Carcasa colorata, diagonala mare, subtire si, daca se poate, 3D. Isi mai permit romanii televizoare scumpe?

Autor: Roxana Cristea Postat la 03 iunie 2011 67 afişări

Televizoarele cu tub catodic sunt de domeniul trecutului. O carcasa colorata, o diagonala cat mai mare, multe functii, subtire, usor si daca e si 3D, e perfect - asa arata in cateva linii televizorul pe care romanii vor sa-l aiba in sufragerie, insa pe care cei mai multi nu si-l permit.

"Televizorul 3D pe care il am in sufragerie m-a costat mai mult ca mobila din bucatarie. L-am cumparat acum un an, in momentul cand a aparut pe piata pentru ca vreau sa fiu in pas cu tehnologia", marturiseste Razvan Pavel, chirurg plastician care locuieste intr-un apartament de doua camere in Piata Victoriei din Capitala. Doctorul de 36 de ani si-a achizitionat dispozitivul pentru a vedea filme 3D, dar si pentru a face cumparaturi online sau pentru a se juca: "Ador week-endurile cand vin prietenii pe la mine si toti, cu ochelarii pe nas, ne uitam la un film sau ne jucam. Sufrageria mea se transforma intr-o sala de cinema".

Pavel este insa una dintre putinele persoane care isi permiteau un televizor 3D in momentul in care dispozitivele abia aparusera pe piata. "Preturile televizoarelor 3D au scazut considerabil. Daca acum un an unul cu o diagonala de 42 de inci costa in jur de 10.000 de lei, in prezent poti cumpara acelasi dispozitiv cu 4.000 de lei", spune Stefan Ichim, Country Manager in cadrul Panasonic Romania.Potrivit lui Ichim, anul acesta in Romania s-ar putea vinde 8.000 de televizoare 3D, dublu fata de anul trecut. Acest segment insa reprezinta doar 1% din intreaga piata, care a fost de 500.000 de unitati in 2010, conform companiei de cercetare GfK.

"Industria 3D in ansamblu evolueaza si odata cu ea se va face trecerea de la stadiul de moft prin adoptarea unei tehnologii care devine tot mai accesibila prin varietatea de oferte disponibile", a spus Sorin Spinu, director de vanzari al diviziei de Home Entertainment LG Electronics Romania.Pe de alta parte, Dragos Salamac, Team Leader la BenQ Romania, a declarat ca "pentru moment noi am decis sa nu intram in zona de televizoare 3D pana cand piata nu va fi destul de dezvoltata, tehnologia 3D pentru televizoare deja optimizata, iar zona de continut foarte bine dezvoltata. 3D-ul este acum ce a fost Full-HD-ul in 2008". Intr-adevar, desi creeaza un nou segment de piata si este cea mai noua tehnologie, zona de continut 3D nu a reusit inca sa tina pasul cu producatorii de electronice. "Odata ce zona de continut va fi indeajuns de importanta, vom lua in considerare si acest segment", a completat Salamac.

"In anul 2010 am introdus pe piata locala primul televizor 3D si am incercat sa familiarizam consumatorii romani cu acest produs", a declarat Spinu, precizand ca noua experienta de vizionare oferita de aceste produse a atras interesul consumatorilor romani. "Oamenii au au devenit din ce in ce mai interesati de a trai aceasta experienta si in afara salii de cinema, chiar in propria locuinta", a completat Spinu. Ca urmare a interesului ridicat al consumatorilor, oferta de produse electronice care incorporeaza tehnologia 3D a fost diversificata, scopul fiind de a le oferi acestora o experienta de vizualizare 3D completa si inedita.

La nivelul intregii piete de televizoare producatorii vad o crestere de 20% pentru acest an, care nu se bazeaza neaparat pe cresterea puterii de cumparare, ci pe faptul ca romanii au deja in spate doi ani de criza. "Trebuie sa traiasca in continuare", spune Ichim, precizand ca se asteapta ca in 2011 piata de televizoare sa revina pe plafoane normale, insa nu la nivelul din 2008. Acest avans, conform lui Ichim, are la baza faptul ca, dupa doi ani de criza, romanii vor incepe sa cheltuiasca mai mult. "E un vis prea frumos sa putem reveni la acelasi nivel de acum trei ani. Nu mai sunt nici banii si nici conditiile de creditare de atunci deoarece bancile sunt reticente acum", adauga Ichim.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gadgetori,
business Hi-Tech,
televizor
/business-hi-tech/carcasa-colorata-diagonala-mare-subtire-si-daca-se-poate-3d-isi-mai-permit-romanii-televizoare-scumpe-8290404
8290404
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.