LIFESTYLE: Golful tridimensional

Postat la 22 august 2006 1 afişăre

Visati sa jucati golf pe vreunul dintre terenurile profesioniste din SUA sau Scotia, dar sunteti pe punctul de a va spune ca poate nu ar strica sa va treziti? Ei bine, nu e cazul sa renuntati atat de usor. Tehnica le rezolva pe toate.

Visati sa jucati golf pe vreunul dintre terenurile profesioniste din SUA sau Scotia, dar sunteti pe punctul de a va spune ca poate nu ar strica sa va treziti? Ei bine, nu e cazul sa renuntati atat de usor. Tehnica le rezolva pe toate.

 

Diego Wauters, CEO al companiei londoneze Coriolis Capital, joaca in fiecare zi golf pe terenul St. Andrews din Scotia. In fiecare saptamana, Tudor Iliescu, presedintele grupului de IT&C Trend, isi pune la punct loviturile pe marile terenuri de golf ale lumii. Doi manageri al caror singur punct comun pare a fi golful. Cu toate acestea, mai exista ceva care ii uneste. Pentru ca programul incarcat nu le permite sa calatoreasca, ambii au optat pentru golf in varianta sa virtuala. Mai exact, sa joace pe simulatoare indoor. Wauters joaca golf virtual la o lovitura de crosa de Banca Angliei, la City Golf Club. Inaugurat in luna iulie a anului trecut, acesta are deja 350 de membri dispusi sa plateasca lunar 160 de lire sterline pentru a-si perfectiona loviturile de crosa.

 

In Romania, primul club de golf virtual - CitySwing Golf Club - s-a deschis la sfarsitul lunii iunie. "La inceput ne-am hotarat sa facem un simulator doar pentru grupul nostru de prieteni, dar apoi am privit ideea ca pe o posibila afacere. Am elaborat un plan de afaceri, ne-am gandit cam ce spatiu avem disponibil aici (la hotelul Flanders - n.r.) si asa a luat nastere clubul", isi aminteste unul dintre initiatorii proiectului, Bogdan Neagu, marturisind ca primul contact cu golful l-a avut in urma cu trei ani, intr-un club din statiunea egipteana Sharm el Sheikh. Fost director de achizitii la Metro Cash & Carry, Neagu si-a perfectionat stilul intr-un simulator din Ucraina. "Am lucrat timp de trei ani la Metro Ucraina. Pentru ca acolo nu existau terenuri de golf, jucam golf intr-un simulator privat al unor prieteni." S-a intors in tara in septembrie 2005, si tot pe atunci decidea sa iasa din retail si sa deschida o afacere in turism.

 

Clubul are cateva zeci de abonati, care vin sa joace in medie de doua ori pe saptamana, dar Neagu estimeaza ca numarul acestora va creste din toamna, cand se va incheia perioada concediilor si practicarea golfului outdoor va fi tot mai dificila. Pretul unei ore de golf este de 80-90 RON, iar un abonament pe un an - cu 20 de ore pe luna - poate ajunge la 14.400 RON. Neagu spune ca investitia in clubul de golf se ridica la peste 120.000 de euro, estimand o perioada de amortizare de trei sau patru ani. Deschis pe terasa hotelului Flanders, clubul are trei simulatoare, care au fost achizitionate de la Sports Coach Londra, cu tot cu partea de soft, hardware, senzori si proiectoare.

 

Spatiile de joc sunt despartite prin intermediul unor panouri. Mingea si crosele sunt reale, dar cele 24 de terenuri din care se poate alege sunt proiectate virtual pe un ecran de 10 mp dotat cu senzori. In milisecundele care trec intre momentul in care mingea este lovita de crosa si cel in care atinge peretele cu ecran, viteza si traiectoria sunt interpretate cu ajutorul unor senzori care creeaza apoi o minge virtuala care parcurge terenul la fel ca una reala.

 

Principiul  este simplu. Jucatorul loveste mingea de pe o suprafata acoperita cu iarba artificiala, dupa care urmareste imaginea ei proiectata pe ecran, alaturi de parametri care arata vitezele si unghiurile specifice fiecarui swing si care determina traiectoria mingii. "Clubul nostru nu se vrea un inlocuitor al jocului pe teren, ci mai degraba un loc de formare, in care se poate invata sau perfectiona jocul, indiferent de sezon", explica Neagu.

 

Experienta oferita de un astfel de simulator e suficient de "reala" incat sa merite efortul unui meci in fata ecranului. "Simulatorul este o buna metoda de antrenament si perfectionare a jocului, mai ales ca in Romania nu sunt foarte multe terenuri", spune Tudor Iliescu, la finalul primei ore petrecute intr-un simulator de golf alaturi de unul dintre instructorii clubului. "La simulator ai avantajul ca poti obtine mai multe informatii despre lovitura ta, poti sa afli lungimea loviturii sau de ce traiectoria mingii a fost corecta sau gresita", completeaza Neagu.

 

Imaginile cu terenurile incluse pe simulator sunt generate 3D, dupa cartografieri realizate cu ajutorul satelitului. Astfel, traseele in desert, la munte, prin paduri si parcuri, obstacolele naturale si conditiile atmosferice sunt apropiate de realitate. Prin urmare, un jucator isi poate exersa oricand swing-ul pe ploaie sau vant, pe un teren cu desert, lacuri sau paduri. Simulatorul poate insemna pentru un manager presat de programul incarcat si economie de timp. "Pe un teren normal ai nevoie de 3-4 ore pentru a juca 18 gauri, in timp ce la simulator, un jucator cu handicap mediu are nevoie de maximum o ora si jumatate", spune actionarul clubului.

 

Iar cei care considera chiar si deplasarea pana la un club de golf virtual un deranj prea mare, isi pot achizitiona oricand propriul simulator. In fond, timpul, fie el si cel liber, inseamna bani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIFESTYLE: Golful tridimensional
/arta-si-societate/lifestyle-golful-tridimensional-1006709
1006709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.