Cum au stricat colecţionarii cu prea mulţi bani piaţa artei

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 25 mai 2014 97 afişări

Preţurile în creştere plătite pentru opere de artă la licitaţii sunt subiect de ştiri şi motiv de laudă pentru cei ce le-au oferit, dar în acelaşi timp alungă din ce în ce mai mulţi cumpărători tradiţionali din domeniu.

Cum au stricat colecţionarii cu prea mulţi bani piaţa artei

Practicanţii profesiilor liberale din SUA şi Europa iubitori de cultură au investit dintotdeauna în opere de artă şi continuă să o facă, numai că preţurile la care s-a ajuns din cauza colecţionarilor foarte bogaţi în căutare de trofee îi fac să nu-şi mai permită să cumpere tablourile sau sculpturile spre care s-ar fi orientat altădată, scrie New York Times.

Dacă în anii '90 această categorie de colecţionari s-ar fi orientat spre picturi, acum nu mai poate opta decât pentru gravuri şi lucrări realizate prin serigrafie, de exemplu, spun experţii în domeniul comerţului cu opere de artă. Spre deosebire de picturi, aceste lucrări nu sunt indicate pentru cei ce vor să le ţină o perioadă scurtă apoi să le revândă în câştig, ci pentru cei care vor să-şi bucure ochii, fără să plătească o sumă impresionantă de bani.

Dacă proprietarii lor au însă răbdare, uneori se poate întâmpla ca gravurile sau lucrările create prin serigrafie să crească în valoare, cum ar fi gravurile pictorului britanic de origine americană James McNeill Whistler ori portretele lui Mao realizate de către Andy Warhol în 1972, din care un set de zece s-a vândut la licitaţie în luna martie a acestui an pentru mai bine de jumătate de milion de lire sterline.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/cum-au-stricat-colectionarii-cu-prea-multi-bani-piata-artei-12649049
12649049
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.