Vacanta in umbra lui Napoleon

Postat la 03 septembrie 2007 207 afişări

Sardinia si Corsica - doua insule ce par aruncate neglijent in mijlocul Mediteranei, despartite de stramtoarea Bonifacio, dar unite de peisaje spectaculoase, mare turcoaz si munti stancosi.

O vacanta in Corsica si Sardinia inseamna o explorare in doua lumi aparent asemanatoare, prin relief si localizare, dar in realitate diferite prin relatia pe care omul o are cu natura. Monica Nilca, Communication Manager la Novotel, si-a petrecut vacanta de vara in zona mediteraneeana, respectand un itinerariu care i-a permis sa descopere treptat toate minunile zonei. Managerul si-a organizat totul aplicand principiile dupa care se realizeaza un plan de afaceri, constienta ca planificarea te salveaza de la esec, iar anticiparea problemelor poate fi secretul reusitei.

Nilca spune ca pentru vacanta si-a dorit un loc exotic din Europa, dar care sa fie diferit de insulele vizitate in trecut (Capri sau Tenerife). "Despre Corsica am auzit cu ceva timp in urma de la doi prieteni care facusera un tur cu motocicletele. Visez de doi ani sa merg, dar anul trecut am fost ocupata cu deschiderea hotelului si nu am reusit sa ajung pentru ca eram constienta ca am nevoie de foarte multa energie".

Managerul de la Novotel spune ca a avut nevoie de aproximativ doua luni pentru planificare, mai ales ca atunci cand a demarat intreaga operatiune nu avea foarte multe date. Pana la urma, itinerariul ales a insemnat un zbor cu avionul pana la Roma, o calatorie de o ora cu trenul si o expeditie de patru ore si jumatate cu un ferryboat dotat cu piscina si sezlonguri.

Ea spune ca primul popas pe insulele paradisiace a fost in Olbia (Sardinia). "Ne-am cazat la Media Olbia, un resort aflat pe un deal inconjurat de padure si care dispunea de teren de tenis si piscina olimpica." In ceea ce priveste Olbia, Nilca spune ca cel mai mult a fost impresionata de Porto Rotondo, un port cochet, aranjat pana la cel mai mic detaliu. "Orasul a inconjurat in asa in fel marea, incat o poti confunda foarte usor cu un lac. Zona este inconjurata de terase si iahturi venite din toata lumea", spune Nilca.

Monica i-a dedicat Sardiniei doua nopti, adevarata aventura urmand sa inceapa in Corsica. "A treia zi (dupa ce am inchiriat o masina) am plecat spre Corsica din Santa Tereza cu un vapor-naveta care ne-a dus pana in Bonifacio, de unde am condus spre nordul insulei in Bastia." Bastia este un oras-port "unde se simte deja influenta modernului, dar unde prezenta turistilor nu te agaseaza".

Ea spune ca intreaga excursie a insemnat o goana dupa plaje salbatice, sate exotice si minuni naturale. Iar descoperirile au fost pe masura asteptarilor. De exemplu Plage de Loto, o plaja cu nisip alb la care se poate ajunge rapid cu barca (15 minute, 12 euro/pers. dus-intors) sau ocolind muntele in 3,5 ore si in spatele careia, dincolo de munte, se afla Plage de Saleccia. "Desi nu ne-am aventurat, se pare ca este printre cele mai frumoase din Corsica." In regiunea Balagne, in satul Porto, a descoperit un golf la Marea Liguriana, asezat printre munti, cu trepte care coboara in mare si panorama spectaculoasa.

"Marea patrunde meticuloasa pana in inima satului, creand un fiord pe marginea caruia terase imbietoare si-au facut loc. A fost unul dintre locurile mele preferate in care mi-ar fi placut sa innoptam. Nu departe, in munti, era sa mi se implineasca dorinta, ramanand aproape fara benzina, la lasarea serii, izolati pe drumul de coasta care coboara spre Calvi. Din fericire la cativa kilometri ne-a iesit in cale o pompa de benzina intr-o curte si dupa ce l-am strigat pe vanzator care juca petanque in aceeasi curte, am alimentat."

O alta plaja de vis a fost Palombaggia, la 20 km de Porto Vechio, o plaja ingusta, langa o padure de pini, cu nisip fin si cu un aspect salbatic.

Insa Monica spune ca cel mai mult a fost impresionata de Santa Lucia, care avea o plaja lata si lunga, cu nisip foarte fin, flancata de munti, barci ancorate din loc in loc si ape turcoaz si cristaline.

"Nu sunt plajele care te-ai astepta sa fie, sunt majoritatea salbatice, nu au hoteluri sau terase luxoase pe malul marii. Totul era pe stilul salbatic, iti intindeai prosopul direct pe plaja." Dincolo de frumusetea exotica a plajelor, acestea s-au remarcat insa si printr-o latura salbatica mai putin placuta: pe nicio plaja nu exista toaleta sau dus.

O vacanta in insule inseamna si asezari sau orase exotice, unde natura a avut un cuvant important de spus, ca de exemplu Propriano, Portigliolo sau Figari. "Erau satuce pierdute pe coasta care erau nemaipomenit de frumoase, pe malul marii, la care ajungeai coborand din munte." Iar peisajul iti taia respiratia: coasta marginita de leandri infloriti si de case cu gradini ce coborau pana in mare. "In anumite zone cerul parea contopit cu marea, iar linia orizontului lipsea cu desavarsire."

Totul impresioneaza prin salbaticie si vegetatie abundenta. "La tot pasul vedeai porci salbaticiti care apareau cand opreai masina si cereau de mancare sau capre pe care le vedeai chiar si in copaci."

Din acel colt de lume nu au lipsit nici evenimentele culturale. "In nord am trecut prin Patrimonio, un sat micut unde nu departe de Bastia, dupa cum am aflat din afisele de promovare, in aceasta perioada a anului se tine un festival international de muzica de chitara, la care a participat si Zucchero pentru a-si promova ultimul album. Ne-am intors aici cateva zile mai tarziu si am avut parte de un concert si o atmosfera extraordinare, un show in adevaratul sens al cuvantului."

Iar spiritul lui Napoleon, desi la prima vedere ar trebuie sa domine intreaga insula, nu este neaparat pe masura grandorii sale. "Am vizitat si orasul Ajaccio unde se afla casa natala a lui Napoleon, dar nu are nimic din ceea ce se poate numi personalitatea corsicana. Este un oras mult mai turistic decat Bastia, mai rece si mai modern."

Cele doua insule care reprezinta doua dintre cele mai faimoase bucatarii ale lumii (cea franceza si cea italiana) se lauda cu produse pe masura renumelui, condimentate bineinteles cu arome locale: produse vanatoresti, precum salam de mistret, dar si paste si pizza, carne de vita, sorbetto-uri, mousse de ciocolata, totul pregatit cu meticulozitate franceza.

"Imi amintesc ca in Porto Vecchio am mancat trei zile la rand in acelasi loc, pentru ca ne-a incantat prin atmosfera, un amestec de trattoria italieneasca si bistro-ul frantuzesc. Am citit in ghidul de calatorie ca este mai convenabil sa alegi un meniu. Bineinteles, toate includeau mancare pe baza de peste, iar pentru un pret incepand de la 17 euro puteai incerca mai multe preparate." De exemplu o supa de peste locala, o zeama groasa cu peste pasat pe care corsicanii

o mananca cu o felie de paine prajita, mustar si parmezan. "Mi-au adus un bol enorm, credeam ca servesc si celelalte mese din el. Desi nu sunt un fan al scoicilor, parfumul lor prezent pretutindeni in jurul restaurantelor te innebunea de pofta." Au urmat apoi scoici in sos de usturoi si vin, mancarea de baza din peste sau fructe de mare si desert, fie o prajitura fie sorbetto. "In Corsica, au o bere locala speciala, usor bruna numita Pietra, care are un gust deosebit pentru ca o fac cu o faina de castane. Insula, mai ales in partea de nord, este plina de castani, dar in gastronomia locala nu se regasesc foarte multe produse pe baza de castane." Iar ospatarii sunt o alta poveste. "Sunt pe jumatate italieni si pe jumatate francezi si vorbesc intr-o combinatie dintre cele doua limbi."

Cat despre turisti, acestia sunt din toate categoriile si de toate nationalitatile: italieni, francezi, spanioli, olandezi. "Unii mai bogati isi parcau iahturile in port, iar altii veneau cu rulotele si se cazau in zonele speciale de camping." Bugetul pentru o astfel de vacanta este de aproximativ 2.000 de euro pentru o persoana.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vacanta,
in,
umbra,
lui,
Napoleon
/arta-si-societate/lifestyle/vacanta-in-umbra-lui-napoleon-4073891
4073891
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.