La volanul unui gadget

Postat la 21 martie 2006 1 afişăre

Daca pana acum masina putea doar sa va duca dintr-un loc in altul, situatia incepe sa se schimbe. Automobilele vor vorbi si vor avea computere performante la bord, pe care sa va uitati la un film sau sa urmariti traseul catre destinatie.

Daca pana acum masina putea doar sa va duca dintr-un loc in altul, situatia incepe sa se schimbe. Automobilele vor vorbi si vor avea computere performante la bord, pe care sa va uitati la un film sau sa urmariti traseul catre destinatie.

 

Ce-i drept, acum 10 ani nici nu intra in discutie posibilitatea sa intrebati masina unde este cea mai apropiata benzinarie sau de unde puteti alimenta mai ieftin, care a fost scorul la ultimul meci de fotbal difuzat la televizor sau ce atractii turistice sunt in directia de mers. Dar pe masura ce noile tehnologii isi fac tot mai mult loc in viata consumatorilor, una dintre "victimele" sigure este automobilul. Masina se va transforma radical si va deveni un gadget multifunctional care va comunica direct cu dumneavoastra, dar in acelasi timp va fi si un centru de divertisment unde veti putea sa urmariti filme sau sa ascultati muzica, sustin specialistii in domeniu.

 

La CeBIT, gigantii IT&C au prezentat mai multe realizari de ultima ora. Sistemul SmartWeb de la Siemens, de exemplu, instalat la bordul automobilului, stie sa primeasca comenzi vocale, avand sistem de recunoastere a vocii, si cauta informatiile cerute pe Internet (cum ar fi, de pilda, unde este cea mai apropiata benzinarie), masina "raspunzand" prompt, vocal, cu date cat mai exacte, spun oficialii Siemens.

 

Sistemul mai face si munca pe cont propriu, cautand date despre zona in care se afla utilizatorul pentru a putea oferi imediat informatii relevante (puncte turistice, restaurante, hoteluri etc.) in cazul in care acestea sunt cerute, au mai spus acestia. Insa SmartWeb va ajunge pe piata de larg consum abia peste aproximativ 10 ani, conform producatorilor. Un alt lucru care s-ar putea intampla, ceva mai curand de asta data, ar fi ca automobilele sa nu mai aiba nevoie de chei, spun cei de la Hitachi, fara sa se refere la faptul ca riscul de furt va fi minim, iar masinile vor putea fi lasate descuiate.

 

Oficialii concernului japonez au in plan sa creeze un sistem prin care portiera sa poata fi deschisa numai de catre posesor, insa nu prin recunoasterea amprentei, ci prin recunoasterea conformatiei venelor din deget. Aceasta metoda, spun ei, este mai eficienta decat sistemul de recunoastere a amprentei pentru ca, spre deosebire de amprenta, care poate fi copiata, pozitia venelor este mult mai greu de determinat si de copiat. Pe piata masinilor inteligente a intrat si Microsoft, care, in parteneriat cu Volkswagen, a creat un centru de divertisment si comunicatii in noul model Eos al producatorului auto.

 

Masina este dotata cu ecrane cu diagonala de 7 inci, sensibile la atingere, plasate pe tetierele scaunelor din fata, si are la bord un hard disk de 20 sau 25 GB pe care pot fi stocate filme sau orice tip de continut multimedia. La sistemul care dispune de procesor de 650 MHz se pot conecta tastaturi sau joystick-uri, transformandu-se astfel intr-o consola de jocuri video. In plus, computerul din Eos se poate conecta la Internet wireless, permitandu-va sa va verificati casuta de mail oricand, chiar daca nu aveti laptopul la indemana. Eos nu este inca gata, urmand sa fie lansat pe piata in cursul acestei veri.

 

Daca nu v-ati convins inca, piata auto va fi impanzita in urmatorii ani de giganti in domeniul tehnologiei care urmaresc sa integreze sisteme de comunicatii, de pozitionare prin satelit sau computere performante la bordul masinilor. Iar analistii sunt de acord ca acesta este doar inceputul.

 

Daca vreti sa stiti ce va urma, o buna sursa de informare (dovedita in timp) in acest domeniu o reprezinta filmele SF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
La volanul unui gadget
/business-hi-tech/la-volanul-unui-gadget-978518
978518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.