Sorin Paslaru: Opriti pradarea bugetului si apoi vorbiti de modernizare

Postat la 07 ianuarie 2011 19 afişări

Guvernul a anuntat un deficit bugetar de 6,6% din PIB in 2010, sub cel convenit cu Fondul Monetar International, dar problema este ca Romania a cheltuit in 2010 45 miliarde de euro, dintre care 13 miliarde de euro pe bunuri, servicii si in investitii si tot nu se vede nimic in economie.

Dupa doi ani, Guvernul Boc a reusit un fapt extraordinar: a reusit sa se incadreze in deficitul bugetar. Bravo. In acest rastimp, oamenii fug din Romania pentru ca nu exista locuri de munca, ingheata prin spitale si profesorii au ajuns paria in societate.

Niciun program, niciun proiect de modernizare reala a societatii nu apare. Ni se flutura niste legi ca ar fi startul revolutiei in educatie, in salarizarea publica si in administratie. De legi are nevoie Romania sau de dezvoltare? Pai in trei ani vin altii si totul trebuie luat de la capat.

Primii oameni in stat clameaza cu megafonul ca statul sa iasa din economie si joburile sa fie date pe rezultate, dar exemplele din propria familie arata ca din pacate tot la stat sau prin influenta gasesc slujbe pentru odrasle. De ce nu-si aplica lor mai intai ce clameaza ca sa convinga oamenii ca acesta este drumul?

Cum de racnesc cel mai tare ca vor competitie cei aranjati de o viata in posturi de stat sau care traiesc din contracte cu statul? Cine ii poate crede cand ei au ajuns feudali in institutii de unde nu dau nimanui socoteala nici cand esecul este urias, cand se constata ca rezervele sunt epuizate si sunt necesare imprumuturi de zeci de miliarde de euro pentru simpla supravietuire? Iar daca nu sunt slujbe la stat, sunt contracte incheiate de stat cu firme care sunt ale bunicilor, verilor sau nepotilor. Demagogia este la maxim.

Ii vezi la ore tarzii cum se intrunesc in subsoluri de restaurante, in separeuri inecate de fum - haitele de partid. Haitele de partid devoreaza tot. S-au constituit in retele. Sunt firme care castiga contracte numai la o singura primarie. 99% din cifra de afaceri a unei firme constituie o treime sau jumatate din toate cheltuielile facute de o primarie intr-un an. Ce dovada mai buna trebuie pentru a arata cum se arunca banii publici cu lopata?

Ziarul Financiar a scris, a prezentat pe prima pagina doua astfel exemple. Urmarea? Niciuna. Exact ca inainte de '89, una se vorbeste in seminarii si la televizor, alta in subteranele politicii. La 1.200 de euro salariu de ministru, traieste cineva din salariu in administratia publica? Pe cine pacalim? Ii tot dam inainte cu modernizarea, dar cand ii vezi cum pun la cale contractele, cum maresc plafoanele sub care sa nu se mai organizeze licitatii publice, e clar ca sistemul e construit in asa fel incat sa fie pradat.

Jaful este sistematizat si porneste de la varf. Romania a avut la dispozitie bugete de cheltuieli de 200 miliarde de euro in ultimii cinci ani. 200 miliarde de euro. De doua ori produsul intern brut anual. Rezultatul? Datoria publica a crescut de la 12 miliarde de euro la 40 de miliarde de euro in aceeasi perioada. Aici e marea drama - risipa sistematica. Zeci de mii de functionari ai statului castiga in continuare mai mult decat presedintele Romaniei, retelele stiu unde si cand trebuie sa se aseze pentru contracte si salarii care nu au nicio legatura cu austeritatea. Pe de o parte clameaza transparenta, pe de alta parte vin cu gasca, ca un stol de vulturi cand miros prada, oriunde isi gaseste unul o pozitie. Concursuri de angajare transparente?

In 1997, la cateva luni dupa ce fusese numit presedinte, Emil Constantinescu il numea in functia de consilier pe fiul unui alt consilier. La criticile presei, a raspuns: "Popularitatea pe care o am imi permite sa fac aceasta angajare". A fost inceputul sfarsitului. Nu putea convinge reforma facuta de reformisti care clamau restructurarea doar pentru altii, iar cand s-au vazut la putere si-au adus pana si nepotii la comanda. Ca si acum, gasti, nu competenta.

500 milioane de euro a avut la dispozitie Ministerul Dezvoltarii anul trecut, iar Ministerul Transporturilor 2 miliarde de euro. Unde sunt banii? Ce s-a ales de ei? Un bazin de inot costa 1 milion de euro. Puteau fi facute 500. A fost vreunul terminat in 2010 ? Nu. Sunt vreo 15 in executie si nu au fost terminate pentru ca… nu sunt bani. Nu sunt bani, auzi, a avut la dispozitie 500 milioane de euro si nu sunt bani. Un kilometru de autostrada costa 5 milioane de euro la ses. Cu 2 miliarde de euro se puteau face 400 de km. Cati s-au terminat? 13 km. 2 miliarde de euro pentru 13 km de autostrada si cateva zeci de kilometri de centuri ocolitoare.

Pai unde mergem in ritmul asta ? Si daca vom avea bugetul Frantei de 400 miliarde de euro, de 10 ori mai mare decat al Romaniei, tot praful o sa se aleaga. Unde sunt banii? In conturi in Elvetia, unde sa fie? Cand in loc sa coste o lucrare 1 leu costa 10, poate sa se imprumute Romania si cu 100 miliarde de euro, ca banii se vor duce toti acolo. Osificarea structurilor de putere in jurul unor clanuri, inghetul revoltei tinerilor de 20 de ani lasati prada etnobotanicelor, lipsa de orizont in mediul rural lasat fara nicio perspectiva decat munca in strainatate - sunt cele mai mari pericole pentru Romania acestor ani. Din pacate, nu ne va transforma singura aderarea la UE economia si societatea asa cum au crezut multi. Si nici macar intrarea in zona euro. Sunt tinte false, ambalaje pentru vise. Puneti cartile pe masa si jucati realitatea, nu fantome. Altfel se va razbuna.

Urmărește Business Magazin

/opinii/sorin-paslaru-opriti-pradarea-bugetului-si-apoi-vorbiti-de-modernizare-7871636
7871636
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.