DOLARUL VA FI DE 3 LEI

Postat la 02 aprilie 2006 1 afişăre

Exista riscul ca romanii sa perceapa denominarea ca pe un moment de instabilitate si sa se indrepte spre dolari si spre euro. Specialistii spun insa ca romanii nu au de ce sa se teama si nu prevad o depreciere accentuata a leului in raport cu principalele valute.

Exista riscul ca romanii sa perceapa denominarea ca pe un moment de instabilitate si sa se indrepte spre dolari si spre euro. Specialistii spun insa ca romanii nu au de ce sa se teama si nu prevad o depreciere accentuata a leului in raport cu principalele valute.

Cristian Sporis Raiffeisen
Probabil vor exista oameni care vor cumpara fie active fixe, fie valuta, si in special euro. Este posibil sa existe o crestere a cererii, dar nu cred ca va exista o fluctuatie foarte accentuata. Probabil, pe la inceputul lui iunie oamenii vor incepe sa cumpere valuta.  

Liviu Olaru ABN Amro
Temerile legate de o posibila depreciere a leului in raport cu euro si cu celelalte valute convertibile, ca urmare a trecerii la leul greu, nu sunt justificate. Pentru 18 luni vor circula in paralel atat leul vechi cat si cel nou. 

Cristian Pirvulescu BCR
Evolutia cursului nu depinde, in nici un fel, de denominare. Pe de alta parte, pentru noi va fi cu mult mai usor, pentru ca nu va mai trebui sa lucram cu sume exprimate in sute de  miliarde. Existenta a mai putine zerouri ne va usura mult activitatea.

RETETA DENOMINARII

  • Noile bancnote si monede vor fi puse in circulatie de BNR incepand cu 1 iulie 2005 
  • Vechile bancnote si monede vor circula in paralel cu cele noi pana la sfarsitul lui 2006 
  • Preschimbarea vechilor bancnote si monede se va putea realiza pana la 31.12.2009
  • Comerciantii vor fi obligati ca, in perioada 1 martie 2005 - 30 iunie 2006, sa afiseze preturile si tarifele in paralel
  • Denominarea valorii capitalului social si a valorii actiunilor/partilor sociale ale persoanelor juridice inregistrate va fi realizata de Oficiul National al Registrului Comertului

CE PUTEM ASTEPTA

  • Increderea populatiei in puterea monedei nationale va creste
  • Subdiviziunea monedei nationale, banul, va reintra in circulatie
  • Rotunjirea preturilor prin adaos de catre comercianti ar trebui evitata prin controale ale autoritatilor
  • Procedurile contabile vor fi usurate de eliminarea a patru zerouri
  • Companiile vor avea cheltuieli suplimentare in principal pentru modificarea softurilor si  a echipamentelor pentru manipularea banilor
  • Cheltuielile pentru tiparirea noilor bancnote si pentru campania de explicare a denominarii sunt suportate de BNR

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DOLARUL VA FI DE 3 LEI
/cover-story/dolarul-va-fi-de-3-lei-1050573
1050573
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.