OAMENII LUI GOLDEN

Postat la 17 februarie 2006 1 afişăre

In complexa incercare de a prelua controlul SIF, Golden este ajutat in special de trei oameni de afaceri: doi romani si un strain.

In complexa incercare de a prelua controlul SIF, Golden este ajutat in special de trei oameni de afaceri: doi romani si un strain.

 

JORDAN MARIUMA: Legatura dintre Golden si Mariuma a devenit evidenta anul trecut, cand cel din urma a fost numit membru al Consiliului de Administratie al SIF Transilvania, cu ajutorul voturilor cehilor si slovacilor coordonati de Golden. Jordan Mariuma, fost broker de pe Wall Street, a venit in Romania in 1998 si a preluat administrarea unui fond de investitii, Carpathian Investment Fund.

 

El a inceput atunci sa cumpere actiuni la companii romanesti, cele mai multe dintre ele obscure, pe fondul trendului puternic descendent al pretului actiunilor de pe Bursa din Bucuresti. In plus, a achizitionat pachetul majoritar la o companie de cercetare - Ceroc Cluj-Napoca, 16% din actiunile companiei turistice Calimanesti - Caciulata, 6% din Comcereal Bacau, 11% din producatorul de bauturi nealcoolice Flora Bucuresti, 5% din producatorul de incaltaminte Zimbrul Suceava si alte 5% din Sticla Lucsil Cluj-Napoca.

 

Singurul pachet semnificativ de actiuni pe care Carpathian Investment il mai detine in prezent este cel de 73% din actiunile Ceroc, insa societatea se afla in procedura de faliment. Jordan Mariuma este si reprezentantul in Romania al companiei americane de administrare a investitiilor Sierra Quadrant Asset Management. Intre Mariuma si Golden exista si legaturi mai putin vizibile. De exemplu, Mariuma si Howard Golden sunt principalii actionari ai unei companii infiintate in Romania, Terra Factoring.


ALEXANDRU ELIAN: Fost broker la Bursa de Metale din Londra, Elian este in prezent presedintele societatii de brokeraj romanesti Delta Valori Mobiliare, prin care au avut loc majoritatea achizitiilor de actiuni SIF de catre cehi si slovaci. Elian nu este insa la prima "intalnire de afaceri" cu SIF. In 2000, Elian avea sa faca un profit de 500.000 de dolari, in doar cateva luni cumparand de la SIF Banat-Crisana compania de comert Conef Bucuresti si vanzand-o apoi dupa scurt timp grupului american Marco International. Intreaga afacere avea sa ridice permanent semne de intrebare in anii urmatori. Principala nedumerire: de ce a vandut SIF Banat- Crisana cu doar 12,3 milioane de dolari o companie care detinea circa 10% din aproape toate societatile importante ale metalurgiei romanesti? Conef ar fi adus in conturile SIF 12 milioane de dolari doar din dividende in numai 3 - 4 ani.


MARIAN RAMNEANTU: Este, alaturi de Jordan Mariuma, reprezentant al grupului condus de Howard Golden in Consiliul de Administratie al SIF Transilvania. Ramneantu a fost director general al combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu-Valcea si, ulterior, director al Delta Valori Mobiliare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OAMENII LUI GOLDEN

Citeşte pe Gandul.ro

/cover-story/oamenii-lui-golden-1049119
1049119
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.