Pariu pe tineri

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 13 martie 2022 30 afişări

Pariu pe tineri

Când oferta e prea mică faţă de cerere, creşte preţul, principiu care se aplică şi în lumea artei, unde unii câştigă bani frumoşi din lucrările unor tineri artişti. Aceştia profită de faptul că există tot mai mulţi colecţionari mai tineri care se descurcă bine pe internet şi mai ales reţelele de socializare online, de unde află informaţii despre artişti ale căror lucrări i-ar putea interesa, şi încearcă să anticipeze popularitatea unui artist cumpărându-i lucrările de la galeria care îl reprezintă, după care le vând la licitaţie pe sume mult mai mari atunci când creşte cererea. Un astfel de exemplu este cel al pictoriţei britanice Flora Yukhanovich, în vârstă de 31 de ani, ale cărei tablouri se vindeau în urmă cu câţiva ani pentru circa 40.000 de dolari, pe când în 2021 o lucrare a sa a fost adjudecată la o licitaţie a Sotheby’s pentru suma de 3 milioane de dolari.

Tendinţa se remarcă şi în privinţa lucrărilor altor artişti sub 40 de ani, a căror valoare la licitaţie a crescut de la 181 milioane de dolari în 2014 la 450 milioane de dolari în 2021, scrie New York Times. Faptul că lucrările unui artist tânăr se vând pentru sume mari la licitaţie nu este neapărat de bun augur pentru acesta, existând riscul de a-i fi afectată cariera când interesul colecţionarilor care vânează licitaţii scade. Ca atare, galeriile care-i reprezintă pe artişti încearcă să-i protejeze pe aceştia de speculatori, preferând să le vândă o vreme lucrările doar muzeelor, spre exemplu. Dacă accesul la artistul din SUA sau Europa căutat este restricţionat, atât colecţionarii, cât şi speculanţii pornesc în căutare de talente noi, ajungând, de exemplu, în Ghana. Unul dintre cei mai importanţi tineri artişti ai ţării, Amoako Boafo, deja îşi vede lucrările vândute la licitaţie pentru peste 3 milioane de dolari, chiar dacă în galerii tablourile sale costă şi 10.000 de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arta,
artisti,
artist,
tablouri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.