Hrana zeilor
Nu s-au dat deoparte nici cand a fost vorba sa calatoreasca pentru a descoperit noi produse. De exemplu, poetul Archestratus, care a trait in anul 330 iHr, a scris o carte de bucate cand s-a intors dintr-o calatorie prin Sicilia, pe coasta Marii Negre si in Asia. Grecii au avut bineinteles si o zeitate care a vegheat la binele gastronomiei, Adephagia. Zeita a fost cea care a dezvaluit secretele folosirii ierburilor pentru a da gust mancarurilor de zi cu zi, inclusiv busuiocul care da parfum aerului oriunde s-ar afla, in special in insula Samos. In Romania nu se stie foarte mult despre mancarea greceasca veritabila. Cu exceptia catorva restaurante despre care grecii spun ca mai au de lucru pana sa ajunga la savoarea greceasca autentica, romanii rar au gustat antricot Dalamanara, branzeturi precum kasseri, myzithra, kefalotiri sau honey pie.Trei bucatari greci au vizitat de curand Capitala pentru a arata romanilor cum arata o masa cu parfum grecesc adevarat si cu ce se mananca de fapt soarele Greciei. Pianoplakis John, chef, Kalergis John, specialist in salate, si Bitzos Apostolos, maestru in pregatirea de dulciuri, au etalat timp de o saptamana ce are mai bun gastronomia greceasca. \"Se vede clar diferenta dintre ceea ce se gateste in partea de nord a Greciei si mancarea din insule\", spune Pianoplakis, care spune ca nordul este puternic influentat de traditiile bizantine, in timp ce insulele au imprumutat din spiritul italian. Grecia s-a aflat la rascrucea drumurilor din Mediterana inca de pe vremea lui Homer. Insulele, aflate intre Turcia si Italia, s-au luptat adesea intre ele si desi conflictul a avut efecte negative, gastronomia a beneficiat din plin de pozitionare.Bucatarii spun ca o masa traditionala in Grecia incepe cu aperitivele (mezedes) din care nu lipsesc feta, maslinele, legumele de sezon, fasole \"koukia\" sau sardinele preparate dupa retete proprii. Felul principal este insa adevaratul festin. Grecii mananca orice fel de carne: porc, vita, peste sau fructe de mare. Printre cele mai populare mancaruri sunt: miel cu salata si sos de lamaie, porc cu linte, vita cu vinete, pui cu paste facute in casa, peste cu sos de rosii, usturoi si vin din insule, musaca, vinete cu sos de usturoi si otet. La prima vedere mancarea grecilor seamana cu cea traditionala romaneasca. Insa ceea ce particularizeaza bucataria elena este folosirea ierburilor si a condimentelor speciale. Aroma de oregano, menta sau rozmarin va exalta papilele gustative ori de cate ori gusti dintr-o mancare greceasca.Iar deserturile sunt pe cat de dulci, pe atat de spectaculoase si savuroase: honey pie, cataif, baclava, prajitura cu branza, budinca sau orez din care nu lipseste aroma de scortisoara. Caracterul special al mancarurilor traditionale grecesti este dat si de atmosfera in care se servesc. Pentru eleni, o masa cu prietenii, fie ca se afla la un restaurant, la o taverna sau acasa, este o intreaga filozofie sociala. Atmosfera din tavernele grecesti este foarte relaxata si informala, toti par ca se cunosc de o viata si isi spun povestea obligatoriu la un pahar de uzo.Se pare ca romanii s-au regasit foarte bine printre aromele grecesti. \"In fiecare zi toate felurile de mancare prezentate s-au epuizat\", povestesc bucatarii care spun ca ziua lor de munca incepea la 8 dimineata si se incheia seara tarziu. Si poate gustand din preparatele imaginate de greci, romanii vor intelege mai bine si tehnicile de management ale acestora.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe alephnews.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro













