Cresterile vin de la Rasarit

Postat la 06 februarie 2006 1 afişăre

Putin a lipsit ca producatorul de medicamente Roche sa dea faliment dupa revolutia bolsevica din 1917, pentru ca piata rusa era, la vremea respectiva, cea mai importanta dintre pietele companiei elvetiene. Roche a reinceput sa se uite spre est dupa caderea Zidului Berlinului, iar acum spune ca, in privinta vanzarilor, Europa Centrala si de Est e una dintre "stelele" companiei.

Putin a lipsit ca producatorul de medicamente Roche sa dea faliment dupa revolutia bolsevica din 1917, pentru ca piata rusa era, la vremea respectiva, cea mai importanta dintre pietele companiei elvetiene. Roche a reinceput sa se uite spre est dupa caderea Zidului Berlinului, iar acum spune ca, in privinta vanzarilor, Europa Centrala si de Est e una dintre "stelele" companiei.

 

"Am infiintat noi entitati in regiune, ceea ce arata interesul nostru pentru aceasta zona", a spus saptamana trecuta, la Basel, Franz Humer, presedinte si CEO al Roche, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pe 2005. In fapt, pietele din estul Europei au cresteri mult mai interesante decat in Vest, mai ales pentru ca au plecat de la un nivel mult inferior. In ultimii ani insa, in mai toate tarile din regiune, bugetele alocate sanatatii au inregistrat cresteri semnificative, desi nu suficiente, dat fiind ca nivelul consumului de medicamente pe locuitor este mai scazut decat in Uniunea Europeana.

 

Dupa terminarea conferintei de presa, William Burns - CEO al celei mai importante divizii a Roche, Roche Pharmaceuticals - ofera mai multe informatii. Nu stie prea multe despre Romania, dar stie ca are aici "o noua entitate" cu peste 100 de angajati, declarandu-se multumit de pozitia pe care compania o are pe piata romaneasca.

 

Conform datelor companiei de cercetare a pietei Cegedim, elvetienii ocupa locul al doilea in topul producatorilor de medicamente de pe piata romaneasca, dupa grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK). Pe plan mondial insa, Roche este ceva mai jos, in 2004 clasandu-se pe pozitia a opta.

 

Burns isi doreste ca Roche sa creasca in Romania mai repede decat piata, dar, admite el, "avansul pietei depinde de cresterea economica si de planurile Guvernului pentru domeniul sanatatii". Estimarile grupului se bazeaza pe lansarea de noi produse, dar si pe extinderea catre alte indicatii terapeutice ale medicamentelor deja aflate pe piata.

 

Vanzarile Roche din Romania s-au majorat anul trecut cu 30% fata de nivelul din 2004, potrivit lui Dan Zamonea - directorul general al Roche Romania. In acelasi timp, vanzarile de medicamente pe piata Europei Centrale si de Est (zona care include Turcia si Rusia) ale grupului au depasit un miliard de franci elvetieni (circa 650 de milioane de euro), in crestere cu 26-27% fata de anul precedent. Avansul din Est a fost usor mai ridicat decat majorarea vanzarilor totale ale diviziei de medicamente - de 25%, pana la 27,3 miliarde de franci.

 

Pentru acest an, estimarile vizeaza tot o crestere cu doua cifre. Desi se declara sceptic, Zamonea tot avanseaza un nivel de peste 10%. "Ma pot baza pe o crestere a bugetului anuntata de autoritati de circa 15%." Si Roberto Musneci, director regional pentru Europa de Sud si de Est al GSK, crede ca piata farmaceutica va fi influentata in perioada urmatoare de o serie de elemente pozitive.

 

Cresterea fondurilor pentru programele nationale ale Ministerului Sanatatii, reintroducerea contributiilor pensionarilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si introducerea taxei pe viciu vor contribui la sporirea fondurilor alocate cheltuielilor cu serviciile medicale si medicamentele, a apreciat oficialul GSK, potrivit Ziarului Financiar.

 

In aceste zile, Guvernul pregateste o ampla modificare a legislatiei in domeniul sanatatii, incercand sa adopte un pachet de 16 legi pentru care sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului.  Desi vehement contestat, pachetul de legi va produce, in opinia ministrului sanatatii Eugen Nicolaescu, efecte vizibile inca din acest an, unul dintre acestea fiind un pret mai mic la medicamentele compensate.

 

Dan Zamonea a evitat sa comenteze pe marginea efectelor schimbarii legislative asupra afacerilor Roche in Romania. "Efectele modificarii sunt dificil de estimat in sectorul care ne intereseaza, cel farmaceutic."

Seful diviziei autohtone a grupului elvetian remarca totusi ca "daca se va investi in medicamente, sigur ca vor castiga si producatorii, si pacientii".

 

Pentru a atinge cresterea ceruta de cei de la Basel, Zamonea trebuie sa conteze nu numai pe cresterea bugetelor, ci si pe consumul de medicamente nou lansate. "Suntem condamnati sa crestem prin produse noi si noi aplicatii ale celor existente." Mai ales ca, pentru moment, din Romania nu se intorc prea multi bani in Elvetia. "Divizia din Romania este mai putin profitabila decat filialele din alte tari", recunoaste Zamonea.

 

Chiar daca vanzarile cresc, si costurile sunt mari, explica el. In primul rand, din punctul de vedere al investitiilor, care sunt mai mari pe piata romaneasca pentru aceleasi vanzari, spune el. Pe de alta parte, problemele legate de termenele de plata induc costuri financiare foarte mari.

 

Dar "Roche nu calculeaza neaparat ca profitabilitate, ci ca potential. La acest capitol, Romania sta ceva mai bine". Consumul de medicamente pe cap de locuitor din Romania este foarte redus in opinia celor care activeaza pe aceasta piata, fiind de circa trei ori mai mic decat in Ungaria, de exemplu. Ceea ce lasa loc de crestere, crestere ce s-ar putea dovedi spectaculoasa daca se va reglementa in sfarsit situatia din sistemul sanitar. Insa, pentru a mentine viu interesul conducerii elvetienilor, Romania trebuie sa-si confirme potentialul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cresterile vin de la Rasarit
/opinii/cresterile-vin-de-la-rasarit-978820
978820
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.