Va place Tuculescu? Premiera: un fond de investitii special pentru iubitorii de arta

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 02 aprilie 2011 65 afişări

Chiar daca pentru majoritatea romanilor investitiile inspirate se reduc doar la terenuri si masini de lux, sunt cativa care isi indreapta atentia si catre arta. Nu sunt multi, dar formeaza o baza destul de inchegata, de vreme ce va fi lansat si un fond axat exclusiv pe acest tip de investitii.

Obiectele de arta nu par sa aiba foarte mare valoare pentru romani. Cel mai scump tablou vandut in Romania, "Carciuma la Rucar" semnat de Nicolae Grigorescu, a fost dat la licitatie cu numai 230.000 de euro, pe cand in alte tari pasionatii de arta ajung sa plateasca chiar si zeci de milioane de euro pentru o singura opera. Dincolo de obiect de colectie cu valoare sentimentala, o astfel de achizitie ajunge sa fie pentru multi o investitie cu randamente mari, asemenea altora precum imobiliarele sau bursa in vremurile bune. La noi insa, colectionarii sunt putini, investitori in arta sunt doar cateva sute, iar cei dispusi sa scoata din buzunar peste 50.000 de euro pentru un tablou pot fi numarati pe degetele de la maini.

"Arta este considerabil subestimata in Romania", spune Eugen Voicu, presedintele companiei de administrare a investitiilor Certinvest, despre o piata care de-abia anul acesta va depasi 10 milioane de euro, fiind estimata la cel mult 15 milioane de euro, valoare infima fata de nivelul de 43 de miliarde de euro la nivel mondial, potrivit calculelor European Fine Art Foundation. Pentru cei mai multi, obiectele de arta au mai degraba potential estetic si mai putin de castig, dar privita ca o investitie, arta ar avea toate sansele sa inceapa sa ia amploare in urmatorii ani si sa ajunga chiar la 30 de milioane de euro in Romania in 2013, dupa cum apreciaza Manuela Plapcianu, directorul executiv al casei de licitatii Artmark.

In ultimii 15 ani, randamentul mediu anual al investitiilor in arta a fost de peste 27%, pondere care pare cu atat mai interesanta in contextul economic actual, cand putine sunt investitiile care pot asigura un astfel de castig. Pe asta mizeaza acum si Voicu, care in urmatoarele saptamani, imediat ce va primi autorizarea de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), urmeaza sa porneasca un fond de investitii dedicat exclusiv investitorilor in arta, cu planuri ambitioase sa stranga cinci milioane de euro, adica aproximativ o treime din intreaga piata din acest an. "Arta este destul de ferita de criza, fiind considerata un activ refugiu", justifica Voicu decizia lansarii Certinvest Arta Romaneasca.

In linii mari, fondul va administra banii pasionatilor, investitorilor interesati de arta care nu detin cunostintele sau mijloacele financiare pentru a cumpara opere pe cont propriu sau investitorilor care cauta sa-si diversifice portofoliul investitional, tranzactionand tablouri la sfatul unor specialisti din Comisia Expertilor Independenti si Comitetul Independent al Evaluatorilor.

Practic, atinge atat segmentul necunoscatorilor care ar fi vrut sa faca astfel de investitii, cat si pe cel al oamenilor mai putin dispusi sa plateasca zeci sau sute de mii de euro pentru un singur tablou, avand in vedere ca sumele investite pot fi chiar si de 5.000 de euro. "Nu ma pricep la arta, dar caut de mai multa vreme oportunitati de investitii ca sa diversific portofoliul", spune Dragos Novac, fondatorul Metropotam si al Krogos Software, afaceri pe care le si conduce. A facut de-a lungul timpului mai multe investitii, dar niciodata pe cont propriu, tocmai motivul pentru care se gandeste sa se orienteze si catre arta, acum ca banii pot fi administrati de oameni specializati si ca accesul la tablouri de valoare este mult mai facil.

"Fondul este oarecum un proiect-pilot care poate dovedi potentialul pietei de arta si poate duce la dezvoltarea ei si la aparitia altor fonduri de investitii in arta", considera Eugen Voicu. Un prim impact se va putea vedea in numarul licitatiilor desfasurate, in conditiile in care acum fiecare dintre cele sapte case de licitatii din Romania organizeaza cate o licitatie pe luna, numarul obiectelor vandute fiind estimat la 700, potrivit Artmark. Pe termen mai lung vor fi tranzactionate mai multe opere si randamentul va fi si el mai mare.

Certinvest Arta Romaneasca se asteapta in prima faza la un randament mediu anual de 15% inca din primul an de investitie. Castigurile pot fi insa cu mult mai mari, opere ale unor pictori precum Ion Tuculescu, Octav Bancila sau Gheorghe Petrascu avand randamente de aproximativ 40%. Sau pot ajunge chiar sa se dubleze. S-a intamplat cu tablourile pictorului de avangarda Max Herman Maxy, care s-au apreciat in ultimii zece ani cu 138%.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/va-place-tuculescu-premiera-un-fond-de-investitii-special-pentru-iubitorii-de-arta-8097304
8097304
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.