CELE 10 INGREDIENTE ALE PARADISULUI

Postat la 28 februarie 2006 1 afişăre

"Paradisul expatriatilor" nu are o reteta simpla. Managerii straini intervievati vorbesc de un cumul de motive care fac din Romania un loc unde merita sa traiesti si sa muncesti pentru inca cel putin zece ani de-acum incolo.

  1. FACTORUL PSIHOLOGIC: Dinamica pietei romanesti le da posibilitatea managerilor sa construiasca repede companii, pornind de cele mai multe ori de la zero. Aici rezultatele se vad cu ochiul liber, in timp ce in Vest "te lupti pentru o jumatate de procent", spune Steven  van Groningen, presedintele Raiffeisen.
  2. PROVOCARILE: Mediul de afaceri romanesc este presarat cu provocari. "Este captivant", spune Robert Musneci, italianul care conduce GSK in Romania. Chiar si faptul ca nu este totul bine organizat constituie un element pozitiv pentru expatii veniti din tari suprareglementate.
  3. SECURITATEA: Este prioritara pentru un expat care se muta cu familie cu tot. Rata criminalitatii in Romania este rezonabila, iar in tara nu a avut loc pana acum nici un atentat terorist.
  4. OPORTUNITATILE: Foarte multe sectoare sufera inca de lipsa investitiilor si a concurentei. "Sentimentul ca mereu mai este ceva de facut e un element cheie", spune italianul Robert Musneci, managerul GSK pentru Europa de Sud si de Est, rezident in Romania din 2001. Musneci, unul dintre cei peste 2.000 de manageri italieni aflati aici, crede ca Romania e tara cu cele mai multe oportunitati de afaceri pe termen mediu din Balcani.
  5. PRETURI SCAZUTE: Inca e mai ieftin sa traiesti in Romania decat in alte tari europene. Conform celui mai recent studiu publicat de Economist Intelligence Unit, Bucurestiul se claseaza pe locul 95 in topul celor mai scumpe capitale ale lumii.
  6. COTA UNICA DE IMPOZITARE: Cota de 16% de impozitare permite managerilor castiguri nete mai mari decat pot obtine in oricare alta tara in afara Statelor Unite ale Americii si a Australiei.
  7. OAMENII: "Nu te simti strain", e cea mai frecventa observatie facuta de expatriatii intervievati. In unanimitate, ei au caracterizat oamenii drept "calzi, deschisi, receptivi", iar spiritul latin este privit ca un mare atu.
  8. LIMBA: Limba romana e usor de inteles si de vorbit. De asemenea, faptul ca majoritatea romanilor cunosc limba engleza inlesneste mult comunicarea expatriatilor.
  9. FEMEILE FRUMOASE: Inainte de al doilea razboi mondial, angajatii Shell din toate centrele stiau ca romancele sunt cele mai frumoase femei, spune Groningen, care a aflat acest lucru de la un alt danez, fost angajat al Shell. Groningen insusi este insurat cu o romanca. Iar Steve Allison, IT managerul de la Unilever, spune ca acesta este principalul motiv pentru care expatii raman in Romania.
  10. COMUNITATEA EXPATILOR: Bucurestiul e una dintre capitalele cu cei mai multi expati din Europa - peste 6.000.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cele-10-ingrediente-ale-paradisului-1049427
1049427
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.