Se apropie sfârşitul Twitter?

Autor: Florin Casota Postat la 02 februarie 2016 486 afişări

Săptămâna trecută Twitter a anunţat plecarea a patru dintre cei nouă vicepreşedinţi ai companiei, caracterizând mişcările ca fiind voluntare. „Sunt întristat să anunţ că Alex Roetter, Skip Schipper, Katie Stanton şi Kevin Weil au decis să părăsească compania“, a declarat Jack Dorsey, cofondatorul şi ceo-ul companiei, într-un anunţ publicat pe contul său personal de Twitter. Celor patru li s-a alăturat şi Jason Toff, responsabil pentru aplicaţia de video streaming Vine, care a anunţat că pleacă pentru a se alătura Google.

Se apropie sfârşitul Twitter?

Alex Roetter şi Kevin Weil erau responsabili cu ingineria şi dezvoltarea de produs, Katie Stanton asigura relaţiile cu media, iar Brian „Skip“ Schipper se ocupa de resursele umane. Dorsey a revenit la conducerea companiei vara trecută şi, potrivit unei surse apropiate companiei, a acceptat cu condiţia ca tot Consiliul de Administraţie al Twitter să fie schimbat. Astfel se pare că dorinţa lui Dorsey este pe cale să se îndeplinească. Rămâne de văzut dacă va pleca şi Evan Williams, membru al boardului, cu care Dorsey a fondat compania.

Jack Dorsey a revenit la conducerea Twitter cu speranţa de a redresa compania, care a intrat pe o traiectorie descendentă sub conducerea lui Dick Costolo. Dar situaţia nu pare să se fi schimbat, acţiunile Twitter au scăzut cu 50% de la numirea lui Dorsey în iulie anul trecut şi sunt tranzacţionate în prezent sub preţul ofertei publice iniţiale, pe fondul îngrijorărilor că Twitter nu reuşeşte să îşi crească în mod semnificativ numărul de utilizatori. Preţul acţiunilor a scăzut aproape constant din 2015 (o creştere a avut loc în februarie 2015 şi a ţinut doar până în aprilie), iar acum se vând cu 17 dolari.

După plecarea celor cinci directori este de aşteptat ca Twitter să anunţe şi alte modificări la nivelul conducerii sale, inclusiv angajarea unui nou director de marketing, potrivit unor surse apropiate companiei. Aceeaşi sursă a precizat că platforma online va anunţa în curând numele a două noi persoane care au fost recrutate de Twitter.

ARE ESTE PROBLEMA? Mulţi spun că Twitter este prea greu de utilizat, iar utilizatorii noi sunt îndepărtaţi de jargonul reţelei de socializare, fiind greu să afle ce este un retweet, de ce nu pot scrie mesaje mai lungi, cum să trimită un mesaj direct ş.a.m.d). Una din priorităţile companiei a devenit cum să-şi facă produsul mai prietenos cu utilizatorii.

Jack Dorsey a declarat în mod public că una dintre priorităţile sale este simplificarea Twitter, pentru a atrage un public mai larg. Una dintre măsurile aplicate pentru a realiza acest fapt ar fi renunţarea la limita de 140 de caractere. Astfel, compania testează un produs (Beyond 140) ce permite publicarea mesajelor mai lungi. De asemenea, Twitter vrea să lanseze un serviciu care le va permite utilizatorilor să realizeze sondaje pe conturile lor. Astfel, platforma de microblogging vrea ca utilizatorii să analizeze chestiunile de interes pentru oameni, încurajându-i să se implice mai mult pe platforma online.

De asemenea, Dorsey a declarat că Twitter trebuie să „angajeze şi să investească în talente” şi că este nevoie de o „regândire îndrăzneaţă”.

De la întoarcere, Dorsey a lansat Moments, produs dezvoltat de Weil, ce ilustrează cele mai bune tweeturi, a concediat 300 de angajaţi şi l-a angajat pe Omid Kordestani, fost executiv la Google, pe postul de preşedinte executiv.

Twitter şi-a crescut numărul de useri cu doar patru milioane de oameni în trei luni şi mulţi consideră că reţeaua nu are deloc direcţie clară şi strategii coerente. Compania încearcă diverse produse pentru a determina o creştere mai puternică a numărului de useri, dar fără succes până acum. Însă se pune problema: cui i se adresează Twitter, cine şi de ce să activeze pe platforma de microblogging? Unul dintre răspunsuri ar fi cel care a ajutat compania să crească ani de-a rândul, ştirile şi evenimentele în timp real. Numai că supremaţia companiei ar putea fi atacată, cel puţin în domeniul sportiv, de Facebook, care a anunţat că lansează o platformă dedicată evenimentelor sportive care va oferi utilizatorilor, în timp real, informaţii şi actualităţi despre diverse meciuri, mesaje publicate de fani, statistici şi comentarii ale unor experţi. Adică ceea ce Twitter face deja. În plus, platforma mai are avantajul că vedetele încă preferă Twitter pentru a comunica cu fanii lor.

Am putea spune că Twitter începe să semene cu Yahoo de acum câţiva ani: executivi care vin şi pleacă, preţul acţiunilor scade în fiecare săptămână, iar un CEO vorbeşte despre schimbare, însă schimbarea nu are loc. În plus, previziunile pentru venituri în al patrulea trimestru nu sunt foarte ambiţioase, undeva între 695 şi 710 milioane de dolari, sub aşteptările analiştilor. Raportul financiar al Twitter pe 2015 va fi dat publicităţii pe 20 februarie, iar analiştii spun că veniturile pe anul trecut ar putea ajunge la 2,3 miliarde de dolari.

Dorsey trebuie să prezinte un plan de schimbare a strategiei Twitter şi un plan de bătaie pentru ca soarta companiei să nu devină şi mai rea.

DEGRINGOLADA YAHOO!

Nu am pomenit degeaba, mai sus, de Yahoo!. Fostul gigant al internetului, care nu se află într-o situaţie roz, îşi regândeşte strategia. Boardul Yahoo discută posibilitatea vânzării diviziei de internet, adică căutare, mail etc., cam tot ce înseamnă Yahoo de fapt. Mayer, care a venit la Yahoo după o lungă perioadă la conducerea Google, este supusă unor presiuni tot mai mari legate de performanţele companiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/se-apropie-sfarsitul-twitter-15019035
15019035
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.