Civilizarea internetului

Autor: Mircea Sarbu Postat la 30 mai 2011 51 afişări

In incercarea de a pune problema reglementarii internetului pe agenda summit-ului de la Paris al grupului G8, organizatorii francezi au pus la cale o reuniune a executivilor celor mai puternice companii din domeniul internetului, botezata E-G8. succesul a fost indoielnic.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a deschis forumul E-G8 cu un discurs in care a laudat internetul, considerându-l o revolutie, o lume noua si chiar mai mult: al treilea si cel mai important val al globalizarii. A subliniat rolul internetului in revoltele din nordul Africii si a brodat putin pe tema libertatii si a deschideri, dupa care a pledat pentru stabilirea unor reglementari care sa limiteze abuzurile si utilizarea nelegitima a retelei globale, iar sintagma care a facut titluri in presa a fost "civilizarea internetului". Mai mult ca sigur ca sefii marilor trusturi media s-au bucurat de agenda propusa, insa super-selecta adunare de regi si imparati ai internetului (printre care liderii unor companii precum Google, Facebook sau Amazon) a cam ridicat din sprâncene auzind acest indemn din partea sefului unui stat in care un utilizator de internet suspectat ca detine ilicit material sub copyright risca sa fie deconectat de la retea si in care guvernul poate adauga orice site web intr-o "lista neagra".

Reactiile nu au intârziat prea mult. Mark Zuckerberg - seful de la Facebook - s-a simtit acuzat prin referirile la protejarea sferei private a utilizatorilor, dar si laudat pentru rolul pe care reteaua de socializare l-a jucat in revoltele din Egipt si Tunisia, iar raspunsul a fost destul de ascutit: nu poti sa izolezi câteva lucruri care-ti plac in internet si sa controlezi alte lucruri care nu-ti plac. Eric Schmidt de la Google s-a multumit sa observe ca tehnologia se va misca mai repede decât administratiile, asa ca guvernele n-ar fi bine sa reglementeze inainte de a intelege consecintele. Insa referirea sa la "stupid rules" intr-una dintre conferinte a dat de inteles ca nu prea are incredere ca guvernantii chiar vor intelege. Pe aceeasi idee a mers si Lawrence Lessig, iar colegul sau de la Harvard, Yochai Benkler, a punctat una dintre mize: "Poti sa faci internetul sigur fie pentru urmatorii Lady Gaga sau Justin Bieber, fie pentru urmatorii YouTube sau Skype". Ideea care s-a conturat a fost ca este inca prea devreme pentru a reglementa un fenomen in plina evolutie.

Se pare ca initiativa presedintelui Sarkozy de a introduce tema reglementarii internetului pe agenda summit-ului G8 i-a "explodat in fata" (cum plastic s-au exprimat unii bloggeri). Forumul E-G8 nu pare sa fi ajuns la niste concluzii conciliabile, asa ca foarte probabil ca delegatia desemnata de cei circa o mie de executivi din industria internetului si a new-media va prezenta in fata celor opt sefi de stat doua puncte de vedere divergente, care se vor anula reciproc, confirmând astfel retinerea premierului britanic David Cameron cu privire la intentiile franceze de reglementare internationala a internetului. Foarte probabil, nici presedintele Obama nu pare foarte incântat, având in vedere numeroasele sale luari de pozitie cu privire la libertatea internetului si a neutralitatii retelei, ca sa nu mai vorbim de cele 30 de milioane de dolari cu care a finantat realizarea unui instrument anti-cenzura. Rezultatul net obtinut este ca o cautare pe Google dupa "Sarkozy EG8" returneaza aproape exclusiv critici la adresa initiativei, unele foarte acide.

De fapt, forumul E-G8 a fost un succes. Dar nu pentru presedintele Frantei, nici pentru corporatiile implicate si nici pentru sefii celor mai industrializate tari ale lumii. A fost un succes pentru "societatea civila" a internetului, care a avut o ocazie foarte potrivita pentru a-si exprima punctul de vedere, desi organizatorii nu s-au gandit sa invite si reprezentantii utilizatorilor. Ba chiar dimpotriva, pretul participarii a fost prohibitiv: 100.000 de dolari. In aceste conditii, prezenta lui John Perry Barlow pe aceeasi scena cu câtiva moguli media (de la 20th Century Fox, Universal Music etc.) a fost o surpriza, iar opiniile taioase ale autorului declaratiei de independenta a ciberspatiului cu privire la copyright au inviorat sensibil atmosfera. Un alt cunoscut militant pentru libertatea internetului, scriitorul Cory Doctorow, a refuzat invitatia motivând ca nu doreste sa-si transfere credibilitatea unor regimuri aflate in razboi cu o retea deschisa si libera. Totusi, se declara multumit ca a primit invitatia olografa a presedintelui francez, pentru ca aceasta poate fi o buna baza de plecare pentru diagnosticarea grafologica a sociopatiei narcisiste.

Pâna la urma petitiile, scrisorile deschise si articolele din bloguri au impânzit web-ul, astfel incat E-G8 a reusit sa obtina un rezultat neasteptat: o larga miscare impotriva reglementarii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu,
g8,
internet
/opinii/civilizarea-internetului-8290306
8290306
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.