui an cresterea economica mondiala sa ajunga la cel mai scazut nivel de la Marea Criza, potrivit lui Charles Collyns, director adjunct al departamentului de cercetare al Fondului. FMI spune ca s-a ajuns practic la “o stagnare” a cresterii globale, economiile dezvoltate fiind asteptate sa se contracte cu 2% in 2009.

 

“Este cea mai grava situatie din 1929 incoace”, spune Laurence Wauquiez, ministrul muncii din Franta. “Ce e nou acum este amplificarea ei la nivel global. Este vorba de fiecare tara, si aceasta schimba cu totul datele problemei.”

 

In Asia, cei care credeau ca au scapat de pierderile masive din sectorul ipotecar american s-au trezit confruntati cu o neliniste in crestere cauzata de prabusirea vanzarilor marilor exportatori. Compania japoneza Pioneer a anuntat recent ca va renunta la divizia de televizoare cu ecran plat si ca va desfiinta 10.000 de locuri de munca in toata lumea, ca urmare a scaderii cererii globale de produse electronice.

 

Milioane de lucratori imigranti din centrul Chinei isi cauta de lucru, dar dau numai peste fabrici care se inchid. Desi nu chiar atat de extinse ca protestele din Grecia sau din tarile baltice, au existat manifestatii si la anumite fabrici din China si Indonezia, unde muncitorii au fost concediati cu un preaviz scurt sau chiar fara a fi preveniti. Magnitudinea problemei devine vizibila si in Taiwan, unde exporturile au scazut luna trecuta cu 42,9% fata de anul trecut, cea mai abrupta prabusire din toata zona asiatica. Chang Yung-yun, 57 de ani, care lucra in bucataria unui restaurant, a fost concediata pentru ca angajatorul ei a inchis localul la mijlocul lui noiembrie. Fiul ei, care este inginer, e de cateva saptamani in concediu fara plata, o tactica devenita tot mai frecventa in Taiwan. “Cea mai mare temere a oamenilor este pierderea locurilor de munca”, spunea intr-un interviu presedintele Taiwanului, Ma Ying-jeou. 

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/planeta-somerilor-4175249
4175249
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.