La patru stegulete distanta... de ce?

Postat la 23 mai 2006 1 afişăre

Data ar fi 1 ianuarie 2007. "Buei nenica, ne lasi? Incepi si tu cu aderarea si raportul?", veti fi exclamat deja. "Ca uite, gripa aviara si tensiunile din coalitie si economia si caldura si ploile si inundatiile...", veti fi continuat.

Data ar fi 1 ianuarie 2007. "Buei nenica, ne lasi? Incepi si tu cu aderarea si raportul?", veti fi exclamat deja. "Ca uite, gripa aviara si tensiunile din coalitie si economia si caldura si ploile si inundatiile...", veti fi continuat.

 

Si aveti dreptate. Dar ce vreau sa spun e altceva. Intaiul acela de ianuarie are o sumedenie de semnificatii. Nu, nu acela ca o sa ridicam cupa de sampanie in calitate de estici si o sa o golim drept europeni cu patalama. Intai ianuarie mai actioneaza si ca o limita in gandire. Sau cel putin asa mi se pare.

 

Stateam de vorba cu cineva si acel cineva a pus o intrebare de foarte bun-simt, incat m-am ofticat un pic ca nu mi-a trecut prin cap inainte: "Dar dupa aderare Romania ce o sa faca?". Intrebarea nu privea scenariile mai mult sau mai putin catastrofale deja cunoscute, care incep cu tuica taranului si se termina cu pieirea a mai mult de jumatate din intreprinderile mici si mijlocii romanesti. Ci modul in care romanii si mai ales reprezentantii lor oficiali vor sti sa isi joace cartile pentru binele romanilor.

 

Europa este in prezent o mare de interese mai mult sau mai putin divergente, o suma considerabila de idiosincrazii datatoare de mai multa sau mai putina urticarie, cuprinse intr-un proiect prea ambitios, as spune, pentru vremurile pe care le traim si oamenii care le populeaza.

 

Si revin, mi se pare ca se vorbeste mult prea mult despre pregatirea Romaniei pentru Europa si mult prea putin despre Romania in Europa. Ca si cum planurile, proiectele, analizele, gandurile tuturor s-ar opri brusc la 1 ianuarie 2007, un tel lipsit de finalitate (mai tineti minte ideea aceea naiva de pe vremea lui Ceausescu - "...sa platim datoria externa si pe urma sa vedeti ce bine o sa fie!". La fel si acum, am fost mult prea preocupati sa numaram steguletele rosii si sa ne ingrijoram ca nu vom putea cheltui banii evropenesti.

 

Doua istorioare despre ce este acum Europa. La numai cateva momente dupa intrarea oficiala a Cehiei in UE, la 1 mai 2004, presedintele Vaclav Klaus si-a avertizat concetatenii ca risca sa sufere deziluzii in Uniunea Europeana. El a ales sa isi sustina discursul pe muntele Blanik, locul in care, conform unei legende locale, se adapostesc cavalerii adormiti care se vor trezi atunci cand va trebui salvata tara.

 

"Tot mai multe decizii vor fi luate la Bruxelles, iar vocea noastra in acest proces de decizie nu va fi decat una printre multe altele", a spus atunci Klaus. Daca toate tarile europene ar fi apreciate dupa unele din criteriile aplicate Romaniei, Franta nu ar putea fi membra UE. Asa grait-a chiar raportorul european pentru Romania, Pierre Moscovici, in fata europarlamentarilor ungari din Comisia de Externe a Parlamentului European, care au invocat, recent, problema statutului minoritatilor din Romania. Raportorul a sustinut, in sedinta cu usile inchise a Comisiei, aderarea la termen a Romaniei si a Bulgariei, apreciind ca, in cazul respectarii stricte a criteriilor, Franta, care nu recunoaste minoritatile etnice, nu ar putea fi membra UE.

 

Si o statistica: Romania se afla, conform evaluarilor Comisiei Europene, pe locul 33, din 35 de state, ca numar de persoane cu studii superioare raportat la totalul populatiei si pe locul 34 din punct de vedere al patrunderii inovarii in mediul de afaceri.

 

Intre timp, de la 1 mai 2004, oficialii statelor nou intrate s-au dovedit suficient de bataiosi in jocul politic european pentru a trage suficienta spuza pe turta natiei lor, infruntandu-i pe europenii "vechi" chiar cu armele inventate de parintii UE.

 

Ai nostri vor fi avand suficienta coloana vertebrala sanatoasa pentru a face la fel? Pentru ca anii de trait in Romania si de privit la televizor si de citit ziare ma fac sa cred ca regimentul de politicieni care se va indrepta spre Parlamentul European s-ar putea repede transforma intr-un soi de "solutie imorala" a jocului politic al batranului continent, uitand ce cauta de fapt acolo.

 

Si pentru ca si amanarea e la moda, evit sa pun toate intrebarile acelea fundamentale pentru dupa 1 ianuarie, multumindu-ma sa repet: "ne aflam la patru stegulete... de ce?"

Urmărește Business Magazin

/opinii/la-patru-stegulete-distanta-de-ce-1006009
1006009
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.