Povestea avocatului care scoate zeci de milioane de euro din aer

Autor: Iuliana Roibu Postat la 05 decembrie 2010 1574 afişări

George Brailoiu a vandut în ultimii doi ani aer de peste 100 de milioane de euro. Urmatorii ani vor pune în miscare industrii de miliarde, intrucat certificatele de emisii devin o afacere tot mai complicata. Care va fi urmatorul pariu?

In 2005, ultimii locuitori care mai traiau langa cariera de carbune Rosia de Jiu, in satul cu acelasi nume, au fost stramutati. Mina, una dintre cele mai mari aflate in proprietatea SNLO, exploateaza inca lignit intr-un decor care a fost considerat numai bun luna trecuta pentru filmarea celor mai importante scene ale lui Nicolas Cage din filmul "Ghost Rider 2". In praful dens din Rosia de Jiu s-a nascut, cu fix 40 de ani in urma, cel care a devenit in ultimii doi ani liderul vanzatorilor de certificate de carbon din Romania. "Mai am si acum o casa in zona aceea, cu livada si gradina. E foarte frumos." George Brailoiu e o prezenta destul de discreta. Da rar interviuri, insa cand vorbeste o face cu atata placere incat intelegi dintr-o data cum de a ajuns oriunde a vrut fiul unui profesor de matematica si al unei invatatoare din Rosia de Jiu.

Intai a ajuns la Facultatea de Drept din Bucuresti. La Revolutie avea 20 de ani si spune ca a intrat in consultanta. Apoi i-a fost incredintata conducerea unei firme - mica, ce-i drept. "Nu sunt relevante", spune George Brailoiu cand este intrebat despre numele firmelor in care a lucrat. Din punctul de vedere al evolutiei sale, George Brailoiu considera insa ca alti doi pasi sunt cu adevarat relevanti: prima lui trazactie la bursa, in 1997, si plecarea din tara, in Asia Centrala, in 2003. Usa de la intrarea in sediu se deschide cu un clinchet de clopotel. Peretii albi conduc spre o incapere cu tablouri si scaune tapitate. E liniste.

Senzatia de boutique creste cand cafeaua este adusa de o domnisoara cu trasaturi caucaziene, dar cu un accent neobisnuit. Imi dau seama ca nu e secretara din modul cum vorbeste si din cum nu stie unde e cafeaua; aflu ca e de fapt country managerul KDF din Bulgaria - dat fiind ca la sud de Romania tranzactiile cu carbon sunt momentan blocate de UE, Maria Marshakova sta la Bucuresti, alaturi de colegii ei de aici. Nu sunt multi, George Brailoiu are 12 angajati cu totul la firma, incluzand aici pe cei din Romania, Bulgaria, Grecia si Lituania. In sine, tradingul cu certificate de carbon nu e un business care are nevoie de multi oameni sau, dupa cum sintetizeaza omul care detine 100% din KDF: "Trebuie putini, extraordinar de buni si foarte bine platiti".

Oamenii nu au fost chiar greu de gasit atunci cand Brailoiu a vazut oportunitatea. S-a intamplat undeva prin 2007. Omul de afaceri isi terminase de curand mandatul din Turkmenistan: a lucrat acolo aproape trei ani si a condus o firma de consultanta care presta servicii pentru Turkmengaz (a doua companie de profil din lume, dupa Gazprom). Povesteste insufletit despre Ashgabat, capitala tarii (care inseamna, in traducere literara din persana, Orasul Dragostei): "Este o destinatie de business foarte importanta si, mai ales, vibranta; toate companiile mari din lume au sedii acolo, ai acces la discutii si tranzactii cat tot bugetul Romaniei frecvent.

Acolo m-am format ca om de afaceri". Odata intors in Europa, George Brailoiu a adus cu el nu numai experienta, ci si o agenda de telefon bogata, pe care o considera si acum cel mai important asset al sau. "Cele mai importante detineri ale unui om de afaceri sunt agenda lui de telefon, cercul lui de prieteni si agresivitatea", considera Brailoiu, care recunoaste ca a face afaceri intr-un domeniu atat de restrans este imposibil daca nu esti foarte bine conectat. De altfel, Brailoiu crede ca a ajuns sa faca business in acest domeniu doar pentru ca a simtit piata, nu pentru ca s-ar pricepe: "Eu nu stiu sa fac nimic; am angajat oameni care se pricep".

In 2007, principalele activitati ale lui Brailoiu erau iahtingul si bursa. Se inscrisese in cluburi precum cele din Sardinia sau din New York, participa la cupe de iahting celebre si dadea mana acolo cu cei mai importanti bancheri si oameni de afaceri ai lumii. Intrarea in afacerile cu aer nu l-a impiedicat sa isi vada in continuare de barcile lui: are doua, iar cu una dintre ele a castigat locul al treilea la competitia Rolex Swan din acest an (pe locul intai fiind Enrico Scerni, iar pe al doilea echipajul condus de Leonardo, fiul lui Salvatore Ferragamo).

Vorbind cu oameni si jucand la bursele externe ("am portofolii bune la marile burse europene, in special actiuni din domeniul energetic"), George Brailoiu si-a dat seama ca aderarea Romaniei la UE va insemna si nasterea unui nou business pe plan local, cel al certificatelor de emisii - care reprezinta dreptul companiilor de a polua. A infiintat KDF Energy si a intrat pe piata in 2008, incepand sa cumpere direct certificate din schema de emisii 2008-2012. Piata certificatelor de emisii de dioxid de carbon isi are radacinile in 1997, cand a fost semnat de catre 183 de tari protocolul de la Kyoto. Romania a primit un set de certificate in 2007, dar cea mai mare cantitate (350 de milioane) este in curs de intrare, esalonat anual, in contul celor 229 de companii romanesti anual pana in 2012, cand expira prima perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
eolian,
panouri solare,
George Brailoiu
/cover-story/povestea-avocatului-care-scoate-zeci-de-milioane-de-euro-din-aer-7776459
7776459
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.