El Bulli, cel mai bun restaurant din lume

Postat la 03 septembrie 2007 49 afişări

El Bulli a fost votat doi ani la rand cel mai bun restaurant din lume de catre revista britanica Restaurant. Chef-ul spaniol al restaurantului, Ferran Adria, este cotat cu trei stele Michelin. Locul in care se afla restaurantul este uimitor, iar drumul pana acolo - plin de peripetii.

Cam asa s-ar rezuma miile de articole scrise in ultima vreme despre restaurantul spaniol. Insa toate aceste cuvinte par mult prea seci atunci cand ai in fata realitatea, iar imediat ce l-ai intalnit pe bucatarul-om de stiinta-artist si i-ai observat creatiile, iti doresti parca sa ai la dispozitie toate cele cinci simturi pentru a descrie pe deplin experienta. Revista Target a calatorit pana la El Bulli, pentru o discutie cu Ferran Adria si o "evaluare" a restaurantului.

Drumul pana la El Bulli este intr-adevar spectaculos, in stanga munte si in dreapta mare, insa de fapt calatoria de aproximativ 12 kilometri pe cararile unduite ale Costei Brava inseamna o aventura pigmentata cu adrenalina, vise (mai ales cand privesti la zecile de iahturi din golfulete) si, nu in ultimul rand, curiozitate.

Pentru ca restaurantul se dezvaluie dintr-o data intr-un moment de respiro dupa ce ai franat pentru a-i face loc masinii care venea cu viteza din fata (cu greu incap doua masini pe drum), iar semnul de la intrare, simplu si natural, nu lasa sa razbata niciun indiciu despre comoara din interior. De fapt, nicinu stii la ce sa privesti prima data, la golful ce pare un colt de paradis, la drumul in panta sau la cladirea acoperita de verdeata in care se afla restaurantul.

La El Bulli nu s-a intamplat nimic care sa afecteze in vreun fel ordinea naturii. Parcarea este pavata cu pietris, scarile sunt realizate din pietre ce par a fi aduse direct din mare, mobilierul este din lemn natural, iar intreg locul este invaluit de vegetatie.

La intrare, te intampina o cada in care plutesc petale de trandafiri rosii, iar camerele sunt decorate in stilul fermelor spaniole, cu mobila din lemn si bineinteles tablouri cu buldogi ("el bulli" inseamna buldog).

Insa cel mai bun loc pentru o cina la lumina lumanarilor si in susur de valuri este terasa imbracata la randul ei in verdeata si de unde, printr-un ochi de arcada, poti privi la golfuletul in care, in timpul zilei, zeci de posesori de iahturi fac plaja si se racoresc in marea de un albastru incredibil.

Pentru a avea acces la toate acestea, este nevoie sa faci o rezervare din ianuarie pentru iulie sau august, pentru ca restaurantul este deschis doar sase luni pe an, iar din cei aproape un milion de oameni care solicita o rezervare doar 8.000 pot incerca meniul de 30 de feluri creat de chef-ul catalan. Pentru ca El Bulli nu este un restaurant obisnuit, unde calatorul infometat se asaza la masa si isi alege felul preferat din meniu.

Restaurantul este un fel de podium de prezentare pentru creatiile lui Ferran Adria, considerat de specialistii in gastronomie unul dintre cei mai mari chefi ai tuturor timpurilor.

Colectia se schimba in fiecare an, iar in cele sase luni pe care le petrece departe de restaurant, fie in laboratorul din Barcelona, fie intr-un alt colt al lumii, Adria lucreaza cu ingrediente naturale si substante chimice pentru o noua colectie.

Chef-ul este recunoscut ca unul dintre adeptii gastronomiei moleculare (aplicarea principiilor chimiei in prepararea mancarii), iar echipa sa include chiar si un chimist care il ajuta sa jongleze cu substantele chimice. Adria se bazeaza pe studii care observa modul in care creierul interpreteaza mirosul si gustul si incearca sa modifice perceptiile traditionale despre ceea ce inseamna o mancare comestibila.

"Meniul se inoieste in fiecare sezon, dar nu pot sa spun ca in fiecare an inventez un concept nou. Sunt cazuri in care apare ceva foarte spectaculos si le pune in umbra pe restul si sunt ani in care nu apare nimic si toate creatiile sunt asezate pe acelasi plan. Anul asta nu este anul nici unui concept, este anul in care se combina ideile imaginate pana acum", a declarat Ferran Adria pentru Target.

Calatorii amatori de haute cuisine sunt intampinati cu un cocteil din mure presarate peste o spuma cu aroma de lime. Urmeaza opt gustari diferite, precum o prajitura din orez si parmezan asezonata cu flori comestibile, ananas inghetat sau prajitura cu fistic si gorgonzola.

Adria se joaca cu toate simturile. Mancarea, mai degraba spuma, se topeste imediat ce a fost ingurgitata. Secretul "nouvelle cuisine", tehnica practicata la El Bulli, este ca nimic nu este ceea ce pare, iar bucatarul se joaca si iti pune la incercare imaginatia. De exemplu, prajitura "burete" din susan sau cea din fistic si lapte acid trebuie mancate dintr-o data, dupa cum te instruiesc chelnerii. In cazul in care este luata o singura inghititura, aceasta se dezintegreaza.

"Primavara incepem sa pregatim mancarea chiar si de la ora 10:30", povesteste Adria, in timp ce ii da instructiuni unuia dintre cei 30 de membri ai echipei de bucatari de la El Bulli.

Cei care vin la El Bulli sunt din toate colturile lumii si din toate categoriile: fie amatori de haute cuisine care inteleg gusturile si tehnicile, fie proaspat imbogatiti care au citit in presa ca este un loc la moda sau pur si simplu curiosi care doresc sa incerce creatiile lui Adria. O cina dureaza in jur de patru ore, iar pretul meniului este de 180 de euro fara vinuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
El,
Bulli,
,
cel,
mai,
bun,
restaurant,
din,
lume
/arta-si-societate/lifestyle/el-bulli-cel-mai-bun-restaurant-din-lume-4073901
4073901
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.