La 6 ani a primit primul calculator, la 12 ani ştia să codeze, la 16 ani a renunţat la şcoală şi, înainte să împlinească 30 de ani, a construit o companie internaţională. Acum are o avere de aproape 6 miliarde

Postat la 19 decembrie 2022 56976 afişări

La 6 ani a primit primul calculator, la 12 ani ştia să codeze, la 16 ani a renunţat la şcoală şi, înainte să împlinească 30 de ani, a construit o companie internaţională. Acum are o avere de aproape 6 miliarde

La nici 12 ani, TOBIAS LÜTKE ştia să codeze, iar înainte să împlinească 30 de ani lansase deja o companie al cărei succes avea să se răsfrângă la nivel mondial. Astăzi, serviciul Shopify e folosit de milioane de businessuri din întreaga lume.

Tobias Lütke s-a născut în anul 1981, în Koblenz, Germania. La vârsta de şase ani părinţii i-au dăruit primul computer, iar la 11-12 ani Lütke deja începuse să rescrie codul pentru jocurile preferate şi făcuse un hobby din modificarea componentelor hardware ale PC-ului. În clasa a 10-a a renunţat la şcoală pentru a se înscrie într-un program de ucenicie, în urma căruia s-a calificat ca programator.

În 2003, după ce şi-a întâlnit actuala soţie într-o excursie pe care a făcut-o în staţiunea canadiană de schi Whistler, antreprenorul s-a hotărât să se mute în Canada.

Aici i-a întâlnit pe Daniel Weinand şi Scott Lake, alături de care a lansat Snowdevil, un magazin online pentru produse destinate snowboardului. În lipsa unui software potrivit, antreprenorul a proiectat de la zero o nouă platformă, pas în urma căruia cei trei parteneri au decis să nu se mai limiteze doar la nişa de echipamente sportive ci să se focuseze pe e-commerce în ansamblu. În 2006, au pus bazele Shopify, un serviciu care ajută alte companii să îşi lanseze şi să administreze magazine online. În 2015 compania s-a listat la Bursă.

Pe 8 septembrie 2021, împreună cu o serie de executivi de top şi având drept partener firma Celtic House Venture Partners, antreprenorul a investit 3 milioane de dolari în Creative Layer, o platformă globală care să deservească comenzile primite pe Shopify şi alte nevoi conexe.

Un alt proiect tehnologic în care Lütke s-a implicat este platforma dedicată dezvoltării aplicaţiilor web, Ruby on Rails.

Antreprenorul e căsătorit cu Fiona McKean, alături de care are trei copii. El are în prezent o avere estimată la 5,8 miliarde de dolari şi, cu toate că deţine o Tesla, preferă să meargă la birou pe bicicletă, potrivit Forbes. Executivul a primit mai multe recunoaşteri pentru activitatea din industrie, inclusiv titlul de antreprenorul anului 2021, din partea cotidianului canadian The Globe and Mail.

În 2021, compania, din care Lütke încă deţine 7%, a înregistrat venituri de 2,9 miliarde de dolari. Serviciul e folosit de peste 1,7 milioane de businessuri din circa 175 de pieţe.

„E-commerce-ul nu e o industrie. E-commerce-ul este o tactică.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.