Care este povestea omului ce a pus „H”-ul în numele brandului HP, unul dintre cei mai mari producători de PC-uri din lume

Autor: Andra Stroe Postat la 11 septembrie 2022 413 afişări

Care este povestea omului ce a pus „H”-ul în numele brandului HP, unul dintre cei mai mari producători de PC-uri din lume

William Redington Hewlett este omul care a pus H-ul în numele brandului HP, unul dintre cei mai mari producători de PC-uri din lume. Cum a ajuns să fondeze compania alături de David Packkard, jumătatea sa din business?

William Redington Hewlett s-a născut pe 20 mai 1913, în Ann Arbor, Michigan. La trei ani după naşterea sa, familia s-a mutat în San Francisco. Hewlett a fost acceptat la Universitatea Stanford, pe care a absolvit-o în 1934, urmând apoi un master în inginerie electrică, la MIT. În timp ce participa la o serie de cursuri predate de Fred Terman, el l-a întâlnit pe David Packkard, cu care a decis să pună bazele unui business. Astfel, în iarna anului 1939, într-un mic garaj, cei doi au fondat Hewlett-Packard Company, stabilind ordinea iniţialelor prin metoda „cap sau pajură”. Fondurile necesare pornirii businessului le obţinuseră cu un an înainte, când Disney a cumpărat opt dispozitive audio produse de Hewlett pentru a le folosi în producţia peliculei „Fantasia”. În 1957, compania s-a listat la bursă. Antreprenorul a fost preşedinte al HP din 1964 până în 1977 şi a ocupat funcţia de CEO între 1968 şi 1978, când a fost succedat de John A. Young. A rămas preşedintele comitetului executiv până în 1983, iar apoi a fost vicepreşedinte al consiliului până în 1987. În Al Doilea Război Mondial, antreprenorul a servit în corpul de semnalizare al armatei, iar după încheierea conflictului militar, a făcut parte dintr-o echipă specială însărcinată să inspecteze industria japoneză. De-a lungul anilor, el a fost director al Hexcel Products Incorporated, al Chase Manhattan Bank (actuala JPMorgan Chase) şi a făcut parte din consiliul director al Chrysler Corporation. S-a implicat, totodată, în numeroase acţiuni filantropice, fondând alături de soţia sa, Flora, una dintre cele mai mari fundaţii caritabile din Statele Unite, care le poartă numele. Cei doi s-au căsătorit în 1939 şi au avut trei copii: Eleanor, Walter, James, William şi Marry. După moartea Florei, în 1977, Hewlett s-a recăsătorit cu Rosemary Kopmeier Bradford. Printre pasiunile sale  s-au numărat fotografia şi botanica. Antreprenorul a murit pe 12 ianuarie 2001, la vârsta de 81 de ani. El a fost membru al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe, al Academiei Naţionale de Ştiinţe şi al Societăţii Americane de Filosofie, printre altele. A fost inclus, în 1992, în National Inventors Hall of Fame.

Unul dintre marii admiratori ai companiei HP a fost Steve Jobs, care la vârsta de 12 ani îl contactase pe Hewlett pe numărul trecut în cartea „Pagini Aurii” şi îl rugase să îi ofere câteva piese pentru unul dintre mecanismele la care lucra. Impresionat de iniţiativa acestuia, antreprenorul i-a oferit un job în perioada vacanţei, la divizia de asamblare. De altfel, primele computere Apple au fost construite cu componente HP, însă fondatorii nu au vrut să cumpere computerul Apple I, despre această oportunitate ratată Hewlett spunând, cândva, că uneori pierzi, alteori câştigi. În mai 2015, an din care operează sub numele de HP Inc., compania a anunţat vânzarea unui procentaj de 51% din acţiuni către compania chineză Tsinghua Unigroup, contra unei sume de 2,4 miliarde de dolari. În 2021, HP a fost al doilea cel mai mare vânzător de PC-uri din lume, după Lenovo, din punctul de vedere al numărului de unităţi vândute. Compania are o capitalizare de piaţă de 32,2 miliarde de dolari şi o echipă de 51.000 de angajaţi, înregistrând anul trecut vânzări de 63,5 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.