Jafuri, violenta, focuri de arma. Stiti sa va aparati? Care e pretul sigurantei

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 februarie 2011 544 afişări

Jafurile armate, violenta crescuta, focurile de arma in altercatii provocate de motive (aparent) stupide, ca un loc de parcare, s-au inmultit. Nicio surpriza ca vanzarile de arme si servicii de paza si protectie cresc. Asa au ajuns afacerile legate de securitate, conform estimarilor BUSINESS Magazin, in jurul a un miliard de euro.

Autoapararea este un mod de viata; trebuie sa fii pregatit, dar nu obsedat", spune Costin Mihaila, managerul de la Samurai Club. Un postas si-a pus in mod decisiv amprenta pe viata lui cand i-a daruit, in urma cu 48 de ani, o carte despre judo, in franceza. "Am invatat franceza ca sa pot citi cartea, care mi-a schimbat viata. Sunt foarte energic si inca din copilarie eram predispus la dinamism excesiv", spune Mihaila, in varsta acum de 60 de ani. Mihaila este manager al Samurai Club si vreme de peste patru decenii a fost un adevarat Miyagi pentru elevi de toate varstele, dornici sa ia lectii de autoaparare. Mai cu seama in ultimul an si jumatate, spune Mihaila, s-a cristalizat un interes sporit pentru lectiile de autoaparare, "poate pentru ca oamenii au inceput sa perceapa mai acut violenta sporita din societate".

Lectiile de judo sau karate, de autoaparare si de tir, abonamentele la firme de protectie si paza, bodyguarzii, vanzarile de arme si munitie pentru autoaparare sau securitatea informatica intra, deopotriva, sub aceeasi umbrela. Sunt toate raspunsuri la intrebarea: "Cum imi protejez afacerea si familia?". Numai piata serviciilor de securitate, care include si procesarea de numerar si securitatea informatica, se plaseaza in jurul a 700 de milioane de euro, spune Daniel Timofei, director general al firmei de protectie si paza Rosegur.

La aceasta suma se adauga insa toate celelalte feliute mai mici, cum sunt cursurile de toate felurile si vanzarile de arme, astfel incat valoarea totala anuala a afacerilor legate de securitate se plaseaza in jurul unui miliard de euro. Toata aceasta industrie se leaga strans de felul in care a evoluat sentimentul de nesiguranta, spun, la unison, managerii din cele mai variate afaceri legate de securitate. Numitorul comun: infractiunile.

In perioada de criza economica sunt cateva tipuri de infractiuni care se inmultesc, subliniaza comisarul-sef Niculae Marinescu, director general adjunct la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB). Concret, creste numarul de talharii si de furturi, "dar in Bucuresti nu sunt infractiuni cu grad deosebit de complexitate", explica Marinescu. El exemplifica, in randul infractiunilor "complexe", spargerile la banci cu mod deosebit de operare, fapte grave cu victime multiple sau cele in care sunt utilizate arme de foc. Altfel spus, infractionalitatea in Capitala, un oras care are peste doua milioane de locuitori, "este de mica amploare, dezavantajul fiind ca este sacaitoare", spune directorul general adjunct al DGPMB. In Bucuresti au avut loc anul trecut 23 de omoruri fata de 22 in anul precedent, fara a fi implicate arme de foc. Cel mai mare numar de omoruri (30) in Capitala a fost inregistrat in 2005. "In cazul infractiunilor de mare violenta sunt folosite nu arme de foc, ci violenta fizica: pumnul, piciorul si obiectele contondente sau arme albe", spune Marinescu. Anul trecut in Capitala au fost cercetate peste 900 de persoane care detineau arme albe; acestora li s-a intocmit dosar penal.

Chiar daca, spre deosebire de SUA de pilda, pistolul nu joaca un rol important in viata de zi cu zi, armele pentru autoaparare trezesc un interes tot mai mare din partea romanilor mai ales in ultimii ani. "Vanzarile de pistoale cu gaz iritant lacrimogen si cele cu gloante de cauciuc au crescut cu 30-40% in ultimii doi ani", spune Cristian Rotaru, armurier la Hunter Vip, cel mai vechi magazin privat de arme din Bucuresti. Deschis in 1994, spatiul plasat in inima Capitalei are un contract de securitate semnat cu BGS, care ar putea ajunge, in caz de spargere, in numai doua minute si jumatate la magazin.


CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>>>>>>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/jafuri-violenta-focuri-de-arma-stiti-sa-va-aparati-care-e-pretul-sigurantei-7995613
7995613
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.