Steroizi pentru Internet

Postat la 10 martie 2006 2 afişări

WiMax, o tehnologie nou aparuta si destul de controversata, ar putea sa ne aduca Internetul la nas, fara nici un fir, oriunde am fi. A intra pe www va fi la fel de simplu ca a prinde un post de radio.

WiMax, o tehnologie nou aparuta si destul de controversata, ar putea sa ne aduca Internetul la nas, fara nici un fir, oriunde am fi. A intra pe www va fi la fel de simplu ca a prinde un post de radio.

 

Laptop cu vaci. Va pare titlul unui tablou suprarealist? Si totusi, in doi-trei ani combinatia poate deveni cat se poate de banala, pentru ca tehnologia WiMax se pregateste sa aduca Internetul pana in cel mai indepartat catun. In pregatire sunt o serie de surprize si pentru citadini.

 

WiMax este cea mai fierbinte tema de discutie vehiculata in cercurile specialistilor IT. Si pe buna dreptate. Poreclita "Wi-Fi indopat cu steroizi", WiMax are in maneca doua atuuri unice: acces la Internet fara fir, la viteze de pana la 75 Mbps (de cateva ori mai rapid decat orice tehnologie wireless oferita astazi) si arie de acoperire foarte mare - intre antena emitatoare si utilizator pot exista pana la 50 de kilometri. Spre comparatie, in punctele de acces Wi-Fi - care ne permit acum sa ne conectam, prin unde radio, laptop-ul la Internet in hoteluri sau aeroporturi - ofera conectivitate doar pe o raza de aproximativ 100 de metri. De 500 de ori mai putin.

 

In afara de potentialul urias care se intrevede pe piata accesului la Internet, despre WiMax se mai spune ca n-ar fi exclus sa schimbe si peisajul industriei de telefonie mobila.

 

"WiMax da acces liber jucatorilor care nu s-au putut apropia pana acum de piata telefoniei mobile din cauza costurilor mari de licentiere", spune Dinu Malacopol, director pentru Internet si Date la Astral Telecom. Printre cei interesati se pot numara operatori de cablu sau de retele fixe, adauga el.

 

Sunt voci in industrie care spun ca in cativa ani este posibil un scenariu ca acesta: va plimbati prin oras si vreti sa dati un telefon. Scoateti din buzunar un dispozitiv care seamana destul de bine cu un telefon mobil. Efectuati apelul si puneti aparatul inapoi in buzunar. In spatele convorbirii nu a stat insa un operator de telefonie mobila, ci o companie telecom care a implementat cateva emitatoare WiMax in tot orasul si ofera servicii mobile de voice-over-IP (vocea este transmisa si receptionata prin Internet).

 

"Dispozitivul pe care il numim acum telefon mobil va ingloba laptop-ul si organizatorul personal (PDA). Consumatorul va avea acces, folosind un singur dispozitiv, la servicii de voce, date, Internet, multimedia", spune Dinu Malacopol. Iar caracteristicile tehnice ale WiMax s-ar putea dovedi extrem de utile pentru asa ceva.

"O statie de emisie-receptie WiMax ar putea sa acopere si o treime din Bucuresti", spune Malacopol. Ceea ce inseamna ca utilizatorul se poate plimba oriunde in aceasta arie avand acces imediat la un pachet de servicii complete: transfer de date la viteza mare si telefonie mobila ieftina.

 

Singura problema: WiMax este deocamdata doar o tehnologie de laborator, nefunctionala inca din punct de vedere comercial. Insa Intel, compania care sprijina cel mai tare conceptul, spune ca WiMax va fi gata pentru a intra pe piata chiar de anul acesta. Iar companiile interesate au inceput deja testele.

 

Inclusiv in Romania. Operatorul Astral Telecom efectueaza deja probe in Bucuresti folosind echipamente "WiMax-ready". Acestea sunt compatibile cu tehnologia, dar nu au inca integrate cipurile WiMax care maresc substantial largimea de banda a comunicarii, spune Malacopol. Cipurile se afla insa pe liniile de productie ale Intel si vor ajunge in curand pe piata. Iar nu mai tarziu de anul viitor, Astral ar putea sa atace deja piata romaneasca cu prima oferta de comunicatii fixe si mobile integrate, adauga oficialul Astral Telecom.

 

Acest scenariu mai are insa de trecut cateva hopuri. Iar cel mai important este ca pentru utilizarea WiMax guvernele sa nu impuna licente costisitoare, asa cum s-a intamplat cu telefonia 3G. "Semnalele care exista momentan in industrie arata ca WiMax va fi un standard liber", spune Malacopol.

 

Teoretic, spun unii analisti, orice companie de comunicatii va putea oferi servicii de telefonie mobila fara prea mari investitii, pe baza WiMax... 3G, tehnologia de ultima generatie in telefonia mobila, in care operatorii au investit pana acum cel putin 100 de miliarde de euro, ar putea fi pusa la pamant in sens literal de catre WiMax. De ce? Pentru ca WiMax permite transferul datelor cu o viteza de 20-30 de ori mai mare si in plus, in cativa ani, WiMax va deveni o tehnologie mobila, sustin avocatii acestei variante. Cu alte cuvinte, utilizatorul se va putea plimba intre "celulele" WiMax fara sa se intrerupa conexiunea de date sau convorbirea telefonica, situatie care nu va fi posibila in prima faza. Conform Intel, varianta mobila a WiMax va fi gata in 2006.

 

Insa exista numeroase alte opinii in industrie care spun ca WiMax nu va fi o aplicatie "ucigasa" pentru 3G. Inclusiv Intel, compania care sprijina cu cea mai mare hotarare tehnologia WiMax, sustine ca cele doua tehnologii nu vor intra in competitie directa, ci mai degraba se vor completa. "WiMax este solutia ideala pentru a aduce Internetul in zonele rurale, intrucat un transmitator poate acoperi o arie de aproximativ 50 de kilometri", spune Irinel Burloiu, reprezentantul Intel in Romania. "Insa nu cred ca 3G si WiMax sunt competitive, ci complementare." 3G a fost creata pentru a permite cel mai inalt nivel de mobilitate pentru dispozitivele care au ca functie principala vocea, cu acces suplimentar la unele aplicatii de transfer de date. In schimb, WiMax se adreseaza in special echipamentelor folosite masiv pentru transfer de date, la volume si viteze foarte mari, cum sunt laptop-urile, a adaugat Burloiu.

 

Si alte pareri din industrie sunt mai degraba circumspecte cu privire la un posibil razboi intre 3G si WiMax. "Mobilitatea intre celule nu este inca o realitate pentru WiMax", a declarat pentru BUSINESS Magazin Martin Blades, director de marketing al diviziei de retele a companiei finlandeze Nokia. "WiMax nu este inca optimizata pentru a oferi utilizatorului o mare libertate de miscare sau accesul din orice punct al unei cladiri, caracteristici pe care sistemele de telefonie mobila, cum este 3G, le au prin definitie", a adaugat oficialul Nokia.

 

Si Bogdan Constantinescu, directorul Cisco Romania, crede ca 3G sta bine infipta pe picioare. Faptul ca operatorii au investit deja foarte multi bani in licentele 3G si unii au si lansat servicii comerciale face improbabila varianta in care ei sa faca "o schimbare brusca de directie in perioada urmatoare", crede Constantinescu.

 

"WiMax este intr-adevar o alternativa interesanta pentru accesul la Internet in orase, dar si ca acces broadband pentru comunitatile rurale", mai spune oficialul Cisco.

 

Discutia este insa departe de a fi incheiata. De pilda, BBC anunta ca regiunea Kent va fi scena primei retele nationale WiMax din Marea Britanie, programata sa intre in functiune in cursul acestui an si care va oferi in premiera acces la Internet satelor din regiune. Mai mult, compania de analiza Telecom View prezice ca WiMax va "fura" o parte semnificativa din cota de piata a telefoniei 3G si ca va fi chiar castigatoare. O rentabilitate mai mare a investitiilor in WiMax ar putea sa taie din veniturile aduse de 3G, a spus Bob Larribeau, analist principal la Telecom View, citat de BBC.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Steroizi pentru Internet
/business-hi-tech/steroizi-pentru-internet-979084
979084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.