Cum vom putea scapa de cabluri

Postat la 04 aprilie 2006 1 afişăre

Echipamentele electronice vor invata sa "vorbeasca" intre ele - lucrul asta il stiam. Noutatea pe care o anunta specialistii: o viitoare versiune a tehnologiei Bluetooth ne-ar putea scapa cu totul de firele care fac legatura intre aparate.

Echipamentele electronice vor invata sa "vorbeasca" intre ele - lucrul asta il stiam. Noutatea pe care o anunta specialistii: o viitoare versiune a tehnologiei Bluetooth ne-ar putea scapa cu totul de firele care fac legatura intre aparate.

 

Cumpararea unui produs electronic aduce, pe langa bucuria de a vedea filme pe un ecran "si mai plat" decat cel anterior sau de a avea sunet venind din si mai multe boxe, un inconvenient: cablurile ce fac legatura intre aceste aparate.

 

Si daca la primele 4-5 articole din "garderoba" high-tech a unei sufragerii, numarul de cabluri, prize si prelungitoare este rezonabil, lucrurile se schimba proportional cu nivelul de echipare electronica a casei. De aceea, producatorii de electronice au cazut de acord: isi vor scapa consumatorii de cabluri adoptand o tehnologie wireless ce va deveni comuna tuturor aparatelor electronice. Greii industriei de electronice, printre care Intel, Nokia si Microsoft au ales tehnologia wireless prin unde radio Bluetooth ca modalitate de transmisie a semnalului video intre aparatele electronice.

 

Aceasta decizie poate influenta modul cum sute de milioane de televizoare, video recordere si calculatoare vor fi conectate fara fire pana la sfarsitul secolului. Primele aparate electronice ce vor fi echipate cu micul cip albastru de la care si-a luat numele tehnologia Bluetooth vor fi disponibile pe piata pana la inceputul lui 2008, declara producatorii de electronice.

 

Provocarea este de a mari viteza de transmisie pe care o poate asigura acum tehnologia Bluetooth suficient de mult pentru a permite, de exemplu, afisarea instantanee pe ecranul televizorului a imaginilor luate cu o camera de filmat high definition. Viteze de cel putin 10 Mbps sunt necesare pentru a transmite in timp real secvente video intre doua aparate electronice. In prezent, folosind tehnologia Bluetooth, se poate transmite cu o viteza maxima de 1 Mbps, dar versiunea care urmeaza sa fie lansata in viitorul apropiat va ajunge la viteze de 100 de ori mai mari.

 

Companiile de electronice sunt de mai mult timp in cautarea unui standard comun de transmisie fara fir. Intel, HP si Microsoft fac parte si dintr-o alianta "paralela" care incearca sa impuna o tehnologie asemanatoare: USB wireless. Avantajul tehnologiei Bluetooth ar fi ca e raspandita deja la telefoanele mobile si are un consum de energie scazut. In prezent, mai mult de 500 de milioane de aparate electronice folosesc Bluetooth, si analistii se asteapta ca numarul acesta sa atinga un milion la sfarsitul anului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cum vom putea scapa de cabluri
/business-hi-tech/cum-vom-putea-scapa-de-cabluri-1005253
1005253
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.