DRUMUL SPRE EURO

Postat la 02 februarie 2006 1 afişăre

1972 Tarile Comunitatii Economice Europene lanseaza Cooperativa Europeana Monetara (cunoscuta drept "sarpele monetar", in cadrul caruia monedele fluctueaza unele in raport cu celelalte intr-o marja prestabilita), ca o incercare de a limita fluctuatiile valutare. Marea Britanie participa timp de 6 saptamani la sistem.

 

1974 Cooperativa monetara este abandonata, in contextul crizei petrolului.

 

1979 Lansarea Mecanismului Ratelor de Schimb (Exchange Rate Mechanism), ca  o noua incercare de a limita fluctuatiile valutare intre statele membre. Este creata unitatea monetara europeana, Ecu.

 

1988 Primul plan al Uniunii Monetare Europene, in trei faze, conceput de Jacques Delors.

 

1990 Marea Britanie se alatura ERM.

 

1991 Semnarea Tratatului de la Maastricht, care stabileste termenii uniunii monetare si angajeaza toate tarile membre, cu exceptia Marii Britanii.

 

1992 Danemarca respinge Tratatul de la Maastricht, Franta il aproba cu o majoritate stransa. Atacurile speculative pe pietele valutare determina Marea Britanie sa paraseasca ERM.

 

1994 Atacurile speculative determina suspendarea ERM, urmata de relansarea lui intr-o forma mai putin restrictiva. Ia fiinta Institutul Monetar European, precursorul Bancii Centrale Europene.

 

1995 Summit-ul de la Madrid stabileste ca noua moneda europeana se va numi euro.

 

1998 Unsprezece tari convin sa adere la moneda unica la 1 ianuarie 1999. Banca Centrala Europeana este infiintata la Frankfurt. La 31 decembrie, cursurile de schimb ale celor 11 monede din zona euro sunt fixate definitiv in raport cu euro.

 

1999 Euro incepe sa functioneze ca moneda in tranzactiile care nu implica numerar. De la un curs de 1,17 dolari la lansare, euro scade pe tot parcursul anului, ajungand in decembrie sub 1 dolar.

 

2000 Danemarca respinge prin referendum aderarea la uniunea monetara.

 

2001 Grecia devine al 12-lea membru al zonei euro.

 

2002 Sunt introduse in circulatie monedele si bancnotele euro. Dupa o perioada de circulatie in paralel, la 1 martie euro devine singura moneda acceptata in cele 12 tari membre.

 

2003 Suedia respinge prin referendum aderarea la uniunea monetara.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DRUMUL SPRE EURO
/cover-story/drumul-spre-euro-1048537
1048537
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.