De ce s-ar teme China de Google?

Postat la 04 februarie 2010 29 afişări

China inseamna o cincime din populatia globului, China are imense resurse intelectuale si materiale, China are istorie, traditie si putere, China are crestere economica de 8% in plina criza. Are China vreun motiv sa se teama de ceva sau cineva pe pamantul asta?

Google e cel mai mare motor de cautare din lume. Google si-a desenat un autoportret frumos, de cea mai buna companie in care cineva poate sa lucreze, de afacerea viitorului.

Acum, la inceput de 2010, dupa ce o serie de conturi de e-mail ale unor militanti pentru drepturile omului au fost sparte, gigantul din internet a anuntat ca se gandeste serios la inchiderea operatiunilor din China.

Si ce daca se gandeste? Si ce daca s-ar decide sa plece? China are oricum un sector IT foarte competitiv. Cel mai mare motor de cautare din China este Baidu, un produs local. Daca Google decide sa plece, este pierderea Google, nu pierderea Chinei. Nu-i asa?

Nu...nu chiar. Daca Google decide sa plece, Google va inchide o afacere deocamdata neprofitabila, ce-i da si asa mari batai de cap, si care nu-i face deloc bine la imagine - Google a acceptat, cand a intrat in China, in 2005, cenzura motorului sau de cautare, or asta e o pata cat China de mare pe camasa imaculata a Google. Deci Google nu pierde nimic.

Dar Google are si armele (citeste "argumentele") sale. Puterea ei nu vine din cotatia actiunilor, din cota de piata sau din cifrele de afaceri. In cazul de fata, Google confrunta China din postura unei organizatii nonguvernamentale. Si traim vremuri cand organizatiile acestea se bucura de un mare sprijin, atat al opiniei publice cat si al politicului.

Google poate sa mobilizeze opinia publica si sa modeleze comportamente la scara globala. Google are puterea, sustin multi, sa schimbe relatia de afaceri dintre China si SUA. Eu nu cred asta, desi nu exclud teoriile conspiratilor din jurul subiectului. Cred insa ca Google poate sa faca un rebranding Republicii Chineze, care a beneficiat de o presa foarte buna in ultimii ani.

Dar vrea Google sa faca asta? Nu se stie daca vrea. Google a venit in China pentru chinezi. Dar nu pentru a le tine lectii despre democratie sau etica, ci pentru ca acolo sunt intre 110 si 350 de milioane de oameni conectati la internet (depinde de sursele informatiei). China nu creste intr-o mare putere asa, de capul ei, ci China creste intr-o mare putere pentru ca lumea vrea sa faca afaceri cu China. Si toate cifrele - numar de locuitori, consum de energie, PIB, companii straine din China - dar absolut toate, cresc de la an la an. Problema e ca profitul Google n-a crescut; problema e ca Baidu, liderul de piata, se tine al naibi de tare.

Asa ca Google avea nevoie de un impuls, de o resuscitare. Si l-a obtinut. Google s-a asezat acum intr-o pozitie foarte buna, de personaj pozitiv: nu mai e dispusa sa cenzureze cautarile de pe site-ul Google in engleza, asa cum cer autoritatile chineze (care vor continua cenzura de capul lor), si cere sa opereze un motor de cautare fara filtre. Pana atunci - la Sfantu' Asteapta - a lasat un site Google in limba chineza, pe care il cenzureaza dupa cum ii dicteaza autoritatile.

Opinia publica este de partea Google. Daca americanii pleaca, nu multi i-ar condamna. De condamnat ar fi condamnata China cea mare, rosie si rea. Si aici e rebranding-ul facut de Google Chinei - toata lumea stie ca Republica Chineza e mare, dar daca lumea va incepe sa asocieze, automat si mecanic, "mare", cu "rosu si rau"?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Andrei Nastase,
China,
Google,
cenzura
/opinii/de-ce-s-ar-teme-china-de-google-5474907
5474907
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.