Nu ati fost in staresa faceti bine, macarnu faceti rau!

Postat la 10 aprilie 2006 1 afişăre

Viitorii parlamentari si ministri, indiferent de culoarea coalitiei din care fac parte, va trebui sa isi repete permanent ca orice intarziere cauzata de neintelegerile politice poate costa scump Romania economica.

Viitorii parlamentari si ministri, indiferent de culoarea coalitiei din care fac parte,  va trebui sa isi repete permanent ca orice intarziere cauzata de neintelegerile politice poate costa scump Romania economica.

Din discutiile pe care le-am avut in ultimele luni cu oamenii de afaceri si managerii din Romania, rezultatul alegerilor nu parea a fi una din preocuparile lor majore. "Imi este oarecum indiferent cine castiga: tara merge spre Uniunea Europeana, la fel si afacerile, influenta statului in economie a scazut mult. 

La cum arata acum Romania, cei care vor avea puterea pot influenta negativ economia doar daca fac gafe majore, nu din rea vointa", a fost parerea majoritatii. La ora cand scriu acest editorial un singur lucru este clar: oamenii de afaceri au devenit cat se poate de interesati de rezultatul alegerilor, care este exact cum nu si l-au dorit, adica foarte echilibrat. Potrivit rezultatelor partiale, Uniunea PSD plus PUR are un avans de doar 2-3 procente in fata Aliantei D.A. 

Daca echilibrul se pastreaza pana la final, ceea ce este destul de probabil, Romania va deveni in urmatoarele saptamani scena unor negocieri pentru formarea coalitiei de guvernare care se pot incheia cu orice fel de rezultate.

Indiferent insa de acestea, este aproape cert ca viitorul guvern nu va mai avea nici pe departe puterea si viteza de executie a celui din ultimii patru ani. Aceasta va insemna practic disparitia ordonantei de urgenta din vocabularul ministrilor grabiti si aparitia pe scena Legislativului a unei "noi stele": Parlamentul. Majoritatea propunerilor legislative vor trebui sa ajunga in Senat si Camera Deputatilor in lipsa unei coalitii bine definite care sa se regaseasca in guvern si sa aiba certitudinea ca ordonanta de urgenta va deveni lege odata ajunsa in Parlament. 

Nimic rau in asta, ati putea spune. In fond, este normal, chiar dupa regulile europene, ca Parlamentul sa fie principala forta legislativa, nu Guvernul, precum in ultimii 15 ani.  Adevarat, insa asta doar din punct de vedere teoretic in Romania. In conditiile in care locurile in Parlament  au fost principala moneda de schimb pentru clientela politica, Romania nu numai ca are un Legislativ nefunctional ci si, mai grav, incompetent.

Daca vreti sa va convingeti, nu va ramane decat sa va amintiti de retinerea cu care probabil multi dintre dumneavoastra ati citit numele oamenilor propusi pentru Senat sau Camera Deputatilor de oricare dintre formatiunile politice cu care ati votat. Daca Parlamentul va avea in urmatorii patru ani chipul meschin si schimonosit de interese de grup pe care l-a aratat pana acum, nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cu investitorul strain care va solicita o mica modificare legislativa pentru a face o fabrica de cateva sute de milioane de euro.

Nu culoarea aliantelor va conta asadar pentru oamenii de afaceri, ci masura in care ele vor reusi sa depaseasca orgoliile si sa nu sufoce un mediu de business care abia a inceput sa respire. 

Viitorii parlamentari si ministri va trebui sa isi repete permanent ca orice intarziere cauzata de neintelegerile politice poate costa scump Romania economica. Ca dublarea salariilor pe care au promis-o, fara exceptie, nu va veni de la ei, ci de la companiile private. Ca acea crestere economica cu care se lauda sau, eventual, se vor lauda va fi adusa tot de companiile private. Ca majorarile de pensii promise vor fi suportate din contributiile aduse, din nou, de companiile private.

Integrare, predictibilitate legislativa, relaxare fiscala si mai ales STABILITATE trebuie sa fie cuvintele de ordine ale viitoarei puteri, indiferent care va fi ea. 

Daca vor uita macar o clipa acest lucru, Romania risca sa piarda o oportunitate in fata careia se afla mai degraba datorita conjuncturii, nu dibaciei conducatorilor sai. Si daca nu au reusit sa faca prea mult bine, politicienii au acum OBLIGATIA de a nu face rau.

Urmărește Business Magazin

/opinii/nu-ati-fost-in-staresa-faceti-bine-macarnu-faceti-rau-1005405
1005405
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.