De 27 de ori Europa

Postat la 20 mai 2008 12 afişări

Tarile vechiului continent sarbatoresc de-a lungul intregii luni mai ziua in care s-a semnat declaratia Schuman, din 9 mai 1950, considerata actul initial al uniunii de state care astazi se numeste Uniunea Europeana.

In basme, cand printesa se casatorea la final cu printul, nunta dura trei zile si trei nopti. Insa in lumea reala, cand se sarbatoreste ziua Europei unite, trei zile nu sunt suficiente. Pe parcursul a 30 de zile, stilul de viata si cultura europeana sunt celebrate prin concerte, festivaluri in aer liber, proiectii de filme europene, evenimente de arta sau expozitii, in total peste 500 de evenimente.

Romania nu lipseste de pe lista festivitatilor, asa cum n-a lipsit nici anul trecut, cand a fost organizat pentru prima data un eveniment “slow food”, idee care i-a transformat in antreprenori pe cetateanul european Ioan Istrate, un taran roman din Fundata (judetul Brasov), si pe printul Charles, mostenitorul coroanei britanice. “Slow food” este hrana gatita in mod traditional, din cereale, legume, fructe, lactate sau carne, fara conservanti si aditivi, fara ingrasaminte si nutreturi chimizate ori modificate genetic.

Noutatile de anul acesta au fost si ele legate de gastronomie, insa de aceasta data preparatele reprezentative pentru cei 27 de membri ai Uniunii Europene au fost oferite aproape doua saptamani intr-o asa-numita Biblioteca a Gusturilor. Centrul festivitatilor a fost, la fel ca si in 2007, la Muzeul Taranului Roman. “Era un plan mai vechi, pe care initial am dorit sa-l punem in aplicare in Piata Constitutiei, dar am decis deocamdata sa facem o avanpremiera la Muzeul Taranului Roman, mai ales ca ideea festivalului se potrivea cu evenimentele legate de Ziua Europei”, explica Iuliana Radu, PR manager al X PO Noi, care a organizat evenimentul alaturi de Fundatia Culturala ArtPromo.

Au fost alese, in colaborare cu maestri culinari specializati in bucatariile europene, 27 de preparate originale, care au adus renumele fiecarei tari in materie de gastronomie. Alaturi de mancarurile specifice statelor europene, au fost prezentate si obiecte vechi, folosite de agricultori in urma cu sute de ani, alaturi de hartile statelor europene, astfel incat intregul eveniment a sugerat un muzeu in miniatura al Europei.

La categoria gastronomie, Luxemburg a fost reprezentat de “friture de la Moselle” (pesti mici de apa curgatoare), Franta de “coque au vin”, Cehia de “Aunt Mary’s Sauerkraut” (carne de vita, paste de orez, varza murata si ciuperci), Letonia de “riumaizecepti kartupeli” (ou, pesmet, cartofi si rosii), Lituania de porc inabusit cu hrean, iar Portugalia de “frango na pucara” (piept de pui, masline verzi, ceapa, bacon, sos de rosii, dressing de mustar dijonez si unt). Romania a fost prezenta la masa europeana cu celebrii carnati de Plescoi, rumeniti la gratar.

Festivalul a combinat domeniul gastronomic cu cel artistic. Artistul berlinez Philipp Geist a realizat o instalatie video care a constat in proiectii axate pe tema ingerilor. Inedit a fost faptul ca proiectiile de nori nu au fost realizate exclusiv pe ecrane, suportul fiind si celelalte elemente ale curtii interioare a Muzeului Taranului Roman, copacii sau stalpii.

Organizatorii evenimentului spun dupa aceasta avanpremiera va urma o festivitate ce va fi organizata in toamna in Piata Constitutiei. “Atunci evenimentul va fi extins, pentru fiecare tara vom avea cel putin cinci feluri de mancare si cate un stand aferent. In plus, va exista si o zona dedicata marcilor romanesti de succes”, spune Iuliana Radu.

Din festivalul de la toamna nu vor lipsi nici proiectiile, iar organizatorii spun ca suportul pentru acestea va fi zidul Palatului Parlamentului. “Instalatia necesara pentru proiectii de asemenea dimensiuni este foarte pretentioasa si, daca am reusi sa proiectam imagini pe intreaga fatada a cladirii, ar fi o premiera mondiala, avand in vedere ca Palatul Parlamentului este a doua cladire din lume ca dimensiuni”, afirma Iulian Moraru, director de proiect la fundatia culturala ArtPromo. Moraru spune ca in acest caz bugetul ar trebui sa fie de un milion de euro. “Mai exista o varianta, mai plauzibila, sa proiectam doar pe fatada principala, ceea ce ar insemna costuri de 150.000 de euro.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arta,
festival,
lifesyle
/arta-si-societate/lifestyle/de-27-de-ori-europa-2648207
2648207
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.