Business Magazin, în 2006 - Românii îşi certifică în premieră produsele pentru a putea vinde la export

Postat la 26 mai 2014 111 afişări

Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copertă din paginile revistei.

Business Magazin, în 2006 - Românii îşi certifică în premieră produsele pentru a putea vinde la export

Certificatul de calitate ISO a ajuns, pentru o companie care aspira sa se dezvolte, un fel de pasaport spre lumea buna a afacerilor: managerii stiu, in teorie, ca el inspira incredere clientilor si furnizorilor si ca usureaza accesul la licitatii ori pe pietele externe. Ceea ce insa pentru unii e o investitie in propria eficienta, pentru altii ramane doar un sir de formalitati costisitoare si un munte de hartii.

Fisa postului nu e clara!", a fost raspunsul primit de Nicu Panaitescu, directorul unei mici companii de logistica din Focsani din partea unui angajat. Era vorba de o sedinta in care echipa incerca sa identifice cum poate fi optimizata activitatea, tinand cont ca lucrul in companie fluctua de la perioade moarte la altele in care fie toti, fie o parte din angajati erau nevoiti sa faca ore suplimentare. "Ideea era cum sa se ajute unul pe celalalt. Cand am primit raspunsul acela, intai m-am enervat. Apoi m-am gandit daca nu ar fi bine sa certific compania ISO 9001, pentru ca astfel se stabilesc niste proceduri clare pentru toata lumea, in toate situatiile", explica Panaitescu.

Managerul nostru este printre cei care stiu exact ce inseamna ISO 9001. Altfel, pentru multi sefi de companii din Romania, perceptia asupra standardului ISO variaza intre un soi de certificat de buna purtare ce trebuie obtinut pentru ca altfel nu esti primit la licitatii si o inspectie periodica pe care trebuie s-o depasesti cumva. "De multe ori clientii chiar spun «vreau sa facem TUV-ul», confundand produsul cu marca", spune Calin Sarchiz, directorul general al Pegas, companie de consultanta pentru managementul calitatii. "TUV" este de fapt TUV Rheinland, unul din cele mai importante organisme internationale de certificare ISO, cu sediul in Köln.

Ce inseamna ISO? Organizatia Internationala de Standardizare, sau International Organization for Standardization, sau Organisation Internationale de Normalisation (indiferent de tara, numele scurt al organizatiei e tot ISO, din grecescul "isos", care inseamna egal), este o retea de institute de standardizare din 156 de tari, cu un secretariat general la Geneva, care coordoneaza sistemul. De la infiintare, din 1947, ISO a emis peste 15.000 de standarde in agricultura, constructii, echipamente tehnice, medicale sau IT. Majoritatea certificarilor ISO se refera la un anumit produs, material sau proces de productie. De pilda, o companie care detine mai multe fabrici pe o piata poate sa nu obtina un standard ISO decat pentru una din fabricile sale.

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din august 2006.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business magazin,
10 ani,
cover story
/media-marketing/business-magazin-in-2006-romanii-isi-certifica-in-premiera-produsele-pentru-a-putea-vinde-la-export-12650963
12650963
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.