SMS-ul care te convinge să cumperi, soluţia lansată de un start-up din Oradea. Ce aduce nou faţă de alte concepte similare

Autor: Ioana Niţă Postat la 25 septembrie 2021 297 afişări

Aliatul magazinelor online în cea mai complicată luptă pe care o duc pe piaţă - aceea de a-şi convinge clienţii să dea click pe butonul „cumpără”, poate fi vechiul SMS care are însă acum în spate tehnologii complet noi. Acesta este pariul unui start-up din Oradea care a dezvoltat o soluţie proprie bazată pe conceptul de marketing conversaţional folosită acum deja de sute de magazine online din SUA, Canada, Marea Britanie şi Australia.

Am ajuns deja la peste 500 de clienţi, iar ce este cel mai interesant însă, este faptul că am mărit volumul de tranzacţii pe care un anumit client le face prin intermediul Cartloop. Faţă de anul trecut, acum un client plăteşte cam de trei ori mai mult, asta pentru că am reuşit să aducem funcţionalităţi noi”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Update, Andrei Negrău, cofondator şi CEO al Cartloop.

Proiectul Cartloop a pornit de la ideea de a ajuta magazinele online să recupereze coşurile de cumpărături abandonate de clienţi, însă în prezent platforma este mult mai complexă, axându-se pe conceptul de marketing conversaţional.

„Am reuşit să trecem de la o platformă nişată pe «cart recovery» la o platformă dedicată de marketing conversaţional, iar acest lucru înseamnă că am introdus funcţionalitaţi precum campanii de SMS, metode de a creşte numărul de abonaţi, pentru că SMS marketing este o metodă de marketing puţin aparte. Adică e nevoie să fii foarte conştient de faptul că pentru a putea trimite un mesaj SMS, persoana trebuie să îşi fi dat acceptul să primească mesaje, iar ce am făcut în ultimele luni a fost să dezvoltăm produse şi funcţionalităţi care să permită clienţilor noştri, magazinelor online, să colecteze numere de telefon în mod conform, astfel încât să poată să îşi creeze lista de abonaţi şi să trimită mesaje în conformitate cu legislaţia”, a explicat el.

„În plus, lucrăm în paralel la platforma conversaţională, care pe lângă partea de marketing – adică faptul că putem trimite mesaje proactive către clienţi – include şi partea de management de conversaţii la noi în platformă; avem o interfaţă în care clienţii noştri pot să discute cu clienţii lor şi să facă diverse acţiuni într-un singur dashboard, fără să folosească un alt tool pentru conversation management. Ca atare, obiectivul nostru pentru următoarea perioadă este să înglobăm atât partea de marketing, cât şi partea de customer experience, într-o singură platformă, iar deocamdată suntem singurii care facem acest lucru”, a completat Andrei Negrău.

Modelul de business al Cartloop se bazează atât pe perceperea unui comision din vânzările generate cu ajutorul platformei, precum şi pe un abonament lunar.

„Noi spunem că este un comision de succes pentru vânzările pe care într-adevăr platforma noastră reuşeşte să le genereze extra pentru magazinele online. Comisionul este de sub 5%”, a spus cofondatorul Cartloop.

Anul acesta, start-up-ul a reuşit să îşi crească veniturile de zece ori faţă de 2020, iar la finalul lui 2021 echipa Cartloop şi-a propus să majoreze cifra de afaceri cu 30%, mai exact să ajungă la un venit anual recurent de un milion de euro.

Totodată, echipa Cartloop pregăteşte lansarea unei noi versiuni a platformei, precum şi lansarea unei noi identităţi vizuale a brandului propriu. Practic, acestea au fost cele două direcţii în care start-up-ul a investit banii obţinuţi ca finanţare anul trecut – dezvoltare de produs şi strategie de go-to-market.

Anul trecut, Cartloop a reuşit să atragă în total finanţări de circa 525.000 de euro, din care 300.000 euro au provenit de la fondul local GapMinder, iar diferenţa a fost obţinută din premiul câştigat în cadrul competiţiei Startup Spotlight 2020 organizată de How to Web. Acum, start-up-ul se află în discuţii pentru a lua o nouă finanţare ce se va situa la câteva milioane de euro.

„Suntem în discuţii cu investitori şi mereu suntem deschişi la oportunităţi. Planul nostru iniţial era să luăm o finanţare anul acesta, cândva la început, însă având în vedere că am primit injecţie de capital de la How to Web, am luat decizia să folosim acei bani ca să mai creştem şi în consecinţă să luăm o finanţare mai mare decât voiam iniţial. Acesta a rămas în continuare planul nostru. Noi discutăm cu investitori în fiecare lună, iar rolul meu acum ca şi CEO este să mă ocup de finanţare. În acelaşi timp, vrem să fim foarte atenţi cu cine lucrăm mai departe, adică vrem să alegem un investitor care să înţeleagă produsul, care să înţeleagă piaţa, şi de aceea nu ne-am grăbit până acum. Am primit oferte, dar nu ne-am grăbit să le acceptăm pentru că nu s-au aliniat aşa cum am vrut pe partea de viziune şi pe partea de înţelegere a pieţei”, a precizat Andrei Negrău.

Legat de participarea în cadrul competiţiei Start-up Spotlight, el a precizat că pe lângă finanţarea propriu-zisă primită, al doilea cel mai important lucru a fost partea de networking, faptul că echipa a fost pusă în legătură cu potenţiali investitori.

Din cei 225.000 euro obţinuţi ca premiu, circa 50.000 euro au provenit de la asociaţia locală de investitori privaţi TechAngels, care participă an de an la programele How to Web.

„În ultimii ani, calitatea start-up-urilor a crescut, numărul de mentori a crescut şi la fel s-a întâmplat şi cu numărul de oameni care participă la premiu. Categoric pot să spun că anul trecut chiar au fost discuţii destul de multe referitoare la alegerea câştigătorului. Adică criteriile obişnuite de genul validări, tracţiune, scalabilitate, echipă, deja nu mai sunt suficiente; a devenit destul de complicat să alegi start-up-ul câştigător la Startup Spotlight”, a punctat Mălin Ştefănescu, business angel şi preşedintele TechAngels. El a adăugat faptul că departajarea Cartloop ca şi câştigător nu a fost uşoară.

„Au fost mai multe criterii care au contat, iar cele obişnuite legate de scalabilitate, echipă, de produs etc., ajung să nu mai fie suficiente. Au fost multe start-up-uri care respectau criteriile acestea. Alegerea nu a fost uşoară, au fost discuţii multe legate de cine trebuia să câştige, iar noi, cei din juriu, eram destul de mulţi şi cu păreri diferite câteodată. A contat însă ce făcuseră ei până atunci, faptul că se mişcaseră foarte bine, crescuseră repede şi că existau premise să continue creşterea. Totodată a contat şi faptul că am putut auzi şi lucruri bune despre fondatori.”Start-up Boost

Invitat: Giorgiana Vlăsceanu, program manager în cadrul StepFWD – program de preaccelerare

Pregătiri pentru ediţia 2021: „Primele săptămâni sunt axate pe un proces de educare. Trecem prin 8 subiecte fundamentale pentru start-up-uri la început de drum. Încercăm să vedem ce se întâmplă în zona juridică, apoi, treptat, cum anume putem să validăm ideea prin customer development, iar apoi ajungem inclusiv la partea de marketing, strategie de growth, go to market şi partea de vânzări. Punem foarte mult accent pe zona de pregătire pentru pitch, exersăm foarte mult aici pentru că până la urmă oriunde te-ai duce ai posibilitatea de a prezenta start-up-ul tău printr-un pitch.”Start-up Pitch

Invitat: Andrei Perianu, cofondator şi chief operational officer (COO) al Bankata.ro

Ce face? A dezvoltat o platformă digitală de agregare completă a produselor financiare.

„Am semnat cu cinci bănci şi continuăm procesul acesta de integrare a instituţiilor financiare şi a tuturor produselor financiare pe platforma

Bankata.ro. Suntem mulţumiţi de felul în care decurge procesul de integrare a băncilor şi estimăm că

într-un an de activitate o să acoperim majoritatea băncilor din România, majoritatea brokerilor de pe piaţa naţională şi parţial şi pe cei activi la nivel internaţional.”Start-up Update

1. Invitaţi:  Andrei Negrău, cofondator şi CEO al Cartloop – platformă de marketing conversaţional şi Mălin Ştefănescu, business angel şi preşedintele TechAngels

Ce e nou? Start-up-ul se află în prezent în discuţii pentru a lua o nouă finanţare ce se va situa la câteva milioane de euro. Până acum, Cartloop a atras în total finanţări de circa 525.000 de euro de la fondul local GapMinder şi din cadrul competiţiei Startup Spotlight 2020 organizată de How to Web.

„Suntem în discuţii cu investitori şi mereu suntem deschişi la oportunităţi. Planul nostru iniţial era să luăm o finanţare anul acesta, cândva la început, însă având în vedere că am primit injecţie de capital de la How to Web, am luat decizia să folosim acei bani ca să mai creştem şi în consecinţă să luăm o finanţare mai mare decât vroiam iniţial.”


2. Invitaţi: Mihai Ghiţă şi Cristian Badea, fondatori ai Sypher -  asistent virtual GDPR.

Ce e nou? Start-up-ul mizează pe triplarea numărului de clienţi şi a veniturilor recurente în decurs de circa un an, în condiţiile în care vrea să accelereze extinderea pe pieţele din vestul Europei cu ajutorul unei noi runde de finanţare în valoare totală de 550.000 euro.

„Folosind această rundă, care este axată în principal pentru componenta de marketing şi vânzări şi extinderea pe noi pieţe, ne aşteptăm ca în următoarele 12-15 luni să triplăm numărul de companii care se află în platformă şi să creştem veniturile recurente probabil cam tot cu 300% sau poate mai mult.”ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată împreună cu Banca Transilvania, Seedblink, Cognizant Softvision şi Telekom, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.