CE FAC EI CU BANII NOSTRI

Postat la 10 iulie 2007 1 afişăre

In sistemul de pensii private obligatorii se vor colecta in 2008, potrivit estimarilor, circa 300 de milioane de euro. Strategia de investitii a companiilor difera, dar urmaresc toate un set de reguli impus de catre CSSPP:

 

INSTRUMENTE ALE PIETEI MONETARE: Inclusiv depozite in lei la o institutie de credit, pot fi instrumente de plasament pentru maxim 20% din valoarea totala a activelor unui fond de pensii.

 

TITLURI DE STAT: Sunt o componenta de baza in planurile de investitii ale fondurilor de pensii, dar in Romania nu se emit inca nici la volume si nici la frecvente suficiente, spun administratorii. In astfel de instrumente poate fi investit maxim 70% din activele unui fond.

 

OBLIGATIUNI: Sunt emise de companii sau de autoritatile administratiei publice locale si trebuie sa fie tranzactionate pe piete supravegheate. In astfel de instrumente poate fi investit maxim 30% din activele fondului.

 

ACTIUNI: Legislatia romaneasca permite administratorilor de fonduri sa investeasca pana la 50% din active in actiuni, insa estimarile cele mai optimiste spun ca procentul ar putea fi de maxim 25-30%.

 

PIETE EXTERNE: Maxim 10% din activele unui fond de pensii obligatoriu pot fi plasate in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de guverne si banci centrale din alte state. Tot 10% pot merge spre obligatiuni si alte titluri ale organismelor straine neguvernamentale, daca acestea sunt cotate la burse de valori autorizate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CE FAC EI CU BANII NOSTRI
/cover-story/ce-fac-ei-cu-banii-nostri-1055071
1055071
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.