UN NOU JUCATOR PE PIATA

Postat la 03 iulie 2007 1 afişăre

Fondurile private de pensii ar putea avea in timp un impact important pe piata valutara, cu noul influx de bani adus de ele.

 

RESURSE PENTRU STAT. Indeobste, orice suplimentare a cantitatii de bani in sistem inseamna o relaxare a politicii monetare si implica o reducere a dobanzilor. Lansarea fondurilor de pensii obligatorii gestionate privat nu presupune insa mai multa lichiditate in sistem, spun analistii Alpha Bank Romania. Lansarea fondurilor ar insemna doar trecerea unei parti din contributiile sociale din gestiunea guvernului in gestiune privata si, ca atare, va lasa mai putine venituri la dispozitia bugetului de stat. In plus, deoarece mare parte a acestor fonduri vor putea fi investite in titluri si obligatiuni de stat, "inseamna de fapt ca statul va putea folosi de acum o parte din resursele respective contra cost si nu gratuit ca pana acum".

 

UNDE SE DUC BANII. Un impact mai important s-ar produce in masura in care fondurile se vor orienta spre plasamente in valori mobiliare tranzactionate pe pietele straine, apreciaza Lucian Anghel, economist-sef al BCR. Datorita diferentialului de dobanda in favoarea leului, este insa destul de improbabil ca acest scenariu sa fie pus in practica. Mai degraba, crede Anghel, majoritatea plasamentelor vor fi facute pe piata interna utilizand instrumentele relativ limitate de care va dispune aceasta la momentul respectiv. In plus, pentru a afecta cursul valutar, fondurile ar trebui sa fie destul de consistente - iar acest lucru nu se va intampla prea curand.

 

CU BATAIE LUNGA. Luminita Runcan, dealer-sef la Banca Transilvania, apreciaza ca fondurile de pensii nu vor fi un jucator important si constant pe piata valutara. Totusi, un efect va exista: odata cu aparitia acestora, "ma astept sa creasca numarul de jucatori profesionisti, iar anumite piete, care acum nu au potential, sa capete adancime", asa cum ar fi, spre exemplu, piata secundara a titlurilor de stat. Dupa Rozalia Pal, senior economist la Unicredit Tiriac Bank, lansarea fondurilor de pensii va duce, pe termen lung, la cresterea apetitului populatiei pentru economisire, in dauna consumului, si la cresterea avutiei. Pe de alta parte, este de parere Pal, piata financiara romaneasca este suficient de matura pentru a plasa aceste fonduri, iar efecte directe asupra cursului de schimb valutar nu vor exista.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UN NOU JUCATOR PE PIATA
/cover-story/un-nou-jucator-pe-piata-1055020
1055020
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.