Poza zilei: cine a câştigat alegerile din 9 decembrie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 decembrie 2012 22 afişări

Nu în România în 2012, ci în Polonia anului 1990: atunci au fost primele alegeri prezidenţiale directe din istoria Poloniei, care l-au înlăturat de la putere pe generalul Wojciech Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, aflat la conducerea ţării din 1985.

Primul tur de scrutin, din 25 noiembrie, a fost câştigat de liderul sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, însă nu cu peste 50% din voturi, aşa încât a avut loc un al doilea tur de scrutin, la 9 decembrie, care l-a opus pe Walesa următorului clasat, omul de afaceri canadian de origine poloneză Stanislaw Tyminski. Walesa a câştigat cu 74,3% din voturi, respectiv 10.622.696 voturi. Sloganul cu care a candidat a fost "Eu nu vreau, dar nu am de ales".

Lech Walesa, pe atunci în vârstă de 47 de ani, a fost preşedintele Poloniei până la alegerile din decembrie 1995, pe care le-a pierdut în faţa lui Aleksander Kwasniewski, moment care a marcat începutul declinului său ca figură politică importantă a ţării. Anii mandatului său au fost cei mai dificili ai tranziţiei Poloniei spre economia de piaţă şi spre independenţa reală a ţării, odată cu retragerea trupelor ex-sovietice de pe teritoriul polonez, în 1993.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/poza-zilei-cine-a-castigat-alegerile-din-9-decembrie-10379122
10379122
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.