Dialoguri auto

Postat la 03 octombrie 2006 2 afişări

Producatorul japonez Nissan a anuntat ca are in plan testarea "unui sistem inteligent de transport", care trimite mesaje wireless masinilor aflate in trafic.

Producatorul japonez Nissan a anuntat ca are in plan testarea "unui sistem inteligent de transport", care trimite mesaje wireless masinilor aflate in trafic.

 

Unele inventii nu aduc chiar atat de multe noutati. De pilda, sistemul de comunicatii intre doua vehicule in miscare este folosit de mult timp in navigatie. Nu se poate spune insa ca sistemul propus de Nissan nu imbunatateste siguranta sofatului.

 

Intr-un experiment care va incepe pe 1 octombrie si va avea o durata de 30 de luni, in care vor fi implicati 10.000 de soferi si masinile lor, mesajele emise de o masina vor fi reflectate de parapetii de pe marginea autostrazilor japoneze si reflectate apoi catre alti participanti la trafic. De pilda, un mesaj primit de computerul de bord al autoturismelor ar putea alerta soferii asupra conditiilor de trafic.

 

Oficialii Nissan au anuntat ca, daca rezultatele experimentului se dovedesc incurajatoare, sistemul va incepe sa fie folosit la scara larga, incepand cu 2010. Iar analistii sunt de parere ca, daca exista un loc unde sa aiba succes un astfel de sistem, acesta nu poate fi altul decat Japonia. Mai mult de jumatate dintre masinile existente sunt prevazute cu computer de bord si echipamente de localizare prin satelit.

 

Pentru comparatie, mai putin de 10% dintre soferii europeni sau americani au masini cu computer de bord. Oficialii Nissan au spus ca experimentul va testa mai multe functii, printre care una de atentionare asupra soferilor care ajung cu o viteza prea mare in intersectii. In acest caz, aparatul din masina va emite un mesaj scurt, spunand "masina se apropie din partea dreapta". Echipamentele vor contine si un "ghid geografic dinamic", care-i va informa pe soferi despre cel mai scurt drum posibil, folosind informatiile primite de la alte masini.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dialoguri auto
/business-hi-tech/dialoguri-auto-1007046
1007046
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.