BILDERBERG 2012: Cine, unde şi când. Nu ştim ce

Autor: Vlad Popescu Postat la 13 iunie 2012 37 afişări

Într-un an marcat de alegeri prezidenţiale în Statele Unite, criză financiară în zona euro şi represiunea violentă a revoltei populare din Siria, grupul Bilderberg nu a dus lipsă de teme de discuţie la întâlnirea de la începutul lunii iunie. Respectând tradiţia, discuţiile au fost purtate în privat, spre satisfacţia conspiraţioniştilor care s-au bucurat de încă o ocazie de a se aduna şi a protesta împotriva noii ordini mondiale, guvernului din umbră, adevăratei structuri de putere.

Cu sloganuri precum "Ne vrem ţara înapoi!", strigând injurii de la "gunoaielor" la "hoţii", protestatarii nu s-au sfiit să-şi spună oful, să le demonstreze şi în acest an distinşilor invitaţi, de la distanţa cordoanelor ridicate de forţele de ordine, că ştiu ce se întâmplă în spatele acelor uşi închise, că nu are rost să se ascundă în timp ce pun la cale următorul război, următoarea criză sau alte ştiri ale zilei de mâine.

Întâlnirea grupului Bilderberg se desfăşoară anual, în spatele uşilor închise, între personalităţi şi somităţi din politică, business, finanţe, muncă, educaţie şi comunicaţii, exclusiv pe bază de invitaţie. Reuniunea este privită circumspect şi alimentează teoriile conspiraţioniste. Nici atitudinea de tip "Fight Club" a invitaţilor nu ajută, prima regulă a întâlnirilor Bilderberg fiind să nu vorbeşti despre Bilderberg! Iar confidenţialitatea este tocmai scopul acestor întâlniri. Site-ul oficial al grupului Bilderberg notează că încrederea în caracterul privat şi informal al discuţiilor îi încurajează pe participanţi să vorbească deschis despre chestiunile dezbătute.

Grupul Bilderberg a luat numele hotelului din Olanda care a găzduit prima întâlnire, în 1954. De atunci au avut loc 60 de reuniuni. Ediţia din acest an a avut loc la hotelul Westfields Marriott din Chantilly, Virginia, la 40 de kilometri de Casa Albă.Întâlnirile sunt descrise, pe site-ul oficial bilderbergmeetings.org, drept o oportunitate pentru figuri de seamă din întreaga lume de a dezbate deschis probleme localizate sau globale, de la chestiuni legate de comerţ, economie şi politică monetară la încălzirea globală şi asigurarea securităţii mondiale. La reuniunea din acest an au fost invitate peste 100 de personalităţi pentru trei zile de discuţii off-the-record despre chestiuni legate de relaţiile transatlantice, evoluţia scenei politice în Europa şi Statele Unite, austeritate şi creştere în economiile dezvoltate, securitate informatică, energie, viitorul democraţiei, Rusia, China şi Orientul Mijlociu.

Aproximativ două treimi dintre participanţi au provenit din Europa, restul din America de Nord şi alte regiuni; o treime dintre invitaţi vin din zona politico-administrativă, iar două treimi din finanţe, industrie, muncă, educaţie şi comunicaţii, potrivit informaţiilor oficiale puse la dispoziţia presei de grupul Bilderberg.

În timp ce adepţii teoriilor conspiraţioniste susţin că grupul s-a adunat pentru a hotărî cine iese preşedinte în SUA sau cel puţin cine va fi vicepreşedintele propus de potenţialul candidat republican Mitt Romney, o variantă mai realistă pare dezbaterea situaţiei din zona euro, poate cel mai important proiect la care se crede că au contribuit întâlnirile distinsului club.

Întâlnirea din acest an a fost prezidată de Henri de Castries, directorul general al grupului francez de asigurări AXA, iar printre invitaţi se regăsesc Josef Ackermann, şeful Deutsche Bank şi poate cel mai influent bancher al momentului, Keith B. Alexander, directorul National Security Agency (NSA) din SUA, vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, Prinţul Philippe al Belgiei, Henry Kissinger, preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick, Garry Kasparov, profesorul Niall Ferguson de la Universitatea Harvard, Ying Fu, viceministru de afaceri externe al Chinei, senatorul american John Kerry sau Peter Sutherland, preşedintele Goldman Sachs.

Forţele de ordine au ridicat un perimetru la câteva sute de metri în jurul Westfield Marriott, delimitat printr-un gard înalt de sârmă, iar hotelul nu a fost închis, în perioada întâlnirii, pentru clienţii care nu au legătură cu grupul Bilderberg.

Hotelul a fost pichetat însă de sute de protestatari, încurajaţi de cerul senin şi vremea plăcută. Mulţimea pestriţă a cuprins protestatari Occupy, susţinători ai controversatului politician republican Ron Paul sau membri ai mişcării adevărului despre atacurile de la 9/11, potrivit relatărilor apărute în presă. Atmosfera de picnic a fost întreruptă din când în când de coruri de fluierături, huiduieli şi injurii îndreptate către automobile suspectate că ar transporta un invitat la întâlnirea Bilderberg. Protestatarii s-au destins glumind cu poliţiştii veniţi să-i păzească, iar cele câteva zile de demonstraţie nu au fost pătate de incidente violente.

Un grup de protestatari s-a apropiat la un moment dat de gardul de sârmă care a desenat perimetrul de securitate în jurul hotelului, scandând "gunoaie criminale", "trădare" şi "ştim ce se întâmplă". Atenţi, câţiva poliţişti s-au grupat între demonstranţii zgomotoşi şi hotel, o voce din mulţime ţinând să precizeze că adevăraţii răufăcători sunt în clădire.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
criză financiară,
zona euro,
Bilderberg
/special/bilderberg-2012-cine-unde-si-cand-nu-stim-ce-9737962
9737962
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.