Termene.ro - TERMENE_AI_360 – platformă pentru analiza automată a datelor şi informaţiilor pentru afaceri

Postat la 14 februarie 2022 42 afişări

Platforma TERMENE_AI_360 dezvoltă un algoritm de inteligenţă artificială, cu ajutorul căruia se poate estima riscul de intrare în insolvenţă al companiilor din România.

Descrierea inovaţiei:

Termene.ro a investit 1 milion de euro pentru amenajarea unui data center care să facă posibilă atingerea obiectivelor tehnologice asumate pentru dezvoltarea proiectului. Prin dezvoltarea platformei TERMENE_AI_360 pentru data science (ştiinţa datelor), compania a adus, practic, îmbunătăţiri semnificative în sectorul de analiză a datelor. Datele colectate şi stocate de aceste tehnologii aduc beneficii care să transforme companiile şi societăţile, dar numai dacă le putem interpreta. Aici intervine ştiinţa datelor. 

Artificial intelligence (inteligenţa artificială) şi tehnologiile de tip machine learning sunt folosite în procesul de analiză a partenerilor la stabilirea riscului de creditare şi nu numai. Rezultatul scontat este creşterea competitivităţii acestui sector cheie de furnizare de informaţii despre companii şi de management de risc comercial pentru societate.

Exclusiv pentru acest proiect, compania a recrutat o echipă de specialişti: trei cercetători specializaţi în machine learning şi NLP, plus o echipă de adnotatori (specialişti care procesează şi adnotează texte). Persoanele implicate în dezvoltarea proiectului sunt Bogdan Ichim, conferenţiar doctor la Facultatea de Matematică şi Informatică din Bucureşti, doi specialişti în ML: Vlad Hondru şi Răzvan Şerban, dar şi Alexandru Mărăcineanu, chief technology officer (CTO) al Termene.ro.

Elementul de noutate:

Prin această inovaţie, companiile şi instituţiile financiare vor face evaluări de risc cu ajutorul algoritmilor de machine learning, algoritmi care vor învăţa în mod continuu (în funcţie de datele primite). Spre comparaţie, astăzi se foloseşte un instrument din 1968, Scorul Altman Z, care este rezultatul unui test de rezistenţă a creditului care măsoară probabilitatea falimentului unei companii.

Scorul Altman Z se bazează pe cinci indicatori financiari: profitabilitatea, pârghia, lichiditatea, solvabilitatea şi activitatea pentru a prezice dacă o companie are o probabilitate mare de a deveni insolvabilă. În prezent, algoritmii sunt finalizaţi pe baza datelor financiare ale companiilor, iau în calcul datele financiare, datoriile la stat, achiziţiile publice, şi urmează să fie îmbunătăţite cu date despre acţionari, administratori, dosarele din instanţă, şi alte informaţii din baza de date Termene.ro. De asemenea, pe lângă riscul de insolvenţă, proiectul de inovaţie al Termene.ro stabileşte şi limitele de credit comercial.

Efectele inovaţiei:

Pentru mediul de business românesc, impactul va fi semnificativ, întrucât noul proiect va ajuta companiile să-şi filtreze mai rapid colaboratorii, îndeosebi atunci când se finanţează prin credit comercial şi finanţare bancară. În ceea ce priveşte economia românească, la nivelul mediului de afaceri va scădea valoarea totală a creanţelor din economie. Concret, nu vom mai avea atât de multe facturi neîncasate de firme.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.