Casa buna cu profitul

Postat la 29 noiembrie 2005 1 afişăre

Achizitionarea Opera Center de catre fondul de investitii austriac CA Immo, in 2003, pentru 29 de milioane de euro este considerata de analisti drept momentul zero al tranzactiilor de anvergura de pe piata imobiliara locala.

Achizitionarea Opera Center de catre fondul de investitii austriac CA Immo, in 2003, pentru  29 de milioane de euro este considerata de analisti drept momentul zero al tranzactiilor de anvergura de pe piata imobiliara locala. Cam in acelasi timp, reprezentantii unui alt fond de investitii inregistrat in Austria, Europolis, negociau cu grupul GTC achizitia Europe House. Cladirea din Piata Victoriei cunoscuta si ca sediul Orange, a fost vanduta pentru 30,8 milioane de dolari.


Europe House, primul proiect al GTC in Romania, a reprezentat o investitie de aproape 22 de milioane de dolari, utilizate pentru constructia a 13.000 de metri patrati de spatii de birouri, dispusi pe 10 etaje, la care se adauga diverse spatii comerciale la parter si doua nivele de parcari subterane. Un an mai tarziu, in toamna anului trecut, Europolis a anuntat ca a preluat un al doilea proiect pe piata locala, Cefin Logistic Park.


Primavara lui 2004 a adus atat cea mai mare tranzactie, cat si cel mai activ investitor institutional pe piata imobiliara din Romania de pana acum. Cel mai mare fond de investitii austriac, Immofinanz - prin divizia Immoeast -, a cumparat nu mai putin de patru proiecte imobiliare in Bucuresti - Iride Business Park, Global Business Center, Pipera Center si Bucharest Corporate Center - platind in total peste 130 mil. euro. Incheiata anul trecut dupa negocieri care s-au intins pe parcursul anilor 2003 si 2004, achizitia Iride Business Park pentru 63 de milioane de euro a ramas pana la acest moment cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara.


Proiectul fusese dezvoltat de italienii de la BPD Property Developement si Finest, fiind unul dintre cele mai ample de pe piata Capitalei. Sfarsitul lui 2004 a adus o alta tranzactie pentru Immofinanz care a cumparat si primul sau imobil de birouri, Global Business Center (cca. 20 de milioane de euro).


Acesta fusese dezvoltat de compania cu investitori israelieni Delta Intensiv Trade si implicase investitii de aproximativ 15 milioane de dolari. Cladirea, cu o suprafata de 13.500 de metri patrati, gazduieste din primavara anului trecut departamentul de relatii cu clientii ai  Connex. Aceiasi actori - Delta Intensiv Trade ca proprietar, Immofinanz in postura de cumparator si chiriasul Connex - s-au regasit si in cazul proiectului Pipera Center. Valoarea tranzactiei: cca. 25 de milioane de euro.


Austriecii au mai preluat si Bucharest Corporate Center (BCC) - 26,5 milioane de euro - un imobil de birouri situat in zona Piata Victoriei. Practic, in doar doi ani, cererea ridicata pentru proiecte de birouri, apartamente si depozite a adus beneficii importante dezvoltatorilor imobiliari care aveau deja experienta unor tari precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Casa buna cu profitul
/cover-story/casa-buna-cu-profitul-1047470
1047470
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.