Cum au ajuns sarmalele la preţ de fine dining în România?

Postat la 13 iunie 2024 90 afişări

Un business de peste 1 miliard de euro. Aceasta este cifra-cheie a nunţilor din România. Care sunt cele mai scumpe „input-uri”? De ce porneşte meniul de la 100 de euro în Capitală? Când au ajuns sarmalele la preţ de fine dining? De ce se fac credite pentru cinci nunţi sau mai multe? Când s-a transformat plicul în POS instalat pe telefon, ca invitaţii să plătească cu cardul, criptomonede sau NFT-uri? Cine s-a măritat pentru 5 milioane de euro pe o insulă în Maldive? Sunt câteva întrebări la care Business Magazin va răspunde.

În 2024, piaţa nunţilor din România continuă să fie vibrantă, cu aproximativ 60.000 de evenimente stabilite sau chiar  deja organizate. În pofida faptului că inflaţia a crescut considerabil costurile, dorinţa de a celebra iubirea rămâne puternică. În medie, o nuntă cu 100 de invitaţi, indiferent că are loc în inima capitalei, Bucureşti, sau pe insula grecească Thassos, ajunge la 20.000 de euro. Astfel, luând în calcul costul mediu al organizării unui astfel de eveniment şi numărul evenimentelor organizate anul acesta, am putea spune că piaţa nunţilor din România va ajunge la aproximativ  1,2 miliarde de euro.

„Industria nunţilor (din România – n. red.) este la cel mai înalt nivel european şi mondial. Spunem aceasta pentru că organizatorii unui târg de nunţi din Londra ne-au vizitat în urmă cu câţiva ani şi au declarat că au fost la cele mai importante târguri de nunţi din lume şi pot spune cu mâna pe inimă că târgul nostru este în top cinci cele mai impresionante. Acest lucru este dat atât de locaţie, Palatul Parlamentului, cât şi de faptul că românii alocă un buget semnificativ din veniturile lor pentru organizarea nunţii mult visate, ceea ce a determinat ca şi furnizorii să se alinieze celor mai înalte standarde mondiale”, spune Alin Caraman, cel care a pus bazele târgului de nunţi Mariage Fest şi este proprietarul Bon Mariage, agenţie full service organizatoare de nunţi din România.

Alin Caraman anticipează că în 2024 la nivel naţional vor avea loc circa 60.000 de nunţi. Însă, românii nu-şi mai fac nunţile doar în ţara de origine sau în locaţii tradiţionale, cum sunt restaurantele. „Anul acesta e full de nunţi pe plajă. Deşi, la început, a fost un business în care nimeni nu credea şi toţi ziceau că n-o să meargă, că nu se fac nunţi prin străinătate şi mai ales pe plajă, acum pot să spun că a devenit un trend şi tot mai mulţi români se căsătoresc pe plajă în străinătate.

Grecia este destinaţia preferată a românilor şi am ajuns să facem nunţi aproape de luni până luni, cu nişte mici pauze. Posturile sunt momentele de respiro, dar, altfel, până în octombrie e full sezon pentru evenimentele în Grecia şi în România. După luna octombrie, se fac nunţi în destinaţiile exotice până în mai, pe contrasens”, afirmă Ioana Selner, antreprenoarea ce a creionat businessul Nuntă pe Plajă în urmă cu nouă ani. Ea a adăugat că anul acesta în Grecia va avea circa 150 de evenimente, iar în afara Greciei mai puţine, pentru că sunt şi mai scumpe. „Organizăm nunţi în Mexic, Dubai, Coasta de Azur, Italia, Thailanda, Bora Bora, Maldive.”

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.