Care este compania românească ce foloseşte tehnologia care a creat vâlvă în toată lumea. Aceasta o sa aibă acces chiar la creierele care au construit tehnologia

Autor: Ioana Niţă Postat la 26 februarie 2023 196 afişări

Tehnologia dezvoltată de compania OpenAI, care a creat vâlvă la nivel mondial prin intermediul platformei ChatGPT, va fi folosită de start-up-ul local edtech Ascendia pentru cea mai nouă versiune a platformei sale LIVRESQ, compania românească având acces chiar la creierele care au construit tehnologia. 

Ascendia a reuşit să ajungă să aibă acces la cea mai revoluţionară tehnologie şi la creierele din spatele acesteia prin intermediul programului pentru start-up-uri derulat de gigantul american Microsoft, unul dintre primii investitori în OpenAI, care şi-a majorat recent participaţia în firmă, având astfel acces privilegiat la resursele sale, pe care le poate oferi la rândul său partenerilor săi.

„Am explorat, am vorbit, am vorbit intern, am căutat toate programele care ar putea să aibă legătură cu ei (OpenAI – n. red.). Începusem să vedem că prind tracţiune puternic pe multiple domenii. Ne-am dat seama că dacă nu ne mişcăm nu vom ajunge să avem un dialog şi aşa a apărut oportunitatea. Am comunicat cu cineva de la Microsoft, ne-a sugerat programul Microsoft for Startups. Am aplicat, am intrat cu brio cu LIVRESQ. Acolo suntem deja la nivelul 3 din 4. În funcţie de nivelul la care te poziţionezi ai mai multe beneficii sau mai puţine”, a povestit în cadrul emisiunii ZF IT Generation Alexandru Mălureanu, cofondator al Ascendia. El punctat faptul că cel mai important lucru pentru start-up este că echipa LIVRESQ poate discuta direct cu echipa de la OpenAI, de unde va primi şi sfaturi şi ajutor în eforturile de integrare. „Partea asta de acces la echipa de la openAI este acolo şi o folosim în acest moment. E o chestie foarte puternică asta. Nu ne-a interesat neapărat dimensiunea de bani, cât ne costă să folosim acele API-uri, ci să avem acces cu adevărat la echipele lor. Acesta ni s-a părut cel mai tare lucru. Putem să avem un fir şi avem un fir scurt cu echipele lor de dezvoltare. Deci ei ne oferă ajutorul lor şi ni-l vor oferi şi în viitor pentru a integra aceste tehnologii în LIVRESQ.”

Listat pe bursa din Bucureşti sub simbolul ASC, cu o capitalizare de 39 mil. lei, start-up-ul Ascendia va lansa în al doilea trimestru din acest an o nouă versiune a platformei sale de e-learning LIVRESQ, care va integra tehnologia de inteligenţă artificială creată de OpenAI, cea mai hot tehnologie a momentului, despre care se spune că va schimba de o manieră revoluţionară modul în care se lucrează acum ameninţând modelele de business inclusiv ale unor giganţi precum Google. „Etapele de îmbunătăţiri pentru LIVRESQ se pot împărţi în trei dimensiuni importante: 1. Vom îmbunătăţi tot ce înseamnă text - posibilitatea aceasta de a conversa cu sistemul de inteligenţă artificială, de reformulări, de dezbateri, de a insera text de la 0. Deci în prima iteraţie, în prima versiune, tot ce ţine de text va fi îmbunătăţit cu ajutorul inteligenţei artificiale. 2. Versiunea a doua va ţine de partea de imagini, de generare de content vizual. Deci tot ce înseamnă imagini, poze, va fi afectat. 3. Vom implementa tehnologia şi în celelalte componente”, a explicat Alexandru Mălureanu.

Echipa Ascendia se aşteaptă şi la un „boost financiar“ în condiţiile în care le va oferi clienţilor tehnologia despre care vorbeşte acum întreaga lume. „Ne aşteptăm să genereze o notorietate foarte puternică şi la nivel internaţional. Sunt extrem de puţine unelte ca LIVRESQ, e-learning authoring tools, care măcar să aibă în plan această integrare şi să o comunice efectiv. Deci avem şansa ca în trimestrul al doilea să fim una dintre cele trei soluţii globale care au integrat în editorul lor de cursuri e-learning şi în lecţii interactive aceste componente. Eu sunt sigur că asta este direcţia şi sunt sigur că va însemna un boost imens nu doar de imagine, ci şi boost financiar pentru compania noastră, pentru că vizibilitatea îţi aduce anumite beneficii pe multiple paliere“, a adăugat el. Notorietatea OpenAI a explodat după lansarea unei noi versiuni a platformei ChatGPT, care poate răspunde la întrebări diverse şi genera diferite tipuri de conţinut, pornind de la instrucţiunile primite la fel ca în convorbirea dintre doi colegi. „Tu comunici în limbajul tău, în limba ta, cu aceste unelte şi ele îţi livrează un rezultat care este destul de matur, dar nu atât de matur încât tu să nu trebuiască să este mai uiţi pe el. Deci aportul tău va exista în continuare acolo, în acest sistem, dar foarte mult din acea dimensiune de muncă repetitivă va fi preluat de inteligenţă artificială.” Ce impact va avea însă tehnologia din spatele ChatGPT în modul în care lucrăm sau învăţăm? „Eu sunt sigur că impactul este imens pentru toate domeniile de activitate în momentul acesta. Adică dacă lucrezi, şi nu zic dacă lucrezi într-o corporaţie sau aşa, dacă lucrezi - punct, inteligenţa artificială îţi va afecta specificaţiile de la locul de muncă. Cu siguranţă!“, a subliniat Alex Mălureanu, insistând cu privire al faptul că entuziasmul cu care este privit ChatGPT are baze reale. „Şi eu, iniţial, când m-am apucat să investighez noile tehnologii din zona asta, mă gândeam ok, poate sunt la nivel de bot, de chat, că pui o întrebare, îţi răspund dintr-o bază de date şi asta e tot, poate cu floricele, pe alocuri. Nu, nu suntem la nivelul ăla. Tehnologia e reală, cu aplicabilitate reală şi cu siguranţă va afecta toate domeniile noastre de activitate.“  

Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau acesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation


Rubrica „Start-up Update”

1. Mihai Dârzan, fondator & CEO Procesio - platformă de automatizare a proceselor de business

Ce e nou? Start-up-ul are în plan să-şi dubleze veniturile în 2023, de la 1,3 mil. euro anul trecut.

„Planul nostru este să avem o cifră de afaceri de două ori mai mari faţă de anul trecut - foarte simplu spus, acesta este planul nostru. Eu zic că am închis foarte bine 2022. Evident, întotdeauna se poate şi mai bine. L-am închis cu 1,3 milioane de euro cifră de afaceri, o creştere considerabilă faţă de anul anterior; am închis cu peste 20 de clienţi noi plătitori din segmentul enterprise, cu peste 1.000 de utilizatori pe platforma noastră şi cu o paletă foarte largă de noi moduri de utilizare pe care am descoperit că le putem aborda cu tehnologia noastră, cu noi parteneri de implementare, noi parteneri tehnologici, clienţi în afară“.

2. Florin Stoian, fondator şi CEO al Milluu - platformă proptech de digitalizare a procesului de închiriere a apartamentelor cu componentă fintech - garantarea veniturilor din chirii pentru proprietari

Ce e nou? Start-up-ul local Milluu a finalizat, după discuţii care au durat aproximativ un an, o rundă de finanţare de un milion de euro, în care investitorul principal este un fond din Polonia – Cofounder Zone.

„Lucrăm la tranzacţie de foarte mult timp. Ar fi trebuit să fie închisă dacă nu aveam problema conflictului din Ucraina de undeva de la mijlocul anului trecut, însă contextul regional, investiţiile care s-au blocat în prima parte a anului trecut au făcut ca discuţiile să se lungească şi să reuşim să închidem tranzacţia pe sfârşitul anului trecut, începutul anului actual. Este o rundă care e naturală, o rundă care vine în contextul în care Milluu este un produs care s-a maturizat în ultimii ani de zile şi care propune servicii cu valoare adăugată, iar asta este evoluţia pe care noi am vrut-o de la bun început, expansiunea regională.”

3. Vlad Costea, fondator al Sigtree Technologies - o platformă cloud pentru atomatizarea proceselor din departamentele de property management

Ce e nou? Start-up-ul estimează că va accelera creşterea veniturilor în 2023. Anul trecut, Sigtree Technologies a făcut o schimbare în ceea ce priveşte profilului de companie din real state pe care o ţinteşte din punct de vedere comercial şi business -  companii de real estate asset management care au departamente interne de property management.

„La cum arată discuţiile comerciale pe care le avem anul acesta, creşterea o să fie mult mai accelerată. De altfel, sunt şi contracte agreate anul precedent care în primul trimestru din acest an vor ajunge la maturitate. Venitul de la an la an aproximativ s-a dublat, dar cu menţiunea că odată ce am făcut această reorientare am pierdut o parte din clienţii existenţi, mai exact o mare parte din proiectele rezidenţiale pe care le aveam. Deci asta ne-a creat şi un impact în venituri la începutul anului pe care l-am redresat ulterior, spre finalul anului, iar în momentul de faţă sunt destul de încrezător.”

4. Alexandru Mălureanu, cofondator al Ascendia – dezvoltator al platformei de e-learning LIVRESQ

Ce e nou? Start-up-ul edtech, listat pe bursa din Bucureşti sub simbolul ASC, cu o capitalizare de 39 mil. lei, va lansa în al doilea trimestru din acest an o nouă versiune a platformei sale de e-learning LIVRESQ, care va integra cea mai hot tehnologie a momentului, despre care se spune că va schimba de o manieră revoluţionară modul în care se lucrează acum ameninţând modelele de business inclusiv ale unor giganţi precum Google, respectiv tehnologia de inteligenţă artificială creată de compania OpenAI.



ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovx, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.