Ce facem cand nu mai merge mobilul

Postat la 28 aprilie 2009 59 afişări

Nu doar pentru problemele de sanatate exista remedii traditionale; in ultimii ani a inceput sa se dezvolte un soi de folclor tehnic, adica o serie de trucuri prin care oamenii au descoperit ca pot sa repare anumite aparate sau sa imbunatateasca diverse mecanisme.

 

La casa de marcat de la tutungeria dintr-un cartier marginas din San Francisco, Sam Azar incearca sa faca o plata cu cardul unui client. Cititorul de card insa nu reuseste sa citeasca banda magnetica, iar tranzactia esueaza. Azar mai incearca odata si inca o data. Tot fara succes. Vazand ca in spate clientii incep sa formeze o coada, Azar se apleaca sub tejghea si ia o punga neagra de plastic; apoi infasoara cardul cu o bucata de punga si-l trece din nou prin cititor. Bingo! Tranzactia a fost efectuata. “Habar n-am de ce functioneaza, dar merge”, spune Azar, care a invatat smecheria cu ani in urma de la un alt casier. Verifone, compania care a produs cititorul de carduri al magazinului, nu a dorit sa comenteze cu privire la trucul cu punga de plastic. Dar acesta este unul din multele remedii traditionale simple care repara erori de inalta tehnologie, remedii pe care oamenii le-au descoperit adesea din disperare si le-au impartasit si altora. Instabilitatea economica din zilele noastre ar putea face sa apara si mai multe asemenea trucuri. “In Japonia, dupa al Doilea Razboi Mondial, economia n-o ducea grozav, asa ca nu toata lumea isi putea permite obiecte de uz casnic, ca aspiratoarele”, spune Lisa Katayama, autoarea cartii “Urawaza”, numita astfel dupa termenul japonez care desemneaza trucuri si remedii din viata de zi cu zi. “Asa ca oamenii au cautat sa se descurce cu ce aveau la indemana.”

 

Exemple populare de “urawaza” ar fi culegerea cu o felie de paine a cioburilor de la paharul care a cazut pe gresia din bucatarie sau punerea plantelor de apartament pe un scutec imbibat cu apa ca sa le mentina umiditatea in timpul vacantei proprietarilor.

 

Unele trucuri, cum e cel cu punga de plastic a lui Azar, sunt deschise dezbaterii cu privire la modul exact cum functioneaza sau daca functioneaza cu adevarat. Dar multe trucuri tehnice din interiorul casei pot fi explicate cu putina stiinta.

 

TELEFOANE DESCARCATE

Daca telefonul dumneavoastra se descarca prea repede cand il tineti in buzunar, o explicatie ar putea fi ca buzunarul dumneavoastra este prea cald.

“Bateriile telefoanelor mobile tin intr-adevar mai mult daca sunt pastrate la rece”, spune Isidor Buchanan, editor al site-ului BatteryUniversity.com. Temperatura normala a corpului omenesc, de 37 de grade Celsius, transmisa prin buzunar telefonului din interior, este suficienta ca sa accelereze procesele chimice din interiorul bateriei. Asta o face sa se consume mai repede.

Ca sa va mentineti telefonul mai rece, purtati-l in geanta sau la curea. Aceeasi metoda poate fi folosita ca sa va pastrati bateria daca ati plecat de acasa si nu aveti un incarcator. Inchideti telefonul si puneti-l intr-un frigider peste noapte, ca sa incetiniti tendinta naturala a bateriei de a se descarca.

 

CHEIA AUTOMATA A MASINII

Sa zicem ca cheia dumneavoastra automata nu are raza de actiune indeajuns de mare ca sa va deschida masina de la capatul celalalt al parcarii. Puneti partea metalica a cheii sub barbie si apoi apasati butonul de deschidere. Trucul va transforma capul intr-o antena, spune Tim Pozar, un inginer din Silicon Valley. “De fapt va cuplati cheia la cap. Cu toate fluidele care circula prin craniul nostru, capul devine un conductor chiar decent. Nu fantastic, dar chiar functioneaza”, explica Pozar. Daca va folositi capul, raza de actiune a cheii dumneavoastre poate creste cu cativa metri.

 

CARTUSUL GOL DE LA IMPRIMANTA

Daca vi se termina cerneala din imprimanta cand mai aveti putin si terminati de listat o lucrare importanta, scoateti cartusul si incalziti-l cu foehnul doua-trei minute. Apoi puneti-l la loc in imprimanta si reluati listarea cat cartusul este cald. “Caldura de la foehn incalzeste cerneala uscata si o ajuta sa curga prin micile orificii din cartus”, spune Alex Cox, inginer de software din Seattle.

“Cand cartusul e aproape gol, acele orificii sunt adesea infundate cu cerneala uscata, asa ca daca ajutati cerneala uscata sa curga, acele orificii vor elibera si mai multa cerneala”. Trucul cu foenul va poate scoate alte cateva pagini dintr-o imprimanta dupa ce v-a aparut mesajul ca s-a golit cartusul. 

Aflati in continuare ce facem cand scapam telefonul mobil in toaleta

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ce-facem-cand-nu-mai-merge-mobilul-4252289
4252289
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.