Stii sau nu stii, castigi oricum

Postat la 06 decembrie 2005 1 afişăre

Mai mult decat o iesire in oras cu prietenii si un concurs de cultura generala la un loc. Asa ar putea fi descrise, pe scurt, concursurile "quiz" organizate in pub-urile metropolelor occidentale.

Mai mult decat o iesire in oras cu prietenii si un concurs de cultura generala la un loc. Asa ar putea fi descrise, pe scurt, concursurile "quiz" organizate in pub-urile metropolelor occidentale.

Din pacate, asemenea experimente sunt scumpe la vedere in Bucuresti. Dar timpul nu e pierdut. Concursurile de cultura generala au ajuns populare in Romania prin intermediul micului ecran. La vremea lor, "Robingo" sau "Stii si castigi" strangeau in fata televizoarelor sute de mii de telespectatori. Incercarea finala: sa raspunda la cat mai multe intrebari din cele mai diverse domenii. Dar, in ciuda faptului ca ideea organizarii unui "quiz" era la indemana, nimeni nu s-a grabit sa o puna in practica in barurile sau cluburile din Bucuresti. Cel care s-a incumetat sa o faca a fost un olandez.

 Venit in Romania in 1996, Henk Oostenkÿk a deschis barul "Suvenir" in luna aprilie a acestui an. Dupa trei saptamani, intr-o vineri seara, a inceput sa arunce cu intrebari printre mese. "De ce m-am gandit sa organizez seara de quiz? E simplu. In ziua de azi, oamenii nu mai vor doar sa iasa in oras si sa stea la o masa cu o cafea sau o bere in fata. Vor sa se distreze. Barurile din Bucuresti nu prea ofera distractii", explica el. Rezultatele se vad usor. Organizati pe echipe, de obicei dupa felul in care sunt asezati la mese, clientii fac cunostinta rapid daca nu se stiu dinainte. Primesc o coala pe care trebuie sa noteze doar raspunsurile. La ora 21.00, vocea de bas a patronului olandez pune cea dintai intrebare dintr-un sir de 40. Primele sunt destul de usoare. "In ce tara s-a nascut Pablo Picasso?" "Spania."

Urmeaza o coala cu detalii fotografice ale unor obiecte uzuale. Unele sunt usor de recunoscut, altele mai greu. "Cine s-ar fi gandit la un dop de pluta?" Urmeaza o alta serie de intrebari ceva mai grele. Patronul zambeste, se mai uita peste foile concurentilor, dar nu ofera nici un indiciu pentru dibuirea raspunsului corect. Un mic ajutor ar fi de mare folos, mai ales ca unele raspunsuri necesita cunostinte in domenii foarte obscure. "Cate margini are moneda de un dolar canadian?" "Nici nu inteleg exact la ce se refera. Hai sa zicem... 6." Daca nu sti, nu e nici o problema, poti sa treci un raspuns la nimereala si sa mergi pe mana norocului. Dupa o alta coala, de aceasta data cu probleme de logica sau figuri geometrice, vin intrebarile finale si verificarea rezultatelor. Olandezul citeste varianta corecta de raspuns pentru fiecare intrebare si fiecare echipa bifeaza raspunsurile corecte ale unei echipe concurente. Castigatorii primesc o sticla de sampanie.


Ce cred clientii? Deoarece lucreaza in zona, sotii Claudia si Sorin Racovitan mananca des in barul olandezului, dar au participat pentru prima oara la quiz abia dupa cateva luni. "Am primit un mail de la patron si ne-am hotarat sa venim. E altceva, e distractie la un alt nivel. Nu doar ca se vorbeste in engleza, dar iti pui si putin mintea la contributie. Timpul trece usor. E o exceptie pentru barurile bucurestene, unde singurele chestii interactive sunt concursurile de karaoke", spun ei.  Reteta lui Henk Oostenkÿk nu e rezultatul unor ingrediente secrete. "Dureaza ceva timp pana finalizez chestionarele, caut sa pun intrebari cat mai variate. Vorbesc cu clientii, unii mi-au devenit chiar prieteni intre timp. Le fac cunostinta intre ei. Daca se simt bine, vor reveni. Poate vor spune si la altii. Oricum, am facut progrese. La inceput oamenii ma priveau doar ca pe un tip care citea intrebari printre mese, dar acum au intrat toti in joc", incheie el.

Ideea de baza este ca, la final, concursul de quiz nu are decat invingatori. Daca nu castigati bautura, mai aveti o sansa vinerea viitoare. Cu siguranta insa, veti face cunostinta cu cateva persoane, veti mai afla unul sau doua lucruri ciudate sau insolite.


Mai mult decat atat, acasa veti urmari mai mult Discovery decat pana acum sau veti deschide un atlas de botanica. Nu aveti nimic de pierdut. Ah, da! Moneda de un dolar canadian are 11 laturi, adica formeaza un endecagon.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Stii sau nu stii,
castigi oricum
/arta-si-societate/stii-sau-nu-stii-castigi-oricum-1005149
1005149
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.