Etalonul Mercer

Postat la 22 noiembrie 2005 1 afişăre

Varsovia, Bucuresti si Seul sunt orasele care s-au scumpit cel mai mult in ultimul an, arata un studiu publicat in 2005 de Mercer Human Resource Consulting.

Varsovia, Bucuresti si Seul sunt orasele care s-au scumpit cel mai mult in ultimul an, arata un studiu publicat in 2005 de Mercer Human Resource Consulting.

 

SCOPUL STUDIULUI: Studiul examineaza nivelul de trai al lucratorilor straini (nu al populatiei locale) din 144 de orase, fiind utilizat in primul rand de catre companiile multinationale ca baza de calcul al salariilor expatriatilor. Mercer a alcatuit un "cos" format din 250 de produse, de la utilitati la imbracaminte, mancare ori divertisment. Indicele de referinta are nivelul de 100 si este dat de "cosul" newyorkez.

 

LOCUL BUCURESTIULUI: Plecat in 2001 de pe pozitia 121 (din 144 capitale) si un indice al costului vietii de 55,5, Bucurestiul a ajuns in 2005 la un indice al costului vietii de 71,4, pe acelasi loc cu Seattle.

 

ASCENSIUNEA ESTULUI: In timp ce in orasele americane costul vietii s-a redus sau a ramas relativ constant, in centrul si estul Europei acesta a crescut accelerat, in mare parte din cauza cursului euro-dolar. In 2005, cea mai mare crestere din lume a indexului Mercer a avut-o Varsovia (16,1% fata de 2004), pe locul al doilea, cu 11,3%, clasandu-se Bucurestiul.

 

CELE MAI SCUMPE ORASE: Tokyo, Osaka, Londra si Moscova sunt cele mai scumpe orase din lume. Vizate probabil de  companiile care se gandesc la relocarea productiei, cele mai ieftine orase sunt Asuncion (Paraguay), Manila (Filipine), Buenos Aires (Argentina), Bangalore (India).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Etalonul Mercer
/cover-story/etalonul-mercer-1047384
1047384
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.