Hrana zeilor

Postat la 29 ianuarie 2007 332 afişări

Bucataria Greciei are savoarea istoriei unuia dintre cele mai vechi popoare, condimentata cu placerea de a trai a celor care au facut din mersul la restaurant un eveniment artistic si social. Iar mancarea greceasca este cu atat mai mult in prim-plan cu cat, oriunde ai privi in jur in Romania, auzi de vreo afacere elena. Imaginati-va la un pahar de uzo la umbra unui copac sau intr-o taverna pe malul marii, pe una dintre insulele Greciei. E drept, suntem in toiul iernii, iar temperaturile sub zero grade fac ca efortul sa fie prea mare, dar niciodata nu strica o vacanta, chiar si in vis. Una dintre metodele care ar putea prelungi visarea la soarele elen ar fi o masa greceasca autentica. Si nu este vorba neaparat de tzatziki sau suflaki. Pentru ca mancarea din Grecia inseamna mai mult decat sabloanele atat de mediatizate. Grecii, asemeni vecinilor lor de la Mediterana, italienii, au si ei haute cuisine, un stil bazat pe ingrediente proaspete si de sezon. Ceea ce distinge mancarea grecilor este o combinatie de ingrediente unice, filozofie, condimente si nelipsitul ulei de masline. Bucataria greaca este una dintre cele mai vechi ale lumii, cu radacini adanci de 2.500 de ani. Intr-un moment in care europenii nu stiau decat sa friga pestele sau carnea, grecii perfectionau arta combinarii ingredientelor si a condimentelor.

Nu s-au dat deoparte nici cand a fost vorba sa calatoreasca pentru a descoperit noi produse. De exemplu, poetul Archestratus, care a trait in anul 330 iHr, a scris o carte de bucate cand s-a intors dintr-o calatorie prin Sicilia, pe coasta Marii Negre si in Asia. Grecii au avut bineinteles si o zeitate care a vegheat la binele gastronomiei, Adephagia. Zeita a fost cea care a dezvaluit secretele folosirii ierburilor pentru a da gust mancarurilor de zi cu zi, inclusiv busuiocul care da parfum aerului oriunde s-ar afla, in special in insula Samos. In Romania nu se stie foarte mult despre mancarea greceasca veritabila. Cu exceptia catorva restaurante despre care grecii spun ca mai au de lucru pana sa ajunga la savoarea greceasca autentica, romanii rar au gustat antricot Dalamanara, branzeturi precum kasseri, myzithra, kefalotiri sau honey pie.Trei bucatari greci au vizitat de curand Capitala pentru a arata romanilor cum arata o masa cu parfum grecesc adevarat si cu ce se mananca de fapt soarele Greciei. Pianoplakis John, chef, Kalergis John, specialist in salate, si Bitzos Apostolos, maestru in pregatirea de dulciuri, au etalat timp de o saptamana ce are mai bun gastronomia greceasca. \"Se vede clar diferenta dintre ceea ce se gateste in partea de nord a Greciei si mancarea din insule\", spune Pianoplakis, care spune ca nordul este puternic influentat de traditiile bizantine, in timp ce insulele au imprumutat din spiritul italian. Grecia s-a aflat la rascrucea drumurilor din Mediterana inca de pe vremea lui Homer. Insulele, aflate intre Turcia si Italia, s-au luptat adesea intre ele si desi conflictul a avut efecte negative, gastronomia a beneficiat din plin de pozitionare.Bucatarii spun ca o masa traditionala in Grecia incepe cu aperitivele (mezedes) din care nu lipsesc feta, maslinele, legumele de sezon, fasole \"koukia\" sau sardinele preparate dupa retete proprii. Felul principal este insa adevaratul festin. Grecii mananca orice fel de carne: porc, vita, peste sau fructe de mare. Printre cele mai populare mancaruri sunt: miel cu salata si sos de lamaie, porc cu linte, vita cu vinete, pui cu paste facute in casa, peste cu sos de rosii, usturoi si vin din insule, musaca, vinete cu sos de usturoi si otet. La prima vedere mancarea grecilor seamana cu cea traditionala romaneasca. Insa ceea ce particularizeaza bucataria elena este folosirea ierburilor si a condimentelor speciale. Aroma de oregano, menta sau rozmarin va exalta papilele gustative ori de cate ori gusti dintr-o mancare greceasca.Iar deserturile sunt pe cat de dulci, pe atat de spectaculoase si savuroase: honey pie, cataif, baclava, prajitura cu branza, budinca sau orez din care nu lipseste aroma de scortisoara. Caracterul special al mancarurilor traditionale grecesti este dat si de atmosfera in care se servesc. Pentru eleni, o masa cu prietenii, fie ca se afla la un restaurant, la o taverna sau acasa, este o intreaga filozofie sociala. Atmosfera din tavernele grecesti este foarte relaxata si informala, toti par ca se cunosc de o viata si isi spun povestea obligatoriu la un pahar de uzo.Se pare ca romanii s-au regasit foarte bine printre aromele grecesti. \"In fiecare zi toate felurile de mancare prezentate s-au epuizat\", povestesc bucatarii care spun ca ziua lor de munca incepea la 8 dimineata si se incheia seara tarziu. Si poate gustand din preparatele imaginate de greci, romanii vor intelege mai bine si tehnicile de management ale acestora.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Hrana,
zeilor
/arta-si-societate/lifestyle/hrana-zeilor-4073493
4073493
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.